Λευκάδα: Έγιναν 64 μετασεισμοί σε 15 ώρες – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου (φωτο)

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 20150 σχόλια

Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται στην περιοχή του Ιονίου δημιουργώντας ωστόσο ανησυχία στους κατοίκους της Λευκάδας που δεν έχουν...
σταματήσει να νιώθουν τη γη να κουνιέται κάτω από τα πόδια τους.
Έως και 64 σεισμικές δονήσεις διαφορετικής ισχύος κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο από την στιγμή του πρώτου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο για τη συνέχεια οι σεισμολόγοι εμφανίζοται ακόμη επιφυλακτικοί.
Συγκεκριμένα
Άκης Τσελέντης
Ξύπνησε το φονικό ρήγμα του Ιονίου

«Με τον σεισμό της Λευκάδας ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του Ληξουρίου, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται προσοχή», όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Ο Άκης Τσελέντης συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να αποφεύγουν κτίρια που φαίνονται επικίνδυνα και να τηρήσουν όλους τους κανόνες ασφαλείας που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του «ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή».
Στο μεταξύ, ήδη το Ληξούρι, στα Αντιπάτα μετρά τις δικές του πληγές, όπως αποκαλύπτουν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα.
lixouri lefkada seismos zhmies 2 lixouri lefkada seismos zhmies 3 lixouri lefkada seismos zhmies 4
Ευθύμιος Σώκος
Δεν ξέρουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η δόνηση ήταν η κύρια δόνηση», τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς», για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.
Κώστας Παπαζάχος
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί

Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, εκτιμά ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Αναφερόμενος στον μεγάλο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ της Τρίτης που στοίχισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες και ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα, ο καθηγητής σεισμολογίας επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα «Λευκάδας – Κεφαλλονιάς» στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι.
Γεράσιμος Χουλιάρας
Αν ο σεισμός της Λευκάδας γινόταν στην κεντρική Ελλάδα θα είχαμε περισσότερες καταστροφές
Ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δόμηση των κτιρίων, ενώ διαχωρίζει και τη θέση του με άλλους επιστήμονες υποστηρίζοντας πως ο χθεσινός σεισμός είναι συνέχεια των δίδυμων σεισμών της Κεφαλονιάς πριν από περίπου δυο χρόνια.
«Ο σεισμός έγινε στην περιοχή που έχει την πιο υψηλή σεισμικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά τους διπλούς σεισμούς της Κεφαλονιάς το 2014 συνεχίστηκε η δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και έσπασε το ρήγμα εκεί στη Λευκάδα. Οπότε η ευρύτερη περιοχή τον τελευταίο χρόνο είναι σε διέγερση. Όταν λοιπόν έχουμε δυο σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ σε μια περιοχή που έχει δώσει τους σεισμούς του 1953 και του 1948 σαν σεισμολόγος πρέπει να είσαι επιφυλακτικός. Μπορεί λοιπόν ένας χρόνος μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς να μας φαίνεται καθυστερημένη δραστηριότητα σε εμάς τους ανθρώπους για τη φύση όμως δεν είναι».
Ο Δρ Χουλιάρας τονίζει πως το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να το ρίξουμε στη δόμηση των σπιτιών και ειδικά των παλιών αφού εκείνα είναι που καταστρέφονται σε περιπτώσεις μεγάλου σεισμού ή μετασεισμού.
«Τα τελευταία χρόνια οι καταστροφές που έχω δει είναι από παλιές κατοικίες. Η Κεφαλονιά και η Λευκάδα ανταποκρίνονται πάρα πολύ καλά στη δόμηση και ανταποκρίθηκαν άριστα στους σεισμούς. Αν όμως τα 6 Ρίχτερ γινόταν κάπου στην κεντρική Ελλάδα όπως είχε γίνει το 2008 με τα 5,7 Ρίχτερ και το 2013 με τα 5,2 Ρίχτερ, όπου γκρεμίστηκαν δεκάδες σπίτια, φανταστείτε τι θα γινόταν αν γινόταν εκεί ο χθεσινός σεισμός. Έτσι βλέπουμε πόσο διαφέρει η δόμηση των κτιρίων στην Ελλάδα από περιοχή σε περιοχή.
Τα κτίρια παίζουν ρόλο και όχι ο σεισμός. Το ίδιο μέγεθος σεισμού μπορεί σε διαφορετική περιοχή να σου δημιουργήσει πρόβλημα».
Η ιστορία των σεισμών
Τα χειρότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου στο νησί

Η Λευκάδα δέχεται αρκετά «χτυπήματα» από τον Εγκέλαδο. Η συχνότητα δείχνει κατά κανόνα κάθε 20 με 30 χρόνια ένα καλό «κούνημα» που αφήνει σημαντικές πληγές στο νησί του Ιονίου. Ανατρέχοντας στο παρελθόν και στα συγγράμματα του Σχολάρχη Ιωάννη Ν. Σταματέλου στις 5-1-1870 (δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Φιλομαθών» στις 24 Ιαν. 1870) όπως δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο «Οι σεισμοί της Ελλάδας» (εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2003) και αφορούν τη Λευκάδα, οι μεγαλύτεροι σεισμοί καταγράφηκαν ως εξής:
• 16 Μαΐου 1612: Σεισμός 6,5 Ρίχτερ με πολλούς μετασεισμούς για πενήντα, εξήντα ημέρες. Πολλά χωριά καταστράφηκαν και εξεθεμελιώθηκαν από τον πάτο.
• 2 Οκτ. 1613: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αγ. Μαύρα, όπου έπεσαν πολλά σπίτια και δύο μιναρέδες.
• 18 Ιουν. 1625: Σεισμός 6,6 Ρίχτερ. Κατέρρευσαν σπίτια και μαγαζιά. Έπεσε η Αρχιεπισκοπή, όλη η Αγία Αναστασία στους Τσουκαλάδες.
• 22 Ιουν. 1630: Σεισμός 6,7 Ρίχτερ, όπου σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι στη Λευκάδα και στην Κατούνα Καρυώτες.
• Οκτ. 1769: Σεισμός 6,7 Ρίχτερ με μεγάλες ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες με πολλούς μετασεισμούς για πολύ καιρό.
• 12 Μαρ. 1783: Σεισμός 6,7 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί δύο προσεισμοί δυνατοί. (9 Μαρ. & 11 Μαρ.) αλλά αυτός της 12ης Μαρτίου κατέστρεψε πολλά σπίτια με θάνατο 25 ανθρώπων. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί μέχρι τις 4 Αυγ. 1783 6,7 Ρίχτερ. Ο σεισμός της προηγούμενης ημέρας, 11 Μαρτίου, έκανε μεγάλες καταστροφές στην πόλη και το σύνολο των νεκρών ήταν 60 άνθρωποι.
• 7 Ιαν 1825: Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο δυτικό τμήμα της νήσου. Πέθαναν 60 άνθρωποι.
• 16 Δεκ. 1869: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ ισοπέδωσε την πόλη. Από τις 16 εκκλησίες της πόλεως, μόνο του Αγ. Νικολάου άντεξε. 15 νεκροί.
27 Νοεμ. 1914: Σεισμός 6,3 Ρίχτερ που άφησε πίσω του 16 νεκρούς.
• 22 Απρ. 1948: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος δεν προξένησε μεγάλες ζημιές στην πόλη σε αντίθεση με τα χωριά του νησιού και κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα. Διακόσια είκοσι τέσσερα σπίτια κατέρρευσαν, 998 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 1.024 υπέστησαν ελαφρές ρωγμές. Υπήρξαν 2 νεκροί και 45 τραυματίες. Στη Βασιλική παρατηρήθηκε μικρό κύμα (τσουνάμι ύψους 1μ.).
• 30 Ιουν. 1948: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ με το επίκεντρο πιο κοντά στην πόλη. Καταστράφηκαν 280 σπίτια, 880 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 150 ελαφρές ρωγμές. Υπήρξαν επτά νεκροί και 100 τραυματίες. Πολλά σπίτια είχαν ζημιές από τον σεισμό της 22ας Απριλίου, με αποτέλεσμα να μην αντέξουν και το δεύτερο πλήγμα.
• Οκτ. 1973: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ που έκανε πολλές ζημιές στην πόλη σε κτίσματα, χωρίς θύματα. Σοβαρές ζημιές στις εκκλησιές της πόλεως και στο δημοτικό σχολείο του Μαρκά, το οποίο κατεδαφίστηκε αργότερα ως ακατάλληλο.
• 14 Αυγ. 2003: Σεισμός 6,4 -6,7 Ρίχτερ. Είναι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός μέχρι τον επόμενο…
tempo24.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS