Πώς γλιτώνουν δισεκατομμύρια ευρώ εταιρείες-κολοσσοί με έδρα το Λουξεμβούργο

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 20140 σχόλια

Τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες διεθνών επιχειρήσεων-κολοσσών με τις αρχές του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου αποκαλύπτει η μεγαλύτερη στην ιστορία διαρροή εγγράφων με αποφάσεις που δίνουν το πράσινο φως σε σχέδια εταιρειών για την φορολογική ελάφρυνσή τους.

Τα απόρρητα έγγραφα αφορούν περισσότερες από 343 επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
Αυτό αποκαλύπτει η νέα παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και μία ομάδα 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες.
Τα έγγραφα αυτά, όπως αναφέρουν τα σημερινά “Νέα”, που εξετάστηκαν από δημοσιογράφους του ICIJ περιλαμβάνουν εκατοντάδες ιδιωτικές φορολογικές αποφάσεις -γνωστές και ως «συμφωνίες»– που παρέχει το Μεγάλο Δουκάτο σε εταιρείες που επιδιώκουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λουξεμβούργο επί μήνες συγκρούονται για την απροθυμία του τελευταίου να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις του στην ΕΕ, η οποία διερευνά κατά πόσον οι συμφωνίες της χώρας με την Amazon και την Fiat παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Το Λουξεμβούργο παρείχε κάποιες πληροφορίες στην ΕΕ, αλλά αρνήθηκε, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, να κοινοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων που σχετίζονται με τις φορολογικές αποφάσεις.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν κάποιο από αυτά τα έγγραφα είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να αναζητούν οι ελεγκτές της ΕΕ, ωστόσο, πρόκειται για στοιχεία που αφορούν την ουσία της ευρωπαϊκής έρευνας για τις φορολογικές αποφάσεις του Λουξεμβούργου.
Και «άρωμα» Ελλάδας
Μεταξύ των εγγράφων, υπάρχουν 400 σελίδες ελληνικού ενδιαφέροντος. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεκριμένα από το Λουξεμβούργο σχέδια για τη φορολογική ελάφρυνση επενδύσεων σε ακίνητα, μεταφορά κεφαλαίων και μερίσματα, δάνεια και άλλα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η συμφωνία για τη φορολογική αντιμετώπιση των εισπράξεων «κόκκινων» δανείων ελληνικών νοικοκυριών από εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο, που αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις ονομαστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, δίνοντας 32 εκατομμύρια.
Και στο Ecofin
Οι φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες,
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια αναμένεται να κληθεί από τους ομολόγους του να παράσχει διευκρινίσεις, αλλά και δεσμεύσεις για αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο.
Ο ίδιος σε μια πρώτη αντίδραση χθες Πέμπτη δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι φορολογικές αποφάσεις που έλαβαν οι Αρχές της χώρας του είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και ότι σχετικές διαδικασίες υφίστανται σε πολλές χώρες.
Ο Γκραμένια απέφυγε να εμπλέξει τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ με την εγκαθίδρυση της «κουλτούρας» των φορολογικών ελαφρύνσεων στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι δεν θα ήταν σωστό να κατηγορήσει ένα άτομο.
«Δεν είναι ένας πολιτικός ή μια κυβέρνηση που κάνει αυτές τις επιλογές είναι μια διοικητική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να σημειωθεί πως χθες η Γερμανία επέκρινε σφόδρα το Λουξεμβούργο, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σημειώνει πως το Δουκάτο έχει «να κάνει πολλά» για να ευθυγραμμιστεί με τα παγκόσμια φορολογικά πρότυπα και τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει σε γερμανικά ΜΜΕ πως αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
«Οι χώρες δεν πρέπει να καθιστούν τη φοροαποφυγή επιχειρηματικό μοντέλο και όσοι το κάνουν, διαρρηγνύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε.
Εκ μέρους της Κομισιόν η νέα Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία είναι πλέον αρμόδια για τις έρευνες που διεξάγει η Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου, δήλωσε χθες ότι «αναμφίβολα οι αποκαλύψεις θα φέρουν το θέμα σε υψηλότερη θέση στην ατζέντα και θα ενισχύσουν τις πιέσεις για πολιτική δράση». lykavitos.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS