Πρέβεζα: Μια εντυπωσιακή αγριόγατα κυνηγάει αναζητώντας τροφή, στίς όχθες του Αχέροντα

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 20140 σχόλια

Ένα σπάνιο θέαμα αντίκρισαν το πρωί οι αυτόπτες μάρτυρες με το εντυπωσιακό αιλουροειδές να ψάχνει για τροφή...

Ένα από τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη θηλαστικών καταγράφηκε από τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά. Μια εντυπωσιακή αγριόγατα, εντοπίστηκε να κυνηγά στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα, κοντά στο χωριό Αμμουδιά Πρέβεζας...
Η αγριόγατα είναι πιο ογκώδης και μεγαλόσωμη από την κατοικίδια γάτα και ξεχωρίζει κυρίως από τη φουντωτή ουρά που φέρει 3-5 δακτυλίους και έχει μήκος γύρω στα 30 εκ., φαρδαίνει προς την άκρη και στολίζεται με σκούρες ρίγες.
Το κεφάλι της είναι επίσης πιο ογκώδες από της γάτας. Το τρίχωμά της έχει ποικιλία καστανόξανθων τόνων. Είναι σαρκοφάγο ζώο, όλα του τα δόντια είναι οξύαιχμα, κατάλληλα για το σκίσιμο του κρέατος. Όπως και τα άλλα αιλουροειδή πιάνει τη λεία του με τα νύχια και την αποτελειώνει με μια δαγκωνιά στο λαιμό.
Κυνηγάει συνήθως το βράδυ, στήνοντας καρτέρι έξω από τις τρύπες των ποντικιών, καμιά φορά σκαρφαλωμένος σε κάποιο δέντρο ή βράχο. Η διατροφή του βασίζεται κατά 90% σε ποντίκια, ενώ ευκαιριακά τρώει μικρά πουλάκια, βατράχια, έντομα, σαλιγκάρια, μυγαλές, λαγούς, σκίουρους, κ.ά.
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα ''Τοπικά Νέα'' του NewsIt Ο πληθυσμός της αγριόγατας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 250 χρόνια, εξαιτίας του κυνηγιού, της καταστροφής των δασικών περιοχών και της εξάπλωσης του ανθρώπινου πληθυσμού. Γι’ αυτό προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία... epirusgate

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS