ΝΔ: Ένα βήμα πριν τη διάλυση - Όλοι εναντίον όλων

Τετάρτη 22 Ιουλίου 20150 σχόλια

Τον κίνδυνο διάσπασης αντιμετωπίζει η ΝΔ αφού πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πώς πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού που θα μπορέσει να «ενώσει» το κόμμα και να σταθεί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ
(αν βέβαια και αυτός δεν διαλυθεί) καθ’ ότι φαίνεται πως θα υπάρξουν εκλογές το φθινόπωρο, ενώ άλλοι πιστεύουν πώς πρέπει να παραμείνει μεταβατικός πρόεδρος ο Βαγγέλης Μειμαράκης μέχρι να γίνει Συνέδριο και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. 

Και μεταξύ αυτών των δύο απόψεων γίνεται «μύλος» στην παράταξη με άλλους να τη θέλουν δεξιά και άλλοι κεντροδεξιά. Πρόκειται για ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο για το που πάει το κόμμα, που έχει υποστεί τεράστια ζημιά από την υπογραφή των μνημονίων και την παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στην αρχηγία μέχρι το δημοψήφισμα.

Αν ο κ. Σαμαράς είχε ανοίξει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού την επομένη της 25ης Ιανουαρίου τότε κάτι θα είχε διασωθεί. Η εμμονή του ωστόσο με την καρέκλα δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και μαζί με τη χώρα πηγαίνει και η ΝΔ στα… βράχια. Μία κυβέρνηση υπό συνεχή αμφισβήτηση χωρίς αντιπολίτευση είναι ότι χειρότερο για τον τόπο.     

Ενόψει της προγραμματισμένης για την Παρασκευή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που συγκάλεσε ο κ. Μεϊμαράκης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εκκρεμότητα με τον μεταβατικό χαρακτήρα της προεδρίας του, φαίνεται να σχηματοποιούνται δύο μπλοκ στον απόηχο και της πρώτης τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ΕΡΤ για να δημοσιοποιήσει το στίγμα των προθέσεων του.

Η φράση περί «επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας της ΝΔ στον χώρο της κεντροδεξιάς» την οποία εξειδίκευσε με την προτροπή «να ακολουθήσουμε το μεσαίο δρόμο, χωρίς ακρότητες, με τη λογική, η οποία σπανίζει πλέον», προτροπή που διακηρυκτικά παρέπεμπε στην περίοδο της αρχηγίας του Κώστα Καραμανλή, έγινε δεκτή με αμφιθυμία από το στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Δένδιας, που δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, χαιρέτισε την τοποθέτηση Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι με την προηγούμενη ηγεσία (του Αντώνη Σαμαρά) «ένα διάστημα είχαμε κλείσει πολύ προς τα δεξιά», άποψη που συμμερίζονται και άλλα στελέχη που θέλουν στροφή προς το Κέντρο.

Είναι η λεγόμενη ομάδα των δήθεν «κεντρώων» της ΝΔ, στην οποία έχουν ενταχθεί και άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος μάλιστα είχε και έναν καυγά μέσω του twitter με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πρώτος έγραψε, «στη συζήτηση που άνοιξε περί μεσαίου χώρου, σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά είμαι δεξιός! Τιμή μου και καμάρι μου και δεν ντρέπομαι γι´ αυτό».

Η απάντηση που ήρθε από τον πρώην στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή ήταν «σκυλιάζουν οι από ακροδεξιά ορμώμενοι αλεξιπτωτιστές γιατί ο Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο». Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να πηγαδάκια να σχολιάσουν τις δηλώσεις του όντος αλεξιπτωτιστή κ. Γεωργιάδη, που έχει άποψη για όλους και για όλα και είναι ένας από τους βασικούς «ψηφοφοροδιώκτες» της ΝΔ.

Αυτή όμως ήταν η στενή ομάδα του κ. Σαμαρά. Ο Άδωνις και κάποιοι άλλοι που διέλυσαν το κόμμα και σήμερα παρουσιάζονται ως «δήθεν δεξιοί». Ποιοι, αυτοί που συνέπραξαν με το ΠΑΣΟΚ για να περάσουν τα μνημόνια και έκανε δεκτές ο κ. Σαμαράς όλες τις προτάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και για να μην στεναχωρήσει τον συνεταίρο του προχώρησε σε μαζικές διώξεις δεξιών από το κόμμα και την κυβέρνηση.   

Ο κ. Μειμαράκης πάντως φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο και για το σκοπό συγκάλεσε την Παρασκευή Πολιτική Επιτροπή. Τυπικά το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι «συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση», στην πραγματικότητα, όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίθεται να αξιοποιήσει τη συνεδρίαση για να «νομιμοποιήσει» την παρουσία του στην ηγεσία.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, διαφωνεί με την ανοικτή ψηφοφορία και θα εισηγηθεί να αποφασίσει η Πολιτική Επιτροπή ότι εντός του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες σε τρόπον ώστε να διεξαχθεί στο τέλος της άνοιξης το επόμενο τακτικό κομματικό συνέδριο που θα αποφασίσει την αλλαγή του καταστατικού για τον τρόπο εκλογής αρχηγού, όπως ισχύει τώρα.

Εφόσον δεν γίνει δεκτή από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής η εισήγησή του, ο κ. Μεϊμαράκης θα ζητήσει να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απευθείας εκλογή και να οριστεί ημερομηνία ψηφοφορίας εντός του Αυγούστου (κάποιοι μιλούν για τις 30 του επόμενου μήνα, άλλοι αντιπροτείνουν ακόμη και την μεταπροσεχή Κυριακή 2 Αυγούστου).

Πολλά πρωτοκλασάτα ωστόσο στελέχη που θέλουν να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν βλέπουν με καθ’ όλου καλό μάτι την πρωτοβουλία-πρόταση Μειμαράκη και θεωρούν πώς μέχριο να γίνει το συνέδριο της ΝΔ και με δεδομένο την ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων το κόμμα μπορεί να μην υπάρχει καν. 

Θεωρούν πώς πρέπει άμεσα να υπάρξει νέος αρχηγός και στην περίπτωση αυτή υποψήφιος θα είναι και ο Τάκης Μπαλτάκος, ο μόνος που μπορεί να εκφράσει σοβαρά τη δεξιά, εθνοκεντρική και αντιμνημονιακή τάση και να σώσει την τιμή της παράταξης που κινδυνεύει από όψιμους και δήθεν δεξιούς και δήθεν κεντρώους. 

Αν η ΝΔ δεν «αναστηθεί» και με τα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος κερδισμένος θα είναι η Χρυσή Αυγή, που παραμένει σταθερή στις θέσεις της και μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της από το 6-7%, στο 9% και πλέον που είχε στις ευρωεκλογές του 2014.

Ήδη, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται μία τάση υπέρ της Χρυσής Αυγής, η οποία με ελεύθερη την ηγεσία της και πάλι μπορεί να εκφράσει τις θέσεις της. defencenet.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS