ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ για τα προβλήματα σε Φοιτητικές εστίες και λέσχες στο ΑΕΙ Αγρινίου

Τετάρτη 13 Απριλίου 20160 σχόλια

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θέμα: Εξασφάλιση σίτισης, ποιοτική και...
δωρεάν, για όλους τους φοιτητές στα Παραρτήμα­τα του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο και άλλα μέτρα ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Τα προβλήματα σε Φοιτητικές εστίες και λέσχες στο ΑΕΙ Αγρινίου είναι τεράστια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του Πανεπιστημίου – ΑΕ, επιδεινώνουν μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και χρόνια, με παντελή έλλειψη σε δωμάτια εστιών και ανεπαρκή σίτιση. Τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων πιέζονται ακόμα περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνεχώς μπαίνουν εμπόδια που επιβαρύνουν επιπλέον τις λαϊκές οικογένειες με έξοδα δυσβάσταχτα, από τα ενοίκια μέχρι την πληρωμή συγγραμμάτων, υλικών, εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων.
Οι κατευθύνσεις που υπάρχουν από την Ε.Ε. είναι να παραδίδεται η μέριμνα σε ιδιώτες. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία στόχος είναι να εξασφαλίζουν κέρδη μια σειρά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι αυτό. Η επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ αντικειμενικά πηγαίνει ενάντια στην ανάγκη των φοιτητών να έχουν σταθερά εξασφαλισμένη, ποιοτική και δωρεάν σίτιση, καθώς πολλές φορές -είτε με ευθύνη των ΑΕΙ-κράτους, είτε των ιδιωτών- διακόπτεται η παροχή της.
Στα Παραρτήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο, τα προβλήματα και με την σίτιση είναι τεράστια. Δίνεται κάρτα σίτισης με εισοδηματικά κριτήρια και η ευθύνη έχει παραχωρηθεί από το πανεπιστήμιο σε ιδιώτη.  Βέβαια με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά διογκώθηκε αφού σερβίρεται και κακής ποιότητας φαγητό αλλά και μικρές μερίδες.
Το αίτημα του φοιτητικού κινήματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Καμιά Λέσχη να μη δίνεται σε εργολάβο, να λειτουργούν με ποιοτικό φαγητό, με τις ανάλογες υποδομές και προσωπικό. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους. Άμεσα να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, προκειμένου:
• Να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να παρέχεται δωρεάν και ποιοτικό φαγητό για όλους τους σπουδαστές, να καταργηθεί η κάρτα σίτισης.
• Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια και υποδομές, να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν, για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των σπουδαστών, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
• Για όσους φοιτητές και σπουδαστές δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν φοιτητική στέγη, ιδιαίτερα παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, παιδιά με άνεργους γονείς, να δοθεί επαρκές επίδομα στέγασης.

Ο βουλευτής
 Νίκος Μωραΐτης


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS