Πότε θα πληρωθούν δώρο, συντάξεις και επιδόματα των Χριστουγέννων στους δικαιούχους

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 20150 σχόλια

Έως τις 23 Δεκεμβρίου θα έχουν καταβληθεί οι συντάξεις μηνός Ιανουαρίου, κύριες και επικουρικές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα:
Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου.
Οι συντάξεις του ΙΚΑ και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου.
Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει το πότε θα γίνει η πληρωμή για το επίδομα τέκνων του ΟΓΑ καθώς δεν υπάρχει καμία απόφαση για εκταμίευση της τέταρτης δόσης που αφορά περίπου 640.000 δικαιούχους.
Αν και το ενδεχόμενο να καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, πριν από το τέλος του έτους είναι ακόμα ανοιχτό, η έλλειψη επίσημης ανακοίνωσης έχει κάνει τους δικαιούχους να ανησυχούν.
ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Εως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες το δώρο των Χριστουγέννων σε όσους απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ενώ το απώτατο χρονικό όριο (η «δήλη» ημέρα σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου ) για την εξόφληση και την αποφυγή μηνύσεων είναι η 31η Δεκεμβρίου.
Τις ημερομηνίες αυτές υπενθυμίζει με εγκύκλιο που εξέδωσε το Κέντρο Πληροφόρησης της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο το δώρο είναι ένας μισθός ή 25 ημερομίσθια για όσους έχουν απασχοληθεί χωρίς διακοπή από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τμήμα του δώρου δικαιούνται και όσοι εργάστηκαν λιγότερο (λαμβάνουν τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης), ενώ κλάσμα του δώρου δίνεται και σε εκείνους που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2015 έως 31/12/2015.
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου είναι οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου ή την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση, ενώ στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται το επίδομα αδείας (με συντελεστή 0,041666), η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας, εφόσον παρέχεται τακτικά, για εργασία την Κυριακή κ.ά.
Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα δοθεί στους ανέργους το δώρο του ΟΑΕΔ.
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ
Παρά το γεγονός ότι το περιθώριο χορήγησης της δ' δόσης του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών είναι έως τις 20 Ιανουαρίου, η διοίκηση του ΟΓΑ προετοιμάζεται για να καταφέρει να παρέχει τη συγκεκριμένη οικονομική στήριξη, πριν από την έλευση της νέας χρονιάς.
Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που έχει και τον τελικό λόγο, δεν έχει δοθεί ακόμα το «πράσινο φως». Εντούτοις πηγές απο την Διοίκηση του ΟΓΑ έχουν ήδη αποφασίσει να χορηγήσουν με πολύ προσοχή άδειες στο προσωπικό που απασχολείται με αυτό το αντικείμενο, της καταβολής δηλαδή των οικογενειακών επιδομάτων, κατά τις εορταστικές ημέρες, ακριβώς για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα, αν χρειαστεί.
Σε κάθε περίπτωση, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν το ΓΛΚ να λαμβάνει την τελική απόφαση, μετά τις 20 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη, γ' δόση των οικογενειακών επιδομάτων, καταβλήθηκε στις 5 Νοεμβρίου σε 643.290 δικαιούχους με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε 223.481.455 ευρώ.
ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ

Η επόμενη δόση της επιδότησης σίτισης και ενοικίου θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Η επιδότηση σίτισης είναι από 70 έως 220 ευρώ, ανά δικαιούχο και έως τώρα έχει δοθεί σε 145.333 πολίτες. Η επιδότηση ενοικίου χορηγήθηκε έως τώρα σε 13.064 δικαιούχους. thebest.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS