Συνάντηση των Βλάχων της Πίνδου με τους Συλλόγους του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Τρίτη 5 Απριλίου 20160 σχόλια

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, στις...
7.30 μμ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη συνάντηση του συλλόγου των Βλάχων Δυτικής Πίνδου (Αβδέλλα Γρεβενών η «Βασιλίτσα») και των συλλόγων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τα ιστορικά στοιχεία της ζωής των Βλάχων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, από τον Μεσαίωνα μέχρι τις ημέρες μας, η θυσία των βλαχόπουλων της Δυτικής Πίνδου όταν υπερασπίστηκαν το κάστρο στην επίθεση του Αλή Πασά (1798 μχ) και την ανάπτυξη προτάσεων για την υλοποίηση μιας μόνιμης  εκδήλωσης-ανάμνησης της θυσίας των Βλαχόπουλων.
Το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας  και Ανάπτυξης του Δήμου Βόνιτσας, ευχαριστεί όλους τους Δημότες που παραβρέθηκαν στην 1η συνάντηση και με τις προτάσεις τους αλλά και την ενεργή συμμετοχή στην συζήτηση, προσανατόλισαν το πλαίσιο των εκδηλώσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας,  εκπρόσωποι των Τοπικών διαμερισμάτων Βόνιτσας και Παλαίρου, ο Σύλλογος απανταχού Αβδελλιωτών Η Βασιλίτσα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΚΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ TAEKWONDO ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΩΝ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΓΙΑΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΡΟΥ

Επίσης στην συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Πνευματικών κέντρων του Δήμου Λευκάδας και Δήμου Πρέβεζας καθώς και ο Ροταριανός Όμιλος Λευκάδας, καθόσον στον τρανό χορό της Αβδέλλας εκτός από το «Κάστρο της Βόνιτσας» τιμητική θέση έχει και ένας χορός για την δόξα των Βλάχων οι οποίοι συμμετείχαν στην μάζωξη του Μαγεμένου (σύναξη των οπλαρχηγών και του Καποδίστρια για την υπεράσπιση της νήσου Λευκάδας από τις επιθέσεις του Αλή Πασά).

ΕΚ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS