Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, επαναπρόσληψη 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, δωρεάν ρεύμα και πάγωμα αποκρατικοποιήσεων

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 20150 σχόλια

- Με το “καλημέρα” ξεκίνησαν οι δηλώσεις για αυξήσεις μισθών
- Σε 300.000 νοικοκυριά το δωρεάν ρεύμα
- Τέλος τα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές
- Επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν ως 700 ευρώ/μήνα
- Γυρίζουν πίσω στις θέσεις τους οι απολυμένοι μέσω διαθεσιμότητας
- Με υπουργική απόφαση προσλαμβάνονται οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών
- Επιστρέφουν οι διοικητικοί των Πανεπιστημίων και οι Σχολικοί Φύλακες
- Παγώνει η πώληση του ΟΛΠ και η ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ και αεροδρομίων


Οι παλιοί ίσως να θυμηθούν το διαβόητο “Τσοβόλα δώσ' τα όλα”, όμως αυτή τη φορά τα “θα” δεν είναι προεκλογικά, αλλά μετεκλογικά και οι υπουργοί πριν καν “ζεστάνουν” την καρέκλα τους στο υπουργείο με μια χιονοστιβάδα δηλώσεων έβαλαν μπροστά την πλήρη κατάργηση δεσμεύσεων και μνημονιακών νόμων.

Αν και από τα χείλη όλως ακούστηκαν φράσεις όπως: “μέσα στις επόμενες ημέρες”, “σε λίγο καιρό” ή αόριστα “άμεσα”, στο σύνολό τους οι υπουργοί έδειξαν πρόθεση πραγματικού ξηλώματος του μνημονίου αφού σε όλα τα επίπεδα υποσχέθηκαν ανάκληση των αποφάσεων για μειώσεις μισθών, απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις.
Το σύνολο των εργαζομένων αφορά η εξαγγελία του νέου υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη που αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ”.
Ο κ. Στρατούλης μάλιστα λίγο αργότερα έκανε λόγο και για πληρωμή 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη ως 700 ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Στο χώρο του Δημοσίου ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έριξε τη βόμβα από χθες αναφερόμενος σε αποκατάσταση των υπαλλήλων που απολύθηκαν μέσω της διαθεσιμότητας, λέγοντας μάλιστα ότι η επαναπρόσληψη αυτών των 10.000 ατόμων είναι κοστολογημένη. Ο νέος υπουργός μίλησε μάλιστα και για αλλαγές σε ότι αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο για την αποκατάσταση των αδικιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης που μίλησε για αποκατάσταση των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, αλλά και των Σχολικών Φυλάκων που βρέθηκαν εκτός Δημοσίου.
Σε ότι αφορά στους Ενστόλους κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο Π. Καμμένος μόιλησε για άμεση αποκατάσταση των μισθών, ενώ ανάλογη αναφορά έκανε και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος είναι έτοιμη και η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα προσληφθούν εκ νέου στο υπουργείο Οικονομικών οι 320 καθαρίστριες που απολύθηκαν.
Με λίγα λόγια στις άμεσες προτεραιότητες είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού και η αποκατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν. Σε ό,τι αφορά πάντως στους απολυμένους της ΕΡΤ δεν υπήρξε ξεκάθαρη δήλωση και εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό που αφορά επί της ουσίας περισσότερα 2.500 άτομα.

Αντιθέτως σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί έσπευσαν να διευκρινίσουν ο μεν κ. Δρίτσας ότι παγώνει η πώληση του ΟΛΠ, ο δε κ. Σπίρτζης εκείνη των 17 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και της ΔΕΗ, όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης. Από τον τελευταίο μάλιστα μάθαμε ότι μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή ακόμη μια προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στο δωρεάν ρεύμα για 300.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα.

Ο κ. Σταθάκης κατά την παράδοση-παραλαβή ανακοίνωσε πως καταργείται το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων αλλά και πολλών ιδιοκτητών, κυρίως οικογενειακών επιχειρήσεων.
Αυτά πρώτη ημέρα, λίγο μετά την ορκωμοσία ή λίγο πριν αναλάβουν και επίσημα καθήκοντα. Οι υπουργοί στην πλειοψηφία τους έσπευσαν να επαναλάβουν το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης χωρίς την παραμικρή αλλαγή και το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον η τήρηση αυτού του προγράμματος και των υποσχέσεων.

Στοίχημα που οι νέοι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι δεν εξαρτάται ούτε στο παραμικρό από την τρόικα, αλλά από τη βούληση της κυβέρνησης και μόνο. newsit.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS