Πατραϊκός: Ξεκινούν σε δεκαπέντε μέρες οι σεισμικές έρευνες για το πετρέλαιο!

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 20120 σχόλια

Στην Ηγουμενίτσα πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS.

Έρευνες πρώτα στο Ιόνιο και μετά στη νότια Κρήτη.
Το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η νορβηγική εταιρεία PGS τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή που έχει ορισθεί από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Το ειδικά διασκευασμένο πλοίο της εταιρείας έχει πάρει ήδη εντολή απόπλου από τη Βόρεια Θάλασσα, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα. Είχε προηγηθεί, την περασμένη Δευτέρα, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την ανάδειξη της PGS, ως πλειοδότριας του σχετικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κ. Σταματάκη, σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μειώσει το χρόνο αποκλειστικότητας των περιοχών προς έρευνα στα δύο χρόνια (ζητήθηκαν μέχρι και 10 χρόνια), να ολοκληρωθεί η έκθεση των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013 και να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων οικοπέδων στα μέσα του 2014, όπως αναφέρει το energypress.

Το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει καμιά οικονομική συμμετοχή στις σεισμικές έρευνες, όπως έχει γράψει το thebest.gr. Τα έσοδα του θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων. Για τα πρώτα πακέτα που θα πωληθούν το δημόσιο θα έχει μικρό ποσοστό, προκειμένου η εταιρία να αποσβέσει το κόστος των ερευνών, ενώ όσο περισσότερα δεδομένα αγοραστούν τόσο θα αυξάνονται και τα έσοδα του δημοσίου.

Οι έρευνες θα γίνουν σε μια έκταση 200 χλμ νότια της Κρήτης και αντίστοιχα σε 100-400 χλμ στο Ιόνιο. Η PGS έχει κάνει ανάλογες έρευνες και στην Κύπρο. Ιδρύθηκε στη Νορβηγία το 1991 με δύο πλοία σεισμικών ερευνών.
Σήμερα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Όσλο, διαθέτει 14 πλοία σεισμικών ερευνών, 21 κέντρα δεδομένων και 35 γραφεία σε όλο τον κόσμο, απασχολώντας 70 άτομα. Έχει παρουσία σε 25 χώρες, με περιφερειακά γραφεία στο Λονδίνο, το Χιούστον και τη Σιγκαπούρη. Η έδρα της βρίσκεται στο Όσλο. thebest.gr you.gr 8.000 προϊόντα τεχνολογίας σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν παράδοση από 300 σημεία! Κάντε Click Εδώ
 
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS