Reuters: Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν την έκθεση του χρέους του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Σάββατο 4 Ιουλίου 20150 σχόλια

Χώρες της ζώνης του ευρώ προσπάθησαν μάταια να σταματήσει το ΔΝΤ δημοσιεύει μια ζοφερή ανάλυση της επιβάρυνσης του χρέους στην Ελλάδα που η αριστερή κυβέρνηση λέει ότι δικαιώνει την έκκλησή του προς τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τους όρους διάσωσης, τις πηγές εξοικειωμένοι με την κατάσταση, δήλωσε την Παρασκευή.

Το έγγραφο κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, δήλωσε δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα δεν θα είναι βιώσιμη χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως των διαγραφών από τους Ευρωπαίους εταίρους των εγγυημένων δανείων από τους φορολογούμενους.
Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον € 50 δισεκατομμύρια σε πρόσθετη ενίσχυση για τα επόμενα τρία χρόνια στον εαυτό κρατήσει στη ζωή.
Δημοσίευση του σχεδίου Χρέος Ανάλυση Βιωσιμότητας που γέννησε διαφορά μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον με βάση την παγκόσμια δανειστή που έχει σιγοβράζει πίσω από κλειστές πόρτες για μήνες.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην έκθεση σε μια τηλεοπτική έκκληση στους ψηφοφόρους την Παρασκευή για να πούμε «όχι» στην προτεινόμενους όρους λιτότητας, τα οποία έχουν ούτως ή άλλως λήξει από συνομιλίες χάλασε και η Αθήνα να αντεπεξέλθουν σε ένα δάνειο από το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα. 
Δεν ήταν σαφές αν μια απόκρυφη έγγραφο του ΔΝΤ θα μπορούσε να επηρεάσει μια δημοσκόπηση δραματική στιγμή κατά την οποία το μέλλον στην Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ είναι σε κίνδυνο με τις τράπεζες κλειστές, αναλήψεις μετρητών με δελτίο και το εμπόριο μπούκωμα.
"Χθες ένα γεγονός μείζονος πολιτικής σημασίας που συνέβη», είπε ο Τσίπρας. "Το ΔΝΤ δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την οικονομία στην Ελλάδα, η οποία είναι μια μεγάλη δικαίωση για την ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνει το προφανές -. Ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο"
Σε μια συνεδρίαση επί του σκάφους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Τετάρτη, τα ευρωπαϊκά μέλη αμφισβήτησαν τη χρονική στιγμή της έκθεσης, η οποία πρότεινε τη διαχείριση του ΔΝΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα την απελευθέρωση τρεις ημέρες πριν κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ, δήλωσαν οι πηγές.
Δεν υπήρξε ψηφοφορία, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν σε μεγάλο βαθμό λιγότεροι και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ισχυρότερη φωνή στο ΔΝΤ, ήταν υπέρ της δημοσίευσης, δήλωσαν οι πηγές.
Οι Ευρωπαίοι είχαν επίσης την ανησυχία ότι η έκθεση θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από την άποψη που μοιράζονται με το ΔΝΤ ότι η κυβέρνηση Τσίπρας, σε πέντε μήνες από τότε που εξελέγη, έχει εκμηδενίσει μια εύθραυστη οικονομία που μόλις τώρα αρχίζουν να ανακάμπτουν.
"Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση,« η πηγή του ΔΝΤ που συμμετέχουν στη συζήτηση για τη δημοσίευση είπε. "Δεν ζούμε σε έναν γυάλινο πύργο εδώ. Όμως, η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν τα πάντα να αποφασιστούν με βάση τις δικές τους επιταγές." 
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε όλα τα επιχειρήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ότι το έγγραφο θα πρέπει να πολιτικοποιηθεί, αλλά η επικρατούσα άποψη ήταν ότι όλα τα στοιχεία και οι αριθμοί πρέπει να καθοριστούν με διαφάνεια πριν από το δημοψήφισμα.
"Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Δεν μπορείτε να κρύψετε τα πραγματικά περιστατικά, διότι μπορεί να αξιοποιηθεί», είπε η πηγή του ΔΝΤ.
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Angela Gaviria αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την έκθεση αυτή. 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑ
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είπε σε ένα blog post το ΔΝΤ είχε γίνει δεκτός ο ισχυρισμός της ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης για τους τελευταίους πέντε μήνες ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
«Αινιγματικά, όλα αυτά πρόστιμο έρευνα από τους καλούς ανθρώπους στο ΔΝΤ εξατμίζει ξαφνικά όταν οι λειτουργοί του ΔΝΤ συγχωνεύονται με της ΕΚΤ και των συναδέλφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να επιβάλει η κυβέρνησή μας επέλεξαν τις πολιτικές τους», έγραψε.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το βάρος του χρέους στην Ελλάδα σχεδόν 185 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο αν η ζώνη του ευρώ παρέχει σημαντικές επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ενός μίγματος νέων δανείων και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Αυτό είναι πολιτικά ανάθεμα στη Γερμανία, η μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα, και τα περισσότερα άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ, όπου κανένας ηγέτης θέλει να εξηγήσουμε στους φορολογούμενους ότι τα χρήματα που δάνεισε στην Αθήνα δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει.
Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ επέμεινε σε πέντε μήνες συνομιλιών αυτό το έτος ότι μια επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνο μετά η Ελλάδα είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του 2012 διάσωσης συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών. 
Στις Βρυξέλλες, ο τρόπος που το ΔΝΤ ανακοίνωσε τα ευρήματα θεωρήθηκε ως σύγχυση, παραπλανητικές και πολιτικά περιττή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγαγε τη δική της ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της, εν μέρει με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, η οποία είναι λιγότερο απαισιόδοξοι σε σενάρια του και είναι ένα από τα έγγραφα που αναφέρονται στην ελληνική ψηφοδέλτιο δημοψήφισμα.
Διπλωμάτες είπε δημοσίευση του ΔΝΤ της μελέτης ήταν ένας τρόπος να καταστεί σαφές ότι θα ήταν μόνο ένα μέρος οποιουδήποτε μελλοντικού συμφώνου δανείου με την Ελλάδα, αν οι Ευρωπαίοι περιλαμβάνονται ελάφρυνση του χρέους στο μίγμα.
Η Γερμανία και η βόρεια Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν πει την παρουσία του ΔΝΤ είναι απαραίτητη τόσο για να κερδίσει κοινοβουλευτική στήριξη για την ενίσχυση για κάθε εταίρο της ζώνης του ευρώ, και να κρατήσει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ειλικρινής. Βερολίνο υποψιάζεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι πάρα πολύ μαλακό για ελληνικές προσπάθειες να ξεγλιστρήσουν από τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, της φορολογίας, των μισθών του δημόσιου τομέα και του εργατικού δικαίου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το τρίτο εταίρο σε αυτό που συνηθίζαμε να αποκαλούμε την «τρόικα» της επιβολής της νομοθεσίας διάσωσης, επιθυμεί επίσης να κρατήσει το ΔΝΤ συμμετέχουν.
(Πρόσθετη υποβολή στοιχείων από τον David Chance στην Ουάσιγκτον μοντάζ Anna Willard)  Reuters.com 

Μετάφραση άρθρου ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS