Μέχρι τον Ιούνιο του ’16 η νέα παράταση για τη διώρυγα Αμβρακίας

Πέμπτη 10 Μαρτίου 20160 σχόλια

Νέα παράταση πήρε το μεγάλο αρδευτικό-υδρευτικό έργο της Αμβρακίας, μετά την τελευταία παράταση που είχε δοθεί για την ολοκλήρωσή του, που προβλέπονταν για τα τέλη Ιουνίου του προηγούμενου...
έτους. Αν και η ολοκλήρωση του έργου έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, η κρίση χτύπησε και τα capital control που επεβλήθησαν το καλοκαίρι του 2015 έκαναν τα έργα να «παγώσουν» και πάλι.

Οι πρώτες μελέτες για το έργο «Ανακατασκευή Διώρυγας Δ1 και επέκταση διώρυγας Αμβρακίας – Αμφιλοχίας για άρδευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου» (προϋπολογισμού 40 εκ ευρώ με τελική συμφωνία μετά την έκπτωση του αναδόχου τα 24.086.011 ευρώ) ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80, η οριστική μελέτη τους εγκρίθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Η δημοπράτηση και ανάθεσή του έγινε το 2006 στην εταιρεία ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο εργολαβίες, με τη δεύτερη να αφορά στην «Αποπεράτωση Διώρυγας Αμφιλοχίας Σήραγγας Βάλτου για την άρδευση και ύδρευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου» (προϋπολογισμός 16.300.000 με σύμβαση των 11.790.886 ευρώ) που επρόκειτο να είχε ολοκληρωθεί στις 31/12/15.

Η πρώτη εργολαβία «Ανακατασκευή Διώρυγας Δ1 και επέκταση διώρυγας Αμβρακίας – Αμφιλοχίας για άρδευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου» έχει ολοκληρωθεί κατά 83%, ενώ η δεύτερη εργολαβία έχει φτάσει μόλις στο 31,14%.
Τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει το έργο, που τελικά έλαβε με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών νέα παράταση για τις 30/6/2016 , έχουν να κάνουν τόσο με οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανάδοχος εταιρία, όσο και με απαλλοτριώσεις σε κάποια σημεία. Παράλληλα το μεγάλο «κόλλημα» βρίσκεται στο φράγμα της Στράτου λόγω σωστικής ανασκαφής σε αρχαίο νεκροταφείο που βρέθηκε στην περιοχή . Αυτό το τελευταίο κατέστησε αναγκαία την αλλαγή στη μελέτη διέλευσης της Δ1 για τη σύνδεσή της με το φράγμα Στράτου. Στη δεύτερη εργολαβία του έργου , αντιμετωπίζονται και εκεί προβλήματα απαλλοτριώσεων, ενώ ο ανάδοχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες,  απλήρωτος εδώ και αρκετό διάστημα…

Η τετράμηνη παράταση που έλαβε το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο για την περιοχή, φαντάζει ωστόσο μικρή μπροστά στη σειρά προβλημάτων και τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Αντικείμενο του έργου ήταν η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού δυτικά του Αχελώου, με σκοπό την ύδρευση και άρδευση κοινοτήτων της επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την παροχέτευση υδάτων από τον ποταμό Αχελώο. Περιελάμβανε, συγκεκριμένα:

-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 6ΧΛΜ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 9,227ΧΛΜ,
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗς ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,685ΧΛΜ
-ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ-ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,091ΧΛΜ
-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ
Με την ολοκλήρωση του πρόκειται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και της  άρδευσης  σε πάνω από 100.0000 στρέμματα και παράλληλα θα υδρεύσει περιοχές του δήμου της Αμφιλοχίας. Από την εφημερίδα «Γεγονός» agriniopress.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS