"Αξιοπρέπεια στην εργασία και στη ζωή"

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 20120 σχόλια

"Οι άνεργοι δεν είμαστε αριθμοί σε στατιστικές" αναφέρουν οι άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι της Άρτας.

"Η περίοδος του «δε γίνεται τίποτα» πρέπει να τελειώσει. Με οργάνωση και δράση μπορούμε να πετύχουμε πολλά". Στη λογική αυτή πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Άρτας, ανοιχτή συνέλευση  ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, με σκοπό την ίδρυση Σωματείου και τη διεύρυνση της επικοινωνίας, της αλληλεγγύης και του συντονισμού μεταξύ τους καθώς και την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την ανεργία και την επισφαλή εργασία. «Υπήρχε αρκετή ανταπόκριση, πιάσαμε το στόχο που είχαμε βάλει. Βεβαίως πολύ περισσότερος κόσμος θα μπορούσε και θα έπρεπε να έρθει, γιατί όπως λέμε χιουμοριστικά, είμαστε η μεγαλύτερη εργασιακή κατηγορία» ανέφερε ο κ. Σπύρος Σκαμνέλος, ένας από τους συμπολίτες μας που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την ίδρυση του Σωματείου.

Μιλώντας στον “Amvrakia fm” ο κ. Σκαμνέλος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ζούμε σε μια εποχή που η ανεργία και η επισφαλής εργασία, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία βρίσκεται σε έξαρση. Είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι, όλοι τους ξέρουμε. Το θέμα είναι ότι όλος αυτός ο κόσμος που σπρώχνεται στο μισοσκόταδο θα το λέγαμε, το βιώνει σαν προσωπική αποτυχία πολλές φορές και δε βρίσκει διέξοδο. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Πολύς κόσμος που έχει εργαστεί, 10 και 15 και περισσότερα χρόνια βρίσκεται αυτή τη στιγμή χωρίς προοπτική, χωρίς ή με μειωμένο εισόδημα, με υποχρεώσεις να τρέχουν, ανατρέπεται η ζωή του. Υπάρχουν άνθρωποι, 30 χρονών που υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο παιδικό τους δωμάτιο. Υπάρχουν οικογενειάρχες που δεν έχουν αυτή τη στιγμή εισόδημα και βρίσκονται να εξαρτώνται από τη σύνταξη των γονιών τους ξανά. Αυτό το πράγμα, όπως καταλαβαίνετε πρώτα από όλα είναι ένα ψυχολογικό σοκ, σε πολλούς ανθρώπους δημιουργεί και ένα αίσθημα ντροπής, οπότε ο άνεργος, ο επισφαλώς εργαζόμενος, ο άνθρωπος που δεν μπορεί να ζήσει όπως ζούσε μέχρι τώρα, είναι λογικό να δυσκολεύεται να λειτουργεί στην καθημερινότητα, σε απλά πράγματα». 

Ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας είναι και η ενημέρωση των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Σχετικά με τους σκοπούς του σωματείου ο κ. Σκαμνέλος είπε: «Νομίζω το πρώτο βήμα είναι το να βρεθούμε. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ασφάλεια υγείας, που αγνοούν τα δικαιώματα τους. Υπάρχουν δυνατότητες να ασφαλιστούν. Και από κει πιστεύω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε, με μια καμπάνια ενημέρωσης για το τι μπορεί ο καθένας να επιτύχει στο παρόν πλαίσιο. Από κει και πέρα μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα για βελτίωση τους παρόντος πλαισίου. Μπορούμε επίσης, και αυτό έχει τη δικιά του σημασία, να ξεκινήσουμε δράσεις αλληλεγγύης, όχι μόνο μεταξύ των ανέργων αλλά που θα συμπεριλαμβάνουν και άλλα κομμάτια της κοινωνίας. Το σημαντικότερο είναι το να βγούμε προς τα έξω με έναν δυναμισμό, τον οποίο σαν άνθρωποι τον έχουμε, ασχέτως αν η οικονομική συγκυρία δεν μας δίνει τη δυνατότητα να το δείξουμε. Μπορούμε να διεκδικήσουμε πριν από καθετί άλλο την αξιοπρέπεια μας στη ζωή». 

Σύμφωνα με τον κ. Σκαμνέλο  η πρωτοβουλία αφορά ένα ευρύ φάσμα πολιτών και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε: «Από ανθρώπους που δουλεύουν ανασφάλιστοι και αδήλωτοι από δω και από κει και ξέρουμε σε ποιους κλάδους επικεντρώνεται αυτό το πράγμα, από ανθρώπους που ενδεχομένως δουλεύουν με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, ενώ στην ουσία είναι σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και γίνεται μόνο και μόνο για να γλιτώνει ο εργοδότης την ασφαλιστική εισφορά. Άνθρωποι που δουλεύουν part-time. Μέχρι πρότινος είχαμε και τα stage, τα οποία ήταν πολύ τυπικό δείγμα επισφαλούς εργασίας.
Τώρα θα μπορούσαμε να πούμε για τα 5μηνα. Είναι μια μορφή απασχόλησης, σαν ασπιρίνη για να μαζέψουμε έτσι λίγο τις κοινωνικές αντιδράσεις. Γίνονται πάρα πολλά πράγματα και σε συνεργασία. Όλο αυτό το πράγμα, μια πρωτοβουλία ανέργων, ένα σωματείο ανέργων δεν είναι μόνο για τους άνεργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους, είναι για όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της νέας φτώχειας».

Ανάμεσα στους σκοπούς του υπό ίδρυση Σωματείου Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Άρτας είναι και η ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης όλων εκείνων που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης. «Πρωτοβουλίες που μπορούν να ξεκινήσουν από στήριξη των παιδιών σε φροντιστηριακά μαθήματα μέχρι που περνάνε από ανταλλακτικά παζάρια, ανταλλαγές προϊόντων και μπορεί να φτάσουν μέχρι μια μορφή π.χ. ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού όπου θα μπορείς να προμηθεύεσαι φτηνότερα πράγματα.
 Πάρα πολλά πράγματα έχουν γίνει και υπάρχουν συνέχεια ιδέες» τόνισε ο κ. Σκαμνέλος, σημειώνοντας ότι, «είμαστε μια παρέα ανθρώπων που το ξεκινάμε, που είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και σε συνεργασία με άλλους φορείς. Ένα από τα επόμενα βήματα είναι να έρθουμε σε επαφή με οποιονδήποτε μπορούμε να αναπτύξουμε κοινές δράσεις ή απέναντι από τον οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα. Προφανώς μια εξωστρέφεια είναι απαραίτητη. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε άνθρωπο αντιλαμβάνεται τους σκοπούς του σωματείου και συμφωνεί».
Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για τις 26 Σεπτεμβρίου που είναι μέρα γενικής απεργίας. you.gr 8.000 προϊόντα τεχνολογίας σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν παράδοση από 300 σημεία! Κάντε Click Εδώ
 
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS