Συνθήκες εργασίας στις ιχθυοκαλλιέργειες Ανδρομέδα Αιτωλοακαρνανίας

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 20120 σχόλια

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΜΩΡΑΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΚΕ


Οι κυβερνήσεις των κομμάτων του κεφαλαίου υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα των βιομηχάνων και πολυεθνικών, νομοθετούν κατά παραγγελία, όπως έκανε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν τις εκλογές του Φλεβάρη 2004 με το νόμο 3232 που διαφύλαξαν οι μετέπειτα κυβερνήσεις σαν «κόρη οφθαλμού» είτε αυτοδύναμες είτε συνεργασίας. Ο νόμος αυτός όπως και η εγκύκλιος 42 στις 26/5/2008 της Ν.Δ. ήταν ένα δώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες, σε αυτούς που μεταποιούν και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Άλλωστε με ανακοίνωση οι βιομήχανοι ευχαρίστησαν τότε την  κυβέρνηση. Με αυτούς τους νόμους πήγαν εργαζόμενοι σκληρής χειρονακτικής εργασίας στον ΟΓΑ. Όπου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί άλλωστε σε αυτό αποσκοπούσαν. Το ΙΚΑ πολλές φορές απαντά ότι είναι αναρμόδιο αφού οι εργαζόμενοι δεν είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο του.

Αυτή η αντιλαϊκή αντεργατική  πολιτική που ανοίγει τις ορέξεις του κεφαλαίου   αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το ζήτημα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα που ισχύει στις ιχθυοκαλλιέργειες Αιτωλοακαρνανίας (Ανδρομέδα). Οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες που δεν τις πληρώνονται, δεν παίρνουν τα επιδόματα, πολλές φορές καλούνται να μεταφερθούν από τη μία μονάδα στην άλλη μένοντας μέρες μακριά από τα σπίτια τους. Την εντατικοποίηση της δουλειάς, την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας έχουν πληρώσει εργαζόμενοι με την ίδια τους τη ζωή.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου έκανε παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όμως η Επιθεώρηση ποτέ δεν επισκέφτηκε το χώρο. Ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία δεν δίνονται έξοδα μετακίνησης δεν αποτελεί άλλοθι για το κράτος. Δεν μπορεί να πληρώνει η εργατική τάξη αυτές τις ελλείψεις και τις συνεπειών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
·       Τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο για να διασφαλιστούν  τα εργασιακά  δικαιώματα  σε μια από τις πιο φτωχές κατηγορίες εργαζομένων  της χώρας.
·         Η Επιθεώρηση Εργασίας θα επισκεφτεί τον παραπάνω χώρο εργασίας;
·         Θα αποσυρθεί  ο άδικος νόμος 3232 του 2004 και η εγκύκλιος  42 στις 26/5/2008;
Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης


you.gr 8.000 προϊόντα τεχνολογίας σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν παράδοση από 300 σημεία! Κάντε Click Εδώ
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS