H Κυβέρνηση στέλνει στην Αιτωλοακαρνανία τα σκουπίδια της Ηλείας

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 20150 σχόλια

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου παίρνει απόφαση για τη μεταφορά 9.500 τόνων σκουπιδιών της Ηλείας σε τρεις ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, υλοποιώντας την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. 

Για να δοθεί νέα πρόσκαιρη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας αποφασίζει για χρονικό διάστημα έξι μηνών τη μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων 7.500 τόνων του Πύργου και 2000 τόνων της Αρχαίας Ολυμπίας ως εξής: 3.500 τόνοι στο ΧΥΤΑ Στράτου, 4500 τόνοι στον ΧΥΤΑ Παλαίρου Ακτίου –Βόνιτσας και 1.500 τόνων στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας του δήμου Ναυπακτίας.
Η απόφαση αυτή που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Διονύσης Παναγιωτόπουλος είναι χθεσινή και αιφνιδιαστική για τους τρεις  δήμους της Αιτωλοακαρνανίας στους οποίους επιβάλλεται. Έρχεται ως συνέχεια των πολύμηνων ενεργειών των παραγόντων της Ηλείας που είχαν ζητήσει από την Κυβέρνηση ουσιαστικά να επιτάξει τους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας.
Ως γνωστόν το προηγούμενο διάστημα είχαν ήδη μεταφερθεί τόνοι σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ Αγρινίου και Παλαίρου αλλά τότε υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τον δήμο Αγρινίου πως επρόκειτο για συγκεκριμένη ποσότητα ενώ υπήρξαν και σχετικής αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα διαχειρισης του ΧΥΤΑ Στράτου. Τώρα η υπόθεση τίθεται σε νέα βάση που σαφώς προβληματίζει καθώς δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις και στους δήμους επιβάλλεται η κυβερνητική βούληση την ώρα που υπάρχει αδυναμία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην Ηλεία.
Σύμφωνα με την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης η δαπάνη υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (τέλος ταφής) ανά τόνο θα καθοριστεί σε προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Αναγκαστικών Σύνδεσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας, Περιφ. Δυτ. Ελλάδος και των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.
Η εξέλιξη επιβεβαιώνει όσους εξέφραζαν ανησυχίες όταν ο δήμος Αγρινίου είχε αποδεχθεί τη μεταφορά απορριμάτων του Πύργου στον δικό του ΧΥΤΑ και πλέον αναμένονται με ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των δημοτικών αρχών,

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΕΔΩ agrinionews.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS