Όταν τα παιδιά πωλούνται …

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 20100 σχόλια

Η εμπορία παιδιών και νέων ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα οδυνηρή. Μήπως έφτασε η στιγμή να δράσουμε;
Με ανάμεικτα συναισθήματα ενθουσιασμού και νευρικότητας απάντησε σε μια αγγελία στην

τοπική εφημερίδα και δεν μπορούσε να πιστέψει στην τύχη της όταν την ειδοποίησαν να πάει να τους συναντήσει την επόμενη μέρα. Όπως πολλά κορίτσια στην εφηβεία, η «Σάσα» είχε όνειρο να γίνει μοντέλο. Η συνέντευξή της δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα και προς μεγάλη της ευχαρίστηση της πρόσφεραν δουλειά επί τόπου. Ήταν μια υπέροχη ευκαιρία, καθώς η φωτογράφηση θα γινόταν στο εξωτερικό και εκείνη δεν είχε πάει ποτέ. Φοβόταν ότι οι γονείς της θα τη σταματούσαν και έτσι αποφάσισε να τους πει ότι θα πάει σε μια φίλη της για λίγες μέρες.

Την επομένη έφτασε στο πρακτορείο, όπου την έβαλαν μέσα σε ένα φορτηγάκι μαζί με άλλα δύο κορίτσια. Καθώς ήταν πολύ μικρές, ο συνοδός τους επέμενε να κρατήσει τα διαβατήριά τους. Ο φωτογράφος τις περίμενε στη σοφίτα ενός σπιτιού όπου όταν έφτασαν τους είπε να γδυθούν. Τα κορίτσια σάστισαν και προσπάθησαν να του πουν πως έχει γίνει κάποιο λάθος, αλλά ο συνοδός νευρίασε και άρχισε να τις απειλεί. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένας εφιάλτης που κράτησε μία εβδομάδα. Κρατούνταν παρά τη θέλησή τους, τις εξανάγκασαν να γίνουν πόρνες, να φωτογραφίζονται γυμνές και να φτιάξουν μια πορνογραφικού περιεχομένου ταινία. Στο μεταξύ, οι γονείς της δεν είχαν καμία πληροφορία πώς θα την εντοπίσουν. Η «Σάσα» τελικά κατάφερε να δραπετεύσει, αλλά ήταν μόνη σε μια πόλη ξένη και δεν είχε ιδέα πώς θα γυρνούσε σπίτι της χωρίς διαβατήριο. Φοβισμένη για να πάει στην Αστυνομία, με τη σκέψη ότι ίσως δεν την πίστευαν και, αντιθέτως, τη συνελάμβαναν ή, ακόμα χειρότερα, έλεγαν στους γονείς της όσα ντροπιαστικά και άσχημα της συνέβησαν, περιπλανιόταν στους δρόμους παγιδευμένη σε μια ξένη χώρα.

Είναι ανάμεσά μας
Το όνομα «Σάσα» είναι φανταστικό, όχι όμως και η ιστορία. Πέρα για πέρα αληθινή η περιπέτεια της «Σάσας», όπως και τόσες άλλες που αφορούν παιδιά και νέα κορίτσια και αγόρια που πέφτουν θύματα του trafficking. «Η εμπορία ανθρώπων είναι σύνθετο εγκληματικό φαινόμενο τροφοδοτούμενο από την αύξηση της παγκόσμιας αγοράς του σεξ, τη φτώχεια, την άνιση κατανομή του πλούτου, τη διαφθορά, τις φυλετικές διακρίσεις, τις παραδοσιακές πολιτιστικές πρακτικές, τις πολιτικές αναταραχές, τις φυσικές καταστροφές κ.ο.κ. Το trafficking βρίσκεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων διεθνικών μορφών οργανωμένου εγκλήματος, μαζί δηλαδή με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων» εξηγεί η κ. Μαρία Τσιλιάκου, νομικός - διδάκτωρ Εγκληματολογίας, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΟΜΠΡΕΛΑ, της ελληνικής εταιρείας μελέτης & πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης.
Τα παιδιά, ως ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, πωλούνται και αγοράζονται όπως κάθε εμπορεύσιμο είδος ή υλικό και κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά από ένα κύκλωμα που απλώνει τα πλοκάμια του σε όλα τα σημεία της γης. Τα εγκληματικά δίκτυα σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο αγοράζουν, πωλούν και εκμεταλλεύονται παιδιά προκειμένου να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση σε φθηνό εργατικό δυναμικό, καθώς και τη βιομηχανία του σεξ. Το trafficking, όπως και κάθε άλλη εμπορική δραστηριότητα, ακολουθεί τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Ως εκ τούτου, όσο αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση σε παιδιά, τόσο αυξάνεται και η εμπορία αυτών, με την προσφορά δεδομένη εκ των περιστάσεων, των συνθηκών και των καταστάσεων. Τα παιδιά πωλούνται από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, από φίλους ή γείτονες, εξαπατώνται ή απάγονται με σκοπό να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης στην πορνεία, στη βιομηχανία του σεξ και την πορνογραφία, στην εξαναγκαστική εργασία (οικιακές εργασίες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, κατασκευαστικά έργα, ορυχεία κ.ά.) και στην επαιτεία, στο εμπόριο οργάνων, στις παράνομες υιοθεσίες.

Το δίκτυο στην Ελλάδα
Το φαινόμενο έχει τεράστιο βαθμό μη καταγεγραμμένης εγκληματικότητας, που αλματωδώς αυξάνεται, οπότε οι αριθμοί σε θύματα και περιπτώσεις δεν μπορούν ποτέ να είναι ακριβείς. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, περίπου 40.000 γυναίκες και παιδιά ετησίως, ηλικίας 12-25 ετών, πέφτουν θύματα εμπορίας στην Ελλάδα με σκοπό την πορνεία. Παρ’ όλα αυτά, επίσημα στατιστικά στοιχεία από τη Διεθνή Αμνηστία δείχνουν ότι μόνο 100 με 200 γυναίκες και παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα εμπορίας.
«Η Ελλάδα είναι κυρίως χώρα προορισμού και μετάβασης για γυναίκες και παιδιά - θύματα. Μεταξύ των ετών 2003 και 2007 περίπου 1.100 άτομα συνελήφθησαν για εμπορία ανθρώπων στη χώρα, με περίπου 24 παιδιά-θύματα να έχουν εντοπιστεί την ίδια περίοδο. Είναι άγνωστο πόσα από αυτά που εντοπίστηκαν ήταν θύματα εμπορίας για σεξουαλικούς σκοπούς. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από την Αλβανία και τη Ρουμανία, άλλες χώρες των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και την Αφρική. Η εθνική μας νομοθεσία (Ν. 3064/2002, Π.Δ. 233/2003) ήδη συμμορφώνεται και συντάσσεται με τον ορισμό και τις διατάξεις των διεθνών νόμων και κειμένων αναφορικά με την εμπορία ανθρώπων. Επίκειται δε και η κύρωση από τη χώρα μας του Πρωτοκόλλου του Παλέρμο» σημειώνει η κ. Τσιλιάκου.
ΟΜΠΡΕΛΑ βοήθειας
Η ECPAT International είναι μια πρωτοπόρος οργάνωση που έφερε στο προσκήνιο το θέμα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τα μέλη της δουλεύουν με ποικίλους τρόπους, που περιλαμβάνουν την άμεση φροντίδα των θυμάτων, την ενημέρωση του κοινού με εκστρατείες και τη συνεργασία με κυβερνήσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή σχεδίων δράσης. Η τελευταία της εκστρατεία «Stop Sex Trafficking of Children & Young People» έχει τη στήριξη της Body Shop. Μεγάλος σύμμαχος η ΜΚΟ ΟΜΠΡΕΛΑ, που το Σεπτέμβριο του 2009 ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στη Σεξουαλική Εμπορία Παιδιών και Νέων Ατόμων. Το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, του «End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes» (www.ecpat.net), το οποίο εφαρμόζεται σε πάνω από 80 χώρες.
«Με τα έσοδα από τις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων της Body Shop είμαστε πλέον σε θέση να ενεργοποιήσουμε τη μέχρι τώρα εμπειρία μας στις δράσεις εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης» λέει ο πρόεδρος της ΟΜΠΡΕΛΑ δρ. Ορέστης Γιωτάκος, ψυχίατρος. Με το ποσό των 32.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε, η MKO ΟΜΠΡΕΛΑ αρχίζει την εφαρμογή των παρακάτω δράσεων:
· Τηλεφωνική Γραμμή Ενημέρωσης, Στήριξης και Αναφοράς Περιστατικών Σεξουαλικής Εμπορίας Παιδιών και Νέων. Η τηλεφωνική γραμμή (Help Line) 210 7236200 λειτουργεί σε 24ωρη βάση και στελεχώνεται από ειδικούς ψυχολόγους. Στη γραμμή ισχύουν οι κανόνες του απορρήτου, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι που σχετίζονται με την ειδική φύση του αντικειμένου.
· Καμπάνια για την προώθηση ανάπτυξης δράσεων ενάντια στην εμπορία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, με δημοσιεύσεις στον Τύπο, διανομή φυλλαδίων και ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ.
· Συνέχιση της έρευνας για τη μελέτη του φαινομένου της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στην Ελλάδα.
· Σχεδιασμός τρόπων παρακολούθησης και εκτίμησης των μεθόδων δημιουργίας διαύλων εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, καθώς και του πιθανού αριθμού των θυμάτων.
· Εκπαίδευση ειδικών που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
· Ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο για τη συγκέντρωση σχετικού επιστημονικού υλικού.
· Φυσική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη παιδιών-θυμάτων εμπορίας.
Πηγή www.obrela.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS