DW: «Η Ελλάδα δεν ησυχάζει»

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 20160 σχόλια

Η γενική απεργία στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς και το επίμαχο δεύτερο πακέτο ασύλου που ψήφισε χθες το υπουργικό συμβούλιο απασχολούν σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.«Τίποτα δε λειτουργεί πλέον» μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι N-tv στην ιστοσελίδα του, αναφερόμενο στις απεργίες. «Γενική απεργία παραλύει την Ελλάδα. Εργαζόμενοι σε σχεδόν όλους τους κλάδους διαμαρτύρονται ενάντια στις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στην Ελλάδα. Με διαδηλώσεις και απεργίες θέλουν να παραλύσουν τη χώρα. Μια ακόμη δοκιμασία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα.
Την είδηση περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα μεταδίδουν αρκετά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα η γερμανική έκδοση της Huffington Post επικαλούμενη πληροφορίες γερμανικών και ελληνικών μέσων κάνει λόγο για πρόωρες εκλογές την άνοιξη. «Η Ελλάδα δεν ησυχάζει» τιτλοφορεί η εφημερίδα το εν λόγω άρθρο της. «Για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας και των εταίρων. Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι ο Τσίπρας προσπάθησε ματαίως να βρει νέους κυβερνητικούς εταίρους για την επικείμενη ψηφοφορία στη βουλή». Στο ίδιο άρθρο ο δημοσιογράφος αναφέρεται και στις απεργίες των τελευταίων ημερών εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «κρίσιμη».
Για πρόωρες εκλογές και δυσοίωνο μέλλον για την Ελλάδα κάνει λόγο και η εφημερίδα Bild. «Η επόμενη κατάρρευση απειλεί την Ελλάδα. O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει πρόωρες εκλογές. Στο περιβάλλον του ακούγεται ότι δεν του μένει άλλη επιλογή. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τη διάλυση της βουλής. Ωστόσο επίσημα αυτό διαψεύθηκε. Η συνέπεια (σσ. μιας τέτοιας διάλυσης) θα ήταν πρόωρες εκλογές την άνοιξη ή το αργότερο στην αρχή του καλοκαιριού. Θα επρόκειτο για τις τρίτες εκλογές μέσα σε ενάμιση χρόνο. Kάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε στασιμότητα, παύση της δρομολόγησης των μεταρρυθμίσεων, ίσως και αφερεγγυότητα του κράτους».
Απάνθρωπα μέτρα κατά των προσφύγων
Το δεύτερο πακέτο ασύλου που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με το οποίο διευκολύνονται οι διαδικασίες απελάσεων ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται οι επανενώσεις οικογενειών, σχολιάζεται εκτενώς σήμερα στον γερμανικό τύπο. Συγκεκριμένα η Neue Osnabrücker Zeitungγράφει: «Το 60% περίπου των προσφύγων που επιβιβάζεται σε βάρκες από την Τουρκία για την Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά. Η είδηση ότι οι άντρες δεν θα μπορούν πλέον τόσο εύκολα να φέρνουν τις οικογένειές τους από την εμπόλεμη Συρία για παράδειγμα, οδηγεί ολόκληρες οικογένειες να τολμήσουν το επικίνδυνο ταξίδι. Όποιος συμφωνεί με το νέο πακέτο ασύλου αποδέχεται αυτή την απάνθρωπη κατάσταση. Όπως επίσης και το γεγονός ότι πλέον με τις συνοπτικές διαδικασίες δεν θα εξετάζονται προσεκτικά οι λόγοι που δικαιολογούν την αίτησης ασύλου ή ότι ασθένειες και τραυματικές εμπειρίες δεν θα προστατεύουν κάποιον από την απέλαση. Λιγότεροι πρόσφυγες θα έρχονται μόνο εάν μπει τέλος στον πόλεμο και το χάος που επικρατεί στις πατρίδες τους και όχι επειδή η Γερμανία υπερψηφίζει ένα αυστηρότερο δίκαιο παροχής ασύλου». Αλεξάνδρα Κοσμά dw.com


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS