Προγράμματα Επιχορηγήσεων για Επιχειρήσεις – Όλα όσα «τρέχουν» αυτή την περίοδο

Παρασκευή 22 Μαΐου 20150 σχόλια

Δείτε αναλυτικά από που μπορείτε να αντλήσετε χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας: Παράταση έως 31-12-2015 για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ

Δόθηκε παράταση για το μεγάλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ “Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών”. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ημερομηνία ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων δεν μπορεί να ξεπερνά την 31/12/2015.
Η παράταση δίνεται με τον όρο ότι μέχρι 30/6/2015 ο Δικαιούχος θα πρέπει να έχει υποβάλει Αίτημα Επαλήθευσης – Πιστοποίησης ή Αίτημα Τροποποίησης, διαφορετικά το έργο θα απεντάσσεται.
Για να διαβάσετε την επίσημη ανακοίνωση δείτε http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/20150424_mme_apofash_tropopoihshs_paratash.pdf.

Ανοικτά προγράμματα Leader (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013)
Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτά αρκετά τοπικά προγράμματα Leader από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2007-2013, Άξονας 4). Τα προγράμματα Leader αφορούν συγκεκριμένους νομούς και περιοχές και προσφέρουν επιχορήγηση που μπορεί να φτάσει το 60% (ανάλογα με την περιοχή και την δραστηριότητα).
Δικαιούχοι του προγράμματος Leader είναι ιδιώτες (αγρότες ή μη), επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή υπό σύσταση), μη κερδοσκοπικοί φορείς, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και εταιρίες ΟΤΑ.
Οι δραστηριότητες που επιχορηγούνται μέσω των προγραμμάτων Leader είναι:
Μικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings.
Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).
Εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής – υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (όπως δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά).
Μεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα).
Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση (πχ αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κλπ).
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κλπ).
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.
Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, ποδηλατικές διαδρομές στην αγροτική ύπαιθρο, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Αυτή την περίοδο είναι ενεργά τα παρακάτω προγράμματα Leader:
Leader N. Καβάλας (3η προκήρυξη) μέχρι 25/5/2015 – νέα ημερομηνία (http://www.ankavala.gr)
Leader N. Ζακύνθου – Κεφαλλονιάς (2η προκήρυξη) μέχρι 22/6/2015 (http://www.sazae.gr)
Leader N. Πιερίας (5η προκήρυξη) μέχρι 12/6/2015 (http://pieriki-anaptixiaki.gr)
Leader N. Χαλκιδικής (3η προκήρυξη) μέχρι 15/6/2015 (http://www.anetxa.gr)

Σε αναμονή προκήρυξης για τα προγράμματα “Επιχειρηματική Ευκαιρία” και “Επιχειρούμε Δυναμικά” του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠ ΕΠΑνΕΚ), μετά από την έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξειδίκευση των δράσεων του ΕΠ ΕΠΑνΕΚ.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής δέσμης προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων και ακολούθως η έκδοση προσκλήσεων για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων και τη χρηματοδότησή τους από ΕΠ ΕΠΑνΕΚ.
Τα προγράμματα “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ” και “ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ”, για τα οποία έγιναν προδημοσιεύσεις πριν από την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, εντάσσονται στο πλέγμα των ανωτέρω δράσεων κρατικών ενισχύσεων και θα οριστικοποιηθούν με τη δημοσίευση των οδηγών εφαρμογής τους.
Για να διαβάσετε την ανακοίνωση δείτε https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=693.

Πρόγραμμα “Επιχειρηματική Ευκαιρία”
Το πρόγραμμα “Επιχειρηματική Ευκαιρία” αφορά ανέργους/ες 18-64 ετών που επιθυμούν να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση. Το πρόγραμμα θα προσφέρει επιχορήγηση 100% και θα καλύπτει όλες τις λειτουργικές δαπάνες τις νέας επιχείρησης για 24 μήνες και μέγιστο ποσό 40.000 €.
Επιλέξιμες Δαπάνες:
Ασφαλιστικές Εισφορές (ΟΑΕΕ)
Λειτουργικές Δαπάνες (ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση, ύδρευση, δαπάνες λογιστικής παρακολούθησης, αμοιβή συμβούλου)
Δαπάνες για την προβολή & προώθηση της επιχείρησης, Δημιουργία ιστοσελίδας.
Δαπάνες για την πρόσληψη υπαλλήλου.
Δαπάνες για την αγορά πρώτων υλών.
Αποσβέσεις παγίων.

Χαμηλότοκα δάνεια για επιχειρήσεις (Jeremie, Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού τα Ευνοϊκά Δάνεια JEREMIE για σκοπούς Γενικής Επιχειρηματικότητας με πόρους του ΕΣΠΑ χορηγούνται πλέον  από το δίκτυο τεσσάρων τραπεζών και συγκεκριμένα  των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, που συνεργάζονται για αυτό το σκοπό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Πρόκειται για  επενδυτικά δάνεια καθώς και  κεφάλαιο κίνησης  τόσο για σκοπούς δημιουργίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή την επέκταση υφιστάμενης δραστηριότητας, όσο και για σκοπούς ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν δάνειο JEREMIE θα καταβάλουν επιτόκιο μόνο για το 50% του δανείου που συνεισφέρεται με ίδιους πόρους της τράπεζας, καθώς το υπόλοιπο 50% του δανείου που συνεισφέρεται μέσα από την πρωτοβουλία JEREMIE είναι άτοκο.

Επίσης σε εξέλιξη είναι τα δύο προγράμματα χαμηλότοκων δανείων από το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης):
“Επιχειρηματική Επανεκκίνηση”
“Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα”

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (COSME, 2014-2020)
Το πρόγραμμα COSME αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ, στην ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και στην προαγωγή της δημιουργίας και ανάπτυξης ΜΜΕ.
Το COSME απευθύνεται σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για χρηματοδότηση της εταιρείας τους, σε πολίτες που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση, αλλά και σε κρατικές αρχές που διαμορφώνουν ή εφαρμόζουν σχετικές πολιτικές.
Το πρόγραμμα στοχεύει στα εξής:
Διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση.
Δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των ΜΜΕ.
Ενθάρρυνση επιχειρηματικής κουλτούρας στην Ευρώπη.
Ενδυνάμωση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Υποστήριξη της διεθνοποίησης των ΜΜΕ και βελτίωση της πρόσβασης τους στις αγορές.
Στα πλαίσια του COSMΕ ανακοινλώθηκε πρόσκλησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού τομέα του τουρισμού βασισμένη σε τρεις θεματικές:
Θεματική 1: Ενίσχυση των τουριστικών ροών σε εποχές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης για ηλικιωμένους και νέους, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.
Θεματική 2: Πολυμορφία των ευρωπαϊκών τουριστικών προσφορών και προϊόντων – προώθηση διακρατικών θεματικών τουριστικών προϊόντων, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.
Θεματική 3: Ενίσχυση της τουριστικής προσβασιμότητας – βελτίωση των υπηρεσιών για τουρίστες με ειδικές ανάγκες πρόσβασης, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ.
Η πρόσκληση αποβλέπει στην επιλογή συμπράξεων που θα αποτελούνται από 5 ανεξάρτητες νομικές οντότητες δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη ή σε οποιοδήποτε πεδίο καλύπτει η παρούσα πρόσκληση (εθνικές ή τοπικές/περιφερειακές αρχές και δίκτυά τους ή ενώσεις σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ταξιδιωτικά γραφεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΜΚΟ, δημόσιοι και ιδιωτικοί πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια) από τουλάχιστον τέσσερις (για τις θεματικές 1 και 2) και δύο διαφορετικές συμμετέχουσες χώρες (για τη θεματική 3) αντίστοιχα.
Μία σύμπραξη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, μία εθνική ή περιφερειακή ή τοπική αρχή και μία ένωση, ομοσπονδία ή οργανισμό που είναι ενεργή στα πεδία της νεολαίας ή σε θέματα τρίτης ηλικίας, στον αθλητισμό, στη φυσική/πολιτιστική κληρονομιά ή εκπροσωπεί άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ο προϋπολογισμός της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται συνολικά σε:
1.700.000 ευρώ για τη Θεματική 1 (1.000.000 ευρώ για έργα που στοχεύουν σε ηλικιωμένους, 700.000 ευρώ για έργα που στοχεύουν νέους).
1.700.000 ευρώ για τη Θεματική 2.
2.900.000 ευρώ για τη Θεματική 3.
Επισημαίνεται η δυνατότητα λήψης προκαταβολής που αντιστοιχεί στο 70% της αιτούμενης επιδότησης μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης με την αναθέτουσα αρχή. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν μόνον ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015. aftodioikisi.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS