Δυνατότητα αξιοποίησης της δυτικής ακτογραμμής του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας Αναθεώρηση πεπαλαιωμένης δικαστικής απόφασης

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 20140 σχόλια

Μία παλαιότερη δικαστική απόφαση, που στηρίχθηκε σε δεδομένα προ «Καλλικράτη», εμποδίζει τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας από το να προχωρήσει σε αναπτυξιακές και τουριστικές προτάσεις και δράσεις στην ακτογραμμή του.


Βάσει αυτής της απόφασης, έχει δημιουργηθεί το παράδοξο, η ακτογραμμή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας να αποτελεί και το διοικητικό όριο του Νομού. Επί της ουσίας δηλαδή, η λωρίδα θάλασσας στην περιοχή Πλαγιάς-Περατιάς που παρεμβάλλεται μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας να ανήκει στο σύνολό της διοικητικά στον Νομό Λευκάδας (νυν αντιπεριφέρεια). Ωστόσο, η προαναφερθείσα δικαστική απόφαση στηρίχθηκε στα τότε δεδομένα και υπήρξε βάσει της χιλιομετρικής απόστασης των παλαιότερων «καποδιστριακών» εδρών των δήμων (Παλαίρου και Λευκάδας) και όχι της σημερινής, των «καλλικρατικών» δήμων.

Όπως αναφέρει με κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς τον Υπουργό Εσωτερικών η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας αδυνατεί βάσει αυτής της πεπαλαιωμένης απόφασης να αξιοποιήσει το θαλάσσιο μέτωπο κατά μήκος της περιοχής Πλαγιάς-Περατιάς, μιας περιοχής απέναντι από την πόλη της Λευκάδας, με τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης. Συγκεκριμένα, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή ενέργεια κατά μήκος της ακτογραμμής, όπως για παράδειγμα την υλοποίηση αλιευτικού καταφυγίου ή/και μαρίνας στην περιοχή Πλαγιά-Περατιά.

Είναι αδιανόητο να μην μπορεί να εξελιχθεί τουριστικά η περιοχή εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν πριν τη θεσμική αναθεώρηση του πλαισίου για την αυτοδιοίκηση.

Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να μελετήσει την αστοχία που έχει δημιουργηθεί και να επιλύσει τα προβλήματα που αυτή επιφέρει. Επιβάλλεται να υπάρξει τροποποίηση της απόφασης. Η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει την ακτογραμμή της και το παρακείμενο υδάτινο στοιχείο, με αναπτυξιακή στόχευση.

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS