Δύσκολη η προμήθεια ζωοτροφών στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες

Πέμπτη 9 Ιουλίου 20150 σχόλια

Τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία, που δοκιμάζει τις αντοχές της, ελλείψει ζωοτροφών, βλέπουν να φέρνουν η συνέχιση της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιουχικών περιορισμών για δεύτερη βδομάδα, οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Οι παραγωγοί πωλούν τοις μετρητοίς προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την αγορά ζωοτροφών.
Αυτή τη στιγμή κανένας σχεδόν παραγωγός δεν αγοράζει ζωοτροφές αφού δε διαθέτουν μετρητά, µε αποτέλεσμα να εγείρεται σοβαρό πρόβλημα σίτισης των ζώων καθώς σε λίγες µέρες αναµένεται να εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέµατα που διαθέτουν στις αποθήκες τους οι κτηνοτρόφοι. 

«Κινδυνεύουµε να χάσουµε τη γαλακτική περίοδο. Εφόσον πέσει η γαλακτοπαραγωγή, µετά είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει στα προηγούµενα επίπεδα», δηλώνει στο Agronews αγελαδοτρόφος από τη Μακεδονία.
Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα, που βλέπουν πολύ κοντά το λουκέτο, έστω κι αν κατάφεραν να «κρατηθούν» την τελευταία πενταετία της κρίσης.
«Δεν μπορούμε να βρούμε δημητριακά, καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια για να ταΐσουμε τα ζώα μας. Το 80% των υλικών αυτών είναι εισαγόμενα και πλέον η προμήθειά τους γίνεται μόνο με μετρητά. Με κλειστές τράπεζες δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες για τη σίτιση των βοοειδών ζωοτροφές» αναφέρει ενδεικτικά ο Γιώργος Χήτας ένας από τους ιδιοκτήτες της Φάρμα Χήτας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία χοιρινού κρέατος από το 1969.
Για την ώρα, οι παραγωγοί πωλούν τοις μετρητοίς προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την αγορά των ζωοτροφών. Ακόμα, όμως, και με τον τρόπο αυτό, ο προγραμματισμός τους περιορίζεται σε επίπεδο ημέρας, καθώς η ζήτηση για κρέας από την εσωτερική αγορά βαίνει μειούμενη.
Την ίδια ώρα, η ασφυξία της αγοράς προκαλεί προβλήματα και στους αγελαδοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τις ζωοτροφές παρά μόνο σε μετρητά, δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς σόγιας ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς, ενώ αναμένεται να αντιμετωπίσουν και σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας των ζώων τους και των όγκων παραγωγής.
Η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΖ
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συνέπειες και επιπτώσεις από την αδυναμία συμφωνίας της κυβέρνησης και της ΕΕ», εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Με τη χώρα στην απομόνωση και την έλλειψη των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ είναι πραγματικά αδύνατο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε βασικές ανάγκες χρηματοδότησης των βασικών λειτουργιών του κράτους και της οικονομίας μας γενικότερα.
Η ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα που έχει επιφέρει ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων, αναμένεται να επιφέρει τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία, η οποία δοκιμάζεται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.
1. Η διατάραξη στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς των δημητριακών, σε λίγα εικοσιτετράωρα αναμένεται να αφήσει χωρίς τις απαραίτητες ζωοτροφές τις Ελληνικές παραγωγικές μονάδες με ανυπολόγιστες συνέπειες.
2. Η αδυναμία των εισαγωγών βασικών Α’ υλών που είναι απαραίτητες, αναμένεται να επεκτείνουν την ανωμαλία τροφοδοσίας για χρόνο που δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
3. Η διαχείριση των σιτηρών που βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής (σιτάρια κριθάρια κ.α.) καθιστά αδύναμη κάθε ομαλή συναλλαγή με τον αγροτικό κόσμο που αυτή τη στιγμή περιμένει να καλύψει καλλιεργητικά κόστη ενός χρόνου.
4. Οι μεταφορές των ζωοτροφών από και προς τις παραγωγικές μονάδες και γενικά προς την αγορά, ουσιαστικά έχει σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσει άμεσα, ενώ το κόστος για τις νησιωτικές περιοχές εκτινάσσεται στα ύψη.
5. Είναι γνωστό ότι το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας, προέρχεται κατά 56% από τις επιδοτήσεις της ΕΕ ενώ οι επενδύσεις στον αγροτικό χώρο έχουν επιδοτηθεί κατά 70%, συνεπώς κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας από την ΕΕ οδηγεί στην πραγματική εξαθλίωση και καταστροφή σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, αυτό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το οποίο θα συμπαρασύρει όλη την μεταποιητική βιοτεχνία και βιομηχανία της χώρας.
Η χαοτική κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω αφορά τον κρίσιμο τομέα της παραγωγής τροφίμων, (γάλα, κρέας, τυροκομικά, ψάρια, αυγά, κτλ), των οποίων η έλλειψη απειλεί αυτή καθ’ αυτή την επάρκεια σε τρόφιμα των συμπολιτών μας. agronews.gr/

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS