Υδατοκαλλιέργειες, αλιείς, λιμνοθάλασσες, συνεταιρισμοί και αδειοδοτήσεις στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

Παρασκευή 15 Απριλίου 20160 σχόλια

Η ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι κύριο...
κέντρο εμπορίας ψαριών και εξαγωγής αυτών σε τρίτες χώρες που την καθιστούν μια από τις σημαντικότερες Περιφέρειες σε έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ζητήματα αλιευτικής πολιτικής».
Κατά την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε υπόψιν της Επιτροπής μεταξύ άλλων, τα ζητήματα, ότι παραμένει προαπαιτούμενο για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας η απλούστευση και ουσιαστικοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, από την πλευρά των υδατοκαλλιεργητών ζητείται η αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 14 του Νόμου για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, για μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας εντατικών μονάδων υδατοκαλλιέργειας, αν υπολειτουργούν σε ποσοστό μικρότερο 30% για τρία χρόνια.

«Οι υφιστάμενες συγκυρίες, capital controls, αδυναμία λήψης τραπεζικών δανείων κ.λπ., έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους μικρούς ιχθυοκαλλιεργητές οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τον όρο αυτό και κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειές τους» σημείωσε ο κ. Μπράμος, αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα των χωροθετήσεων των μονάδων με την επικείμενη ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε τρεις περιοχές, που αναμένεται να ομαλοποιηθούν προηγούμενες δυσλειτουργίες και να μην υπάρχουν συγκρούσεις με άλλες χρήσεις (αλιεία, τουρισμός), ενώ ενόψει της έναρξης εφαρμογής του θεσμού των Επιθεωρήσεων Διακίνησης Αλιευτικών Προϊόντων, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη ώστε τα έσοδα των παραβάσεων να αποτελούν έσοδα των Περιφερειών και όχι του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας-Κτηνοτροφίας.

Παράλληλα, καθώς η Περιφέρειά μας διαθέτει και το 45% των λιμνοθαλάσσιων εκτάσεων της χώρας, που παράγουν το 50% της συνολικής αλιευτικής παραγωγής από αυτά τα συστήματα τέθηκαν θέματα, όπως η υποχρέωση της απελευθέρωσης των χελιών, η νομιμοποίηση των υφιστάμενων δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων των εκτατικών ιχθυοτροφείων των λιμνοθαλασσών, η διάβρωση των αμμονησίδων που οριοθετούν τις λιμνοθάλασσες, η αλλαγή και επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου του καθεστώτος των μισθώσεων των λιμνοθαλασσών, το οποίο ισχύει από το 1970, ο αριθμός των μελών των αλιευτικών συνεταιρισμών, ενώ έγινε επισήμανση και στο θέμα του Προγράμματος LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ, για την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών στην επόμενη προγραμματική περίοδο να ώστε να ενισχυθούν πρωτίστως οι πραγματικοί ωφελούμενοι του προγράμματος που είναι οι αλιείς.

Σημαντικό ζήτημα που τέθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, στο πλαίσιο των αλλαγών του νομικού πλαισίου, η πρόταση ώστε τα έσοδα από τις μισθώσεις των Δημόσιων Ιχθυοτροφείων να αποτελέσουν Έσοδα των Περιφερειών, αφού αυτές έχουν την αρμοδιότητα της εκμίσθωσης των ιχθυοτροφείων και οι περιφερειακές υπηρεσίες αλιείας είναι επιφορτισμένες με την επίβλεψη και διαχείριση των θεμάτων των αλιευτικών εκμεταλλεύσεων των λιμνοθαλασσών.
Για τον τομέα της συλλεκτικής αλιείας, για να παραμείνουν οι αλιείς στο επάγγελμα επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των σκαφών, κυρίως για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και χρειάζεται απλούστευση των διαδικασιών του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020), ενώ σημειώθηκε ότι στην Περιφέρειά μας στοχεύουμε στη δημιουργία νέων και στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων και προτείνεται η Ίδρυση πρότυπης Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής με δυνητική προσθήκη τεχνητού υφάλου ελαφριάς κατασκευής χαμηλού κόστους για την προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας

«Ζητούμενο είναι να υπάρξει πρόβλεψη για αποζημιώσεις των αλιέων όταν έχουν καταστροφές αλιευτικών εργαλείων από προστατευόμενα είδη όπως δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες, γεγονότα που παρατηρούνται συχνά σε κάποιες περιοχές και πλήττουν το χαμηλό εισόδημά τους. Όμως για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε με βάση τις δυνατότητες που μας δίνει το πλέγμα διαφόρων  χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι αναγκαία η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση με απ' ευθείας δίαυλο επικοινωνίας για τα θέματα του Τομέα μεταξύ του Υπουργείου και των υπηρεσιών μας» κατέληξε ο Π. Μπράμος.
Μαζί με τον ομόλογό του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου τέθηκαν συνολικά τα θέματα του τομέα κυρίως στους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ (Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Αλιείας,  Διευθύντρια Αλιευτικής Πολιτικής και Αλιευτικών Πόρων κ. Δ. Σαββοπούλου και ο Σύμβουλος του Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, κ. Σιούτης) καθώς ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεράσιμος Αποστόλου δεν παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής.

Απαντώντας οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ανέφεραν πως εξετάζεται θετικά το ζήτημα αποζημίωσης του εξοπλισμού που καταστρέφουν τα προστατευόμενα είδη, αναμένεται ήδη τροποποίηση στο νομοσχέδιο των συνεταιρισμών, καθώς τα 20 άτομα δεν μπορούν να ζήσουν από τα μικρά διβάρια, όπως τονίστηκε, ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητήθηκε να υπάρχει πρόβλεψη κατ’ αναλογία της έκτασης.
Όσον αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των χελιών, το Υπουργείο δεσμεύτηκε πως θα επιλυθεί είτε με τροπολογία είτε με το νέο αλιευτικό κώδικα, ενώ τονίστηκε ότι στο νέο ΕΠΑΛ θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να ωφεληθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι του προγράμματος, οι ψαράδες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι τα αιτήματα θα προωθηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής και στο ΥΠΑΑΤ.


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS