Παρανομίες Αλβανών στον Αώο αλλοιώνουν την Πεδιάδα της Κόνιτσας

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 20150 σχόλια

Σύμφωνα με την Αλβανική ε/φ «Ριλίντια Ντεμοκρατίκε», η κυβέρνηση, αποφάσισε να δώσει ως «bonus» το 8% των βαθμών που απαιτούνται, σε τουρκική εταιρεία που συμμετέχει σε διαγωνισμό για την ανέγερση με το καθεστώς...
εκχώρησης δικαιωμάτων, του Υ/Η φράγματος στην τοποθεσία Ποτσέμ, επί του Αώου, ποταμού στη Νότια Αλβανία. Πρόκειται για την τουρκική εταιρεία «Çinar-San Hafriyat Nakliyat Inaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Airketi». Ο Υ/Η αυτός σταθμός, θα είναι ο δεύτερος επί του Αώου ποταμού, (ο πρώτος είναι στην τοποθεσία Καλιβάτς) και η κυβέρνηση προχώρησε σε χορήγηση άδειας, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των οικολογικών οργανώσεων. Ο Π/Θ Ράμα, δηλαδή κορόιδεψε τους κατοίκους της περιοχής αυτής του Νομού Τεπελενίου καθώς τους υποσχέθηκε ότι θα απαγορεύσει την ανέγερση Υ/Η σταθμών επί του Αώου και τώρα χορηγεί άδεια σε τουρκική εταιρεία.
Όμως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο, διότι η κατασκευή επιπλέον φραγμάτων ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το άνω μέρος του ρου του ποταμού, δηλαδή στην περιοχή πέραν της Πρεμετής, μπορεί να μεγιστοποιεί την ενεργειακή απόδοση λόγω της μορφολογίας του εδάφους, προκαλεί όμως μεγάλης κλίμακας οικολογικές συνέπειες. Ειδικά δε η ανύψωση του επίπεδου του νερού και η επιβράδυνση της ταχύτητας κυκλοφορίας του πρόκειται να επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα και την όλη ισορροπία στην πεδιάδα της Κόνιτσας. Απ’ την άλλη θα προκαλέσει αλλοίωση της όλης μορφολογίας που παρουσιάζει η κοιλάδα του Αώου σε όλο το μήκος της και θα καταστρέψει την χλωρίδα και την πανίδα όπως σήμερα τη γνωρίζουμε.
Κατά συνέπεια ο ποταμός αυτός, ένας απ’ τους ομορφότερους της Νότιας Βαλκανικής και απ’ τους πλέον καθαρούς της Ευρώπης, θα χάσει τον χαρακτήρα του και η περιοχή ένα βασικό στήριγμα στην προσδοκία της για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αειφόρου ανάπτυξης.
Οικολογικές οργανώσεις και ξένοι ακτιβιστές που γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του συγκεκριμένου ποταμού από μακροχρόνιες επαφές τους με τα εναλλακτικά σπορ στο τμήμα του ποταμού πέριξ της Κόνιτσας έχουν ξεκινήσει καμπάνια για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ώστε να αντιδράσει στη συγκεκριμένη πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης.
Να αναφερθεί ότι στα πλαίσια των ισχυόντων για τα κοινά χωρικά μη θαλάσσια ύδατα και συγκεκριμένα για τον Ποταμό Αώο υπάρχουν συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Ειδικά προ μηνών όταν συζητήθηκε η πιθανότητα ώστε στην περιοχή των Ιωαννίνων μικρός χείμαρρος (παραπόταμος) του Αώου να αλλάξει ροή προκειμένου να εμπλουτίσει τη Παμβώτιδα Λίμνη, στην Αλβανία ενορχηστρώθηκε στα ΜΜΕ τεράστια αντίδραση. Υπήρξαν μάλιστα συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και κοινοβουλευτικές επερωτήσεις.
Ξεκάθαρα λοιπόν φαίνεται ότι ο Αώος πρόκειται να μετατραπεί σε λίμνη και να υποστεί μια αδυσώπητη εκμετάλλευση, η Ελλάδα που επηρεάζεται άμεσα θα πρέπει να παρέμβει μέσω της ΕΕ, ώστε κάθε έργο να είναι νόμιμο και στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα της Ηπείρου, ειδικά σε εποχές, που απ’ ότι φαίνεται το νερό θα είναι ο νέος μαύρος χρυσός στον πλανήτη.
Γράφει ο Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος*
*Στρατηγικός Αναλυτής Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr  himara.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS