300.000 ευρώ στον δήμο Πύργου για τη μεταφορά απορριμμάτων σε νόμιμους ΧΥΤΑ Τρικάλων και Βόνιτσας

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 20150 σχόλια

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει ως το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στην ατζέντα της Δημοτικής  Αρχής του Πύργου.
Οι προσπάθειες που έγιναν τους 12 αυτούς μήνες είναι γεγονός ότι άμβλυναν το μέγεθος του...
προβλήματος κυρίως στον οικιστικό ιστό, αλλά οι συσσωρευμένοι όγκοι των σκουπιδιών στις παρυφές της πόλης και σε πολλά τοπικά διαμερίσματα συνεχίζουν να «πονοκεφαλιάζουν» τον  δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή και τους άμεσα εμπλεκόμενους  συνεργάτες του στον τομέα της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο Λάτσειο Μέγαρο οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη με σκοπό την κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, άμεσου και μεσοπρόθεσμου, ώστε η κατάσταση να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου, όπως είχε συμβεί την άνοιξη του 2014. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες που όχι μόνο έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Μπαράζ επαφών
Το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για να αποφευχθεί στο εγγύς μέλλον μια νέα «ασφυξία» του δήμου και των πολιτών από τα σκουπίδια εδράζεται σε τρεις βασικούς άξονες: Ο πρώτος είναι η εξασφάλιση μεταφοράς και άλλων ποσοτήτων σκουπιδιών σε νόμιμους ΧΥΤΑ, καθώς εκτιμάται από την αρμόδια υπηρεσία ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν εξαντληθεί οι ποσότητες που έχουν συμφωνηθεί να μεταφερθούν στους ΧΥΤΑ Τρικάλων και Βόνιτσας. Τα σκουπίδια που απομένουν να μεταφερθούν, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τους δύο Συνδέσμους είναι περίπου 3 – 3,5 χιλιάδες τόνοι. Ο κ. Λιατσής ήδη έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με συναδέλφους του αιρετούς αλλά και πολιτικούς παράγοντες προκειμένου να του δοθεί η άδεια για μεταφορά και άλλων σκουπιδιών είτε στους ίδιους ΧΥΤΑ, είτε σε άλλους που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες μας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και σύντομα θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα.
Γενναία επιχορήγηση
Ο δεύτερος βασικός άξονας πάνω στον οποίο βασίζεται το σχέδιο της  Δημοτικής Αρχής είναι η εξεύρεση επιπλέον πόρων για να καλύπτονται οι αυξημένες δαπάνες  μεταφοράς των σκουπιδιών. Στον τομέα αυτό ο Γαβρίλης Λιατσής  κινήθηκε τις τελευταίες μέρες με  άκρα μυστικότητα και εξασφάλισε μια γενναία έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών.  Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, το Δ.Σ  κατά την προχθεσινή συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα «την καταβολή 300 χιλιάδων ευρώ στο δήμο Πύργου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που έχει ανακύψει με τη διάθεση των απορριμμάτων και απειλεί άμεσα την υγεία των κατοίκων της περιοχής.»
Σημαντικό ρόλο για τη λήψη της απόφασης έπαιξε ο δήμαρχος Πηνειού και Πρόεδρος Οικονομικών της ΚΕΔΕ κ. Αλέξης Καστρινός ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, ενώ καταλυτική ήταν και η παρέμβαση του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος επισήμανε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες θα πρέπει να υπάρξει πνεύμα αλληλεγγύης προς το  δήμο Πύργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη έκτακτη ενίσχυση που λαμβάνει ο δήμος Πύργου κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λιατσή καθώς έχουν προηγηθεί άλλες δύο ύψους 100 και 150 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα.



Ανοίγει ο δρόμος
Ο τρίτος άξονας δεν είναι άλλος από την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης με την εγκατάσταση και λειτουργία της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής στην Τριανταφυλλιά. Γι αυτό το θέμα ο δήμαρχος Πύργου σε αγαστή συνεργασία με τον ομολογό του στον δήμο Ήλιδας και Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο προσπαθούν να «τρέξουν» όλα τα προαπαιτούμενα για την προκήρυξη του διαγωνισμού και τη δημοπράτηση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημ. «Πατρίς» ο φάκελος του προσυμβατικού ελέγχου εξετάστηκε κατά προτεραιότητα από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χθες επεστράφη στο ΦΟΔΣΑ για να δώσει διευκρινίσεις σε 10 σημεία της σύμβασης.
Κατά τις ίδιες πηγές μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα απαντηθούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση για όλο το νομό Ηλείας, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο του δήμου Πύργου άλλα και των άλλων δήμων του νομού, κάτι που ο κ. Λιατσής επαναλαμβάνει με έμφαση στις κατ’ ιδίαν συζήτησεις του αλλά και στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Και σε αυτό το ζήτημα πάντως η συνδρομή της ΚΕΔΕ είναι σημαντική καθώς τα μέλη της έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ ο δήμαρχος Πύλου και Α’ Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Καφαντάρης πρότεινε να πραγματοποιηθεί άμεσα επίσκεψη κλιμακίου της ΚΕΔΕ στην περιοχή μας για να βοηθήσουν την ανάδειξη του προβλήματος. Ενός προβλήματος που όπως τονίστηκε στην ίδια συνεδρίαση το αντιμετωπίζουν με μεγάλη ένταση η Αρχ. Ολυμπία και το Κατάκολο που είναι η τουριστική πύλη της Δυτικής Ελλάδας στην ευρώπη.
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS