Κατάθεση ερώτησης για την συντήρηση και ανακατασκευή των «παιδικών χαρών» στους Δήμους του νομού της Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 20160 σχόλια

Ερώτηση, προς τον κ. υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, για την συντήρηση και την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων των «παιδικών χαρών» του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως  επισημαίνουν παρατηρείται καθυστέρηση, από πλευράς των οικείων Ο.Τ.Α,  στην αντικατάσταση με άλλα, κατάλληλα όργανα και σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και κλείσιμο «παιδικών χαρών».
Οι δύο  βουλευτές ρωτούν, τον υπουργό Εσωτερικών, αν έχουν ξεκινήσει, από τις...
αρμόδιες υπηρεσίες των  Δημοτικών Αρχών  του νομού μας, έλεγχοι σε όλες τις εγκαταστάσεις, ώστε να καταγράφουν οι αλλαγές  που πρέπει να γίνουν  και αν υπάρχει οικονομική ενίσχυση των Δήμων για την  προσαρμογή των «παιδικών χαρών», στις διατάξεις που ορίζονται από το νόμο.

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Θέμα: Η συντήρηση και ανακατασκευή των παιδικών χαρών στους Δήμους του νομού της Αιτωλοακαρνανίας.

Το Μάιο του 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθόρισε με την υπ’ αρίθμ. 15/22-5-2015 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ, πώς θα λειτουργούν οι «παιδικές χαρές» με ευθύνη του οικείου Ο.Τ.Α.
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κάθε «παιδική χαρά» λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου , ο οποίος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία.
Όλες οι «παιδικές χαρές» πρέπει να ελεγχθούν , προκειμένου να πιστοποιηθούν και να λάβουν το ειδικό σήμα για την καταλληλότητα της λειτουργία τους.
Η αντίστοιχη εγκύκλιος, καλούσε τους Δήμους, να σφραγίσουν ή να αποξηλώσουν τις επικίνδυνες πλέον «παιδικές χαρές» στους χώρους της αρμοδιότητάς τους, εφόσον δεν πληρούν τις σύμφωνα με το Νόμο προδιαγραφές και δε φέρουν την προβλεπόμενη πιστοποίηση.
Σε περίπτωση ατυχήματος, που λαμβάνει χώρα σε προσβάσιμη παιδική χαρά, ακόμη και αν έχει τοποθετηθεί πινακίδα στην οποία αναγράφεται, ότι δεν διατίθεται πιστοποίηση , η χρήση της γίνεται υπ’ ευθύνη γονέων ή συνοδών και ο οικείος Δήμος εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το συμβάν.
Έτσι οι υπηρεσίες των Δήμων του νομού, εξετάζοντας τις προϋποθέσεις και τη δομική αρτιότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού, έχουν προχωρήσει στην αποξήλωση επικίνδυνων οργάνων λόγω ακαταλληλότητας, ακόμη και σε αποψίλωση ολόκληρης της εγκατάστασης .
Παρατηρείται όμως καθυστέρηση, από πλευράς των οικείων ΟΤΑ,  στην αντικατάσταση με άλλα κατάλληλα όργανα και σε πολλές περιπτώσεις ορισμένοι ΟΤΑ  προχωρούν και σε κλείσιμο «παιδικών χαρών» επικαλούμενοι την οικονομική κρίση.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, τη δυσμενή χρονική περίοδο, που πλέον οι παιδικές χαρές αποτελούν ένα από τα ελάχιστα μέρη, όπου τα παιδιά μπορούν, να έχουν πρόσβαση, δίχως την καταβολή κάποιου χρηματικού αντιτίμου. Οι προαναφερόμενοι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει, να αναβαθμιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε, να είναι ελκυστικότεροι και φιλικότεροι προς τους πολίτες. Θα λειτουργήσουν ως σημεία αναψυχής και συνάντησης παιδιών, κατοίκων αλλά και επισκεπτών.
Επειδή , οι παιδικές χαρές είναι συνυφασμένες με την ανέμελη νεαρή ηλικία κάθε παιδιού.
Επειδή , οι παιδικές χαρές είναι το μέρος εξόρμησης, εκτόνωσης και συνάντησης με τους άλλους μικρούς φίλους.
Επειδή ,  η παιδική χαρά ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας και κομμάτι της ζωής μας και πρέπει να ξαναγίνει. 
Επειδή ,  ανάμεσα στις προτεραιότητές της πολιτείας είναι η ασφάλεια και η δωρεάν
 ψυχαγωγία με την εκγύμναση των παιδιών στις παιδικές χαρές.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης, των Δήμων του νομού Αιτωλοακαρνανίας,  για την προσαρμογή των παιδικών χαρών, στις διατάξεις που ορίζονται από το νόμο, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες  προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους;
Έχουν ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των  δημοτικών αρχών  του νομού Αιτωλοακαρνανίας έλεγχοι σε όλες τις παιδικές χαρές, ώστε να καταγράφουν ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο, ώστε κάθε παιδική χαρά, στην κάθε πόλη, να αποκτήσει το απαιτούμενο σήμα πιστοποίησης και τους κανόνες ασφαλείας, που απαιτούνται για τα παιδιά;
Εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι αντίστοιχοι έλεγχοι, πόσες παιδικές χάρες του νομού Αιτωλοακαρνανίας και σε ποιους Δήμους έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση;
Η ερωτώντες Βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία
Βαρεμένος Γιώργος

Το γραφείο τύπου.


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS