Στάχτη πάνω από 120.000 στρ.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 20110 σχόλια

Σε ύφεση ήταν χθες οι μεγάλες φωτιές του Εβρου και της Αιτωλοακαρνανίας και οι πυροσβεστικές αρχές εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι θα τις θέσουν υπό έλεγχο τις
επόμενες ώρες. Ο απολογισμός των δύο πυρκαγιών είναι τραγικός, καθώς πάνω από 120.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.
Περισσότερα από 140 πύρινα μέτωπα απασχόλησαν τις Αρχές το Σαββατοκύριακο. Στον ανακριτή οδηγείται αύριο ο 38χρονος Αλβανός, που φέρεται να ομολόγησε πέντε εμπρησμούς στην Αιτωλοακαρνανία. Αναλυτικά:

ΕΒΡΟΣ: Επειτα από πέντε μέρες, παρουσίασε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο. Ωστόσο, ο νομός παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη. Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, η φωτιά κινείται σε περίμετρο περίπου 70.000 στρεμμάτων, καίοντας δασικές εκτάσεις (δρυοδάση και πευκοδάση, αείφυλλα, πλατύφυλλα) και γεωργικές εκτάσεις, των οποίων τα καμένα στρέμματα δεν έχουν εκτιμηθεί.
Δεν γλίτωσε ούτε ένα μικρό τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, ενώ καταστράφηκε μια αποθήκη ζωοτροφών μεγάλης κτηνοτροφικής μονάδας στις Φέρρες και μια αποθήκη στα Κοίλα.
Ελληνες, Γάλλοι και Ισπανοί πιλότοι, με συνολικά 10 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, προσπαθούσαν χθες όλη μέρα να σβήσουν τη φωτιά.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, άφησε αιχμές για τη διαχείριση της όλης κατάστασης και κυρίως για το χρόνο που κλήθηκαν να παρέμβουν τα εναέρια μέσα.
Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής (National Focal Point) για τη χώρα μας σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών, ενεργοποίησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GMES/SAFER για την ταχεία χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
Το χαρτογραφικό υλικό και τα δορυφορικά δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα αποσταλούν άμεσα σε όλους στους αρμόδιους-εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστικό Σώμα, Πολιτική Προστασία Εβρου, Διεύθυνση Δασών Εβρου κ.λπ.), προς υποβοήθηση του έργου τους.
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν προχθές στην Κάτω Χρυσοβίτσα στη Μαλαισιάδα Αιτωλοακαρνανίας. Οι εστίες της φωτιάς ήταν πολλές, σε κοντινή απόσταση από το χωριό και δίπλα από τον επαρχιακό δρόμο. Η φωτιά έκαιγε δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή.
Ελεγχόμενα ήταν χθες τα μέτωπα στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου. Μεγαλύτερη είναι η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει αναπτυχθεί στη Ναύπακτο, δεδομένου ότι η φωτιά στη Γαβρολίμνη από το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και το πρωί του Σαββάτου, πήρε τεράστιες διαστάσεις και έκοψε την εθνική οδό Αγρινίου - Ιωαννίνων στα δύο. Η κυκλοφορία γινόταν εκ περιτροπής, ενώ πολλά προϊόντα (εφημερίδες, τρόφιμα) σε πόλεις όπως το Αγρίνιο έφτασαν με πολύ μεγάλες καθυστηρήσεις ή καθόλου.
Οι αστυνομικές αρχές στο Μεσολόγγι συνέλαβαν 38χρονο Αλβανό, ο οποίος ομολόγησε πέντε εμπρησμούς. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Αύριο θα οδηγηθεί στον ανακριτή. Επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα.
Για τους αρχαιολογικούς χώρους της Καλυδώνας (Μεσολόγγι), το ΥΠ.ΠΟ., με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «από τη μεγάλη φωτιά, η οποία έκαψε την περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου, επλήγη μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου του ελαιόφυτου αρχαιολογικού χώρου Καλυδώνος. Τα μνημεία (Λάφριο, Ηρώο, Θέατρο, οχύρωση) δεν υπέστησαν ζημιές σε ό,τι αφορά τα δομικά τους στοιχεία».
ΑΡΚΑΔΙΑ: Η φωτιά στην Αρκαδία έκανε στάχτη 10.000 στρέμματα καλλιεργειών και χορτολιβαδικής-δασικής έκτασης. Η φωτιά περιορίστηκε στο δάσος των Καλτεζών. Το Σαββατοκύριακο συνεργεία της ΔΕΗ αντικαθιστούσαν καμένους στύλους, ώστε να μη μείνουν χωρίς ηλεκτρικό τα χωριά στην πληγείσα περιοχή.
ΕΥΒΟΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ραπταίοι. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι της Κυριακής.
ΛΕΥΚΑΔΑ: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το Σάββατο στην Περατιά. Πέρασε από τις αυλές των σπιτιών, χωρίς να τα κάψει. Εκαψε, όμως, μία στάνη. Μεγάλη βοήθεια πρόσφεραν οι κάτοικοι του χωριού, με υδροφόρες, τρακτέρ και λοιπά γεωργικά μηχανήματα, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, κόβοντας τους κορμούς από τις ελιές για το φόβο των αναζωπυρώσεων.
ΧΙΟΣ: Φωτιά ξέσπασε χθες στην περιοχή Φυτά. Εκαψε δάσος και χαμηλή βλάστηση σε δύσβατη περιοχή. Εκτός των 100 ανδρών, επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Η φωτιά ξεκίνησε την Παρασκευή με 8 διαφορετικές εστίες και απειλούσε ολόκληρους οικισμούς. Κινδύνεψαν 6 πυροσβέστες, όταν μαζί με 2 οχήματα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και έλιωσαν τα σωληνάκια των φρένων, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Η φωτιά απείλησε δασικές εκτάσεις στην περιοχή Γαϊδουροφά, όπου υπάρχουν σπίτια, στάβλοι και αρκετές καλλιέργειες. Τελικά τέθηκε υπό έλεγχο χθες.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Σέιχ Σου): Ογδόντα στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, δημιουργώντας και κυκλοφοριακά προβλήματα. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες. Εκτός της Πυροσβεστικής, βοήθησαν υδροφόρες και υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και περιφερειακών δήμων, καθώς και ομάδες εθελοντών.
ΧΑΝΙΑ: Σε πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στα Χανιά το Σαββατόβραδο. Ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Σφινάρι Κισσάμου και έσπασε στα δύο. Εκαψε 200-300 ελαιόδενδρα, 1.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία χθες το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στο Σγουροκεφάλι Ηρακλείου του Δήμου Χερσονήσου, κοντά στη Μονή Αγκαράθων. Μέχρι το βράδυ η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω των δυνατών ανέμων αλλά δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές.
enet


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS