Πιέζουν για "κούρεμα" καταθέσεων και ομολόγων

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 20150 σχόλια

Τορπίλη στις ελληνικές τράπεζες βάζει μερίδα του ευρωκοινοβουλίου και δη Γερμανοί ευρωβουλευτές με τις πιέσεις που ασκούν για "κούρεμα" καταθέσεων και...
ομολόγων. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όμως, την αντίθεσή της εκφράζει σε αυτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού Ευρωβουλευτή επισημαίνει ότι δεν μπορεί να “παγώσε騔 τις καταθέσεις και τα ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες ώστε στη συνέχει να κουρευτούν.
Ο θόρυβος που ξεσηκώνεται δρα αρνητικά για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμούν Ελληνες τραπεζίτες και προσθέτουν ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές τορπιλίζουν τις ελληνικές τράπεζες αφού όχι μόνο εμποδίζουν την επιστροφή καταθέσεων, αλλά προκαλούν εκροές εξαιτίας του φόβου που προκαλούν στους καταθέτες. Όπως εκτιμάται όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από πιέσεις που ασκούνται από την γερμανική πλευρά έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λήψης μέτρων από την κυβέρνηση και επιτάχυνση εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

Αναλυτικά το ΑΠΕ αναφέρει:
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου να κουρευτούν εν συνεχεία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015. Τούτο προκύπτει από απαντητική επιστολή της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει στη διαθέσή του το ΑΠΕ.

Όπως φαίνεται πιέσεις, από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και ο εποπτικός της βραχιόνας SSM (Single Supervisory Mechanism), προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της. Ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Daniele Noy στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της κας Daniele Noy, o Γερμανός ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν "πρόσθετα μέτρα" από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in. Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η πεφίφημη BRRD).
Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να "παγώσει" στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.Το έγγραφο βόμβα αποκαλύπτει το ΑΠΕ

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS