
Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟ
Με 66 μέτρα, που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, επιχειρείται ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους τομείς: προσωπικού, περιουσίας, οργάνωσης, συστημάτων πληροφορικής, λειτουργίας, αναλογιστικών μελετών κ.ά.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός οργανισμού στον οποίο να θέλουν και τα άλλα Ταμεία να ενσωματωθούν, και όχι αυτό που σήμερα συμβαίνει, δηλαδή η είσοδος ενός Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ να αποτελεί δυσμενή εξέλιξη.
Πρόσφατα προχωρήσατε σε μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει τελικά ελπίδα να καταστεί βιώσιμος;
Ασφαλώς. Ο σκοπός, ο προσανατολισμός, η μεθοδολογία, η οργάνωση, η αποφασιστικότητα και η τεχνογνωσία ήταν αυτά που έλειπαν από τον οργανισμό. Εχετε αναλογιστεί γιατί ενοποιήθηκαν οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ; Γιατί τόση αναστάτωση; Προφανώς όχι για να δημιουργηθεί ένα πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας, όπως ισχυρίζονταν αυτοί που τον έφτιαξαν. Ο λόγος ήταν να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Να βελτιωθεί η αποδοτικότητα του προσωπικού που εργαζόταν στους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και να καταστεί ο νέος οργανισμός ένα μεγάλο μονοψώνιο στην αγορά υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να οδηγεί την προσφορά και ζήτηση εις όφελος των ασφαλισμένων. Με απλά λόγια, να αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα με όρους ανταγωνισμού, σε καλύτερη ποιότητα και συμφερότερες τιμές. Πώς θα υπηρετούσε αυτόν τον σκοπό χωρίς πρόβλεψη για ρυθμιστικό πλαίσιο για διαπραγματεύσεις, χωρίς επιτροπή διαπραγματεύσεων και τη στιγμή που όλες οι διαγνωστικές πράξεις είχαν τιμές ΦΕΚ που ίσχυαν παντού και οι αποζημιώσεις για τα νοσήλια ήταν οι ίδιες για όλες τις ιδιωτικές κλινικές; Τώρα, τα αλλάζουμε όλα.
Προωθήσατε και μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχετικά.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου συστήνεται επιτροπή διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ και επιπλέον έχουμε προχωρήσει σε αξιολόγηση των παρόχων υπηρεσιών υγείας και θα συσχετίσουμε τις αποζημιώσεις με την ποιότητα. Σχεδιάσαμε μια σειρά δράσεων που ήταν χωρισμένες σε δύο ενότητες. Αρχικά, στοχεύσαμε στον εξορθολογισμό των οικονομικών του οργανισμού. Οι χωρίς εκτίμηση κόστους συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους, που δεν λάμβαναν υπ΄ όψιν τα έσοδα του οργανισμού, οδήγησαν σε μία κατάσταση όπου οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδά του. Μία κατάσταση όπου εξισώθηκαν προς τα επάνω οι παροχές για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος. Αυτό αναπαρήγαγε ξανά στρεβλώσεις και παθογένειες των μητρικών Ταμείων του ΕΟΠΥΥ, που δεν είναι άλλες από τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς προμηθευτές. Ετσι σκοτώνεται η αγορά και δημιουργούνται προϋποθέσεις αστάθειας και επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής υπηρεσιών, αφού προστίθεται ασύμφορο χρηματοδοτικό κόστος. Προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμα, πήραμε με χειρουργική ακρίβεια μέτρα περιστολής των δαπανών, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μέσα σε τρεις μήνες. Βελτιώσαμε τη ρευστότητα με την απευθείας κατάθεση των εισφορών των Ταμείων για τον κλάδο υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Και τώρα στοχεύουμε στο σκέλος των εσόδων του οργανισμού, τα οποία πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ.
Ετοιμάζετε αλλαγές και στο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού;
Τώρα περνάμε στη δεύτερη φάση, που είναι η καθημερινότητα. Η επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες υγείας είναι πλέον η προτεραιότητά μας. Τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ είναι στο στόχαστρό μας αυτήν την εβδομάδα. Το σύστημα των πενταψήφιων τηλεφωνικών ραντεβού δημιούργησε μείωση κατά 30% των επισκέψεων των ασθενών στους γιατρούς των πολυϊατρείων. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δρομολογούμε αλλαγή του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού.
Τι μέτρα έχετε λάβει για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και πώς θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει παράλληλα θεραπευτικό κενό στους ασθενείς;
Στην ιστορία κάθε επιτυχίας θα βρείτε κάποιους που πήραν μία θαρραλέα απόφαση. Θεωρώ ότι στον τομέα του φαρμάκου κάναμε μία σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία δημιουργεί απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο τιμολόγησής του. Με το πρόσφατο δελτίο τιμών μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων σημαντικά και προκύπτει εξοικονόμηση για τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ, για τα νοσοκομεία περίπου 150 εκατ. ευρώ και για την ιδιωτική αγορά φαρμάκων 150 εκατ. ευρώ. Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά ασφαλιστική τιμή, με την οποία τα Ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα. Επίσης, παρακολουθούμε τις τυχόν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά και δημιουργούμε σύστημα ενημέρωσης των γιατρών και των ασθενών. Εχουμε επιτύχει αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων στις πωλήσεις. Εχουμε βελτιώσει εντυπωσιακά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μένει να επιτύχουμε τον περιορισμό της συνταγογράφησης, που παραμένει ακόμη πρόβλημα, εστιάζοντας στη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών με ένα μεικτό σύστημα εκπαίδευσης, ανταμοιβής και αντικινήτρων.
Δεν φοβάστε ότι οι μειώσεις στις οποίες προχωρήσατε προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας θα τους στρέψουν τελικά εναντίον σας;
Εγώ δεν θα μιλήσω ποτέ για «πιράνχας» στον χώρο της Υγείας. Οι πάροχοι κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Τους κανόνες τους βάζει το κράτος. Πιστεύω σε σταθερό θεσμικό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να εξασφαλίζει η Πολιτεία στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι τους νόμους και να μην τους εφαρμόζουμε ή να τους εφαρμόζουμε αλά καρτ. Ούτε είναι σωστό το κράτος να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Εγώ γνωρίζω τη δυσκολία που σήμερα διέρχονται όλοι οι πάροχοι, είτε είναι γιατροί, είτε φαρμακοποιοί, είτε φυσιοθεραπευτές, είτε κλινικάρχες, είτε ιδιοκτήτες διαγνωστικών, είτε ακόμη και η φαρμακοβιομηχανία και οι προμηθευτές υλικών. Οταν μειώνονται όμως οι συντάξεις και οι μισθοί, προφανώς πρέπει να περιοριστεί η αποζημίωση των υπηρεσιών υγείας από το ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν παραλογισμός το αντίθετο. Απλώς, αυτό πρέπει να γίνεται με ένα πλαίσιο δικαίου και πιστεύω να το επιτυγχάνουμε. Ομως δεν φοβάμαι εάν κάποιοι δεν συμμερίζονται την προσπάθεια που κάνουμε. Ισως πιστεύουν ότι κάποιοι άλλοι δεν θα έκαναν αυτές τις μειώσεις. Οι πολίτες καταλαβαίνουν και στο τέλος της ημέρας θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Ποτέ δεν φοβήθηκα να κάνω ένα μεγάλο άλμα, γιατί γνωρίζω ότι δεν μπορείς να περάσεις ένα μεγάλο χάσμα με πηδηματάκια.
Αισθανθήκατε δικαιωμένος όταν ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, εστίασε στον χώρο της Υγείας;
Σίγουρα ναι. Ο πρωθυπουργός δίνει το στίγμα. Εβαλε τον πήχη ψηλά και την Ελλάδα σε πρώτη προτεραιότητα. Πιστεύουμε όλοι στην κυβέρνηση αυτή ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να σηκώσουμε τη χώρα. Να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας και ευμάρειας για τα παιδιά μας.
Ακούσαμε τον Ολι Ρεν στην ομιλία του να αναφέρεται θετικά στην όλη προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Υγείας.
Ο,τι θετικό ακούγεται μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και ό,τι αρνητικό, πείσμα να γίνουμε καλύτεροι. Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ & aerasnews.gr you.gr 8.000 προϊόντα τεχνολογίας σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν παράδοση από 300 σημεία! Κάντε Click Εδώ