Αποτελέσματα δειγματοληψίας για την κίτρινη ουσία επιφανειακά της θάλασσας στην Π.Ε. Αχαΐας

Τετάρτη 13 Μαΐου 20150 σχόλια

Κόκκους γύρης από πεύκο, έλατο και ελιά εμπεριείχε η κίτρινη ουσία, η οποία παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες επιφανειακά στη θαλάσσια περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας που έγινε από το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Άμεσα από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το φαινόμενο στις 6 Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος έδωσε εντολή να ληφθούν δείγματα από το θαλάσσιο νερό, ώστε να διαπιστωθεί, έπειτα από έλεγχο, από τι προήλθε αυτή η ουσία.
Σήμερα εστάλησαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών και στους Δήμους Πατρέων, Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας, τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «οι παράμετροι που εξετάστηκαν εργαστηριακά (μκροβιολογικοί και χημικοί), από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι σύμφωνοι με την ισχύουσα Νομοθεσία.
Μικροσκοπική ανάλυση του ίδιου Εργαστηρίου, έδειξε ότι πρόκειται για κόκκους γύρης που προέρχονται είτε από πεύκο, είτε από έλατο.
Επίσης, η μικροσκοπική ανάλυση του Εργαστηρίου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας), έδειξε ότι το δείγμα που έστειλε η Υπηρεσία μας, είχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης και συγκεκριμένα γυρεόκοκκους κυρίως από πεύκα και δευτερευόντως από ελιές.
Σε νεότερο μακροσκοπικό έλεγχο αρμοδίων Υπαλλήλων, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του φαινομένου».
Στο τέλος της ενημέρωσης προς τις αρμόδιες Αρχές το τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ζητά τις δικές τους ενέργειες, δεδομένου ότι το φαινόμενο έχει εκλείψει.
Παράλληλα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δε σταματούν τους ελέγχους, ενόψει και της φετινής κολυμβητικής περιόδου, και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Θα συνεχίσουμε τους συνεχείς και εκτενείς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουμε πως τα νερά της Αχαΐας είναι ασφαλή για να κολυμπούν εκεί οι συμπολίτες μας δίχως να διακινδυνεύεται σε καμία περίπτωση η Δημόσια Υγεία» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος.
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS