Χωρίς αλλαγές στη φορολογία αγροτών στην τελική μορφή το πολυνομοσχέδιο

Τετάρτη 15 Ιουλίου 20150 σχόλια

Εκτός του πρώτου «κύματος» των μέτρων που συνοδεύουν τη συμφωνία με τους δανειστές μένουν, όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.
Στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου στη Βουλή –και αφού προηγούμένως το προσχέδιο που είχει διαρρεύσε νωρίς το μεσημέρι αποσύρθηκε για να… ξαναγραφεί- δε γίνεται καμία αναφορά σε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών ούτε στην κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου.

Δεν αποκλείεται τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες να είναι στη δεύτερη δέσμη μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Για την ακρίβεια και παρά την περί του αντιθέτου φημολογία των τελευταίων ημερών, δε γίνεται καμία αναφορά στα αγροτικά εισοδήματα. Γεγονός που μπορεί να σημαίνει είτε ότι οι αλλαγές στη φορολογία των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη δέσμη μέτρων που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή είτε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να τις μεταθέσει για το επόμενο έτος.
Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες διεκδικούσε όλα τα φορολογικά μέτρα που αφορούν τον αγροτικό χώρο να εφαρμοστούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017.
Δε θα πρέπει να αποκλειστεί βέβαια και το ενδεχόμενο οι ανατροπές στη φορολογία αγροτών να εισαχθούν με τη μορφή τροπολογίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Επισημαίνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί απόψε, Τετάρτη 15 Ιουλίου προκειμένου να δοθεί σήμα προς εταίρους και δανειστές και να ξεμπλοκάρει έστω ο ELA από την πλευρά της ΕΚΤ και να δοθεί «ανάσα» στις τράπεζες.
Κατά τα λοιπά, στην τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου:
-Διευκρινίζεται ότι η αύξηση του συντελεστή από 26% στο 29% αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Δηλαδή κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (π.χ. Α.Ε.) και όχι τις μικρομεσαίες ή τις ατομικές και τους ελεύθεροι επαγγελματίες.
-Για αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνεται και η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από το 80% στο 100%.
-Προβλέπεται  για τις ατομικές επιχειρήσεις αύξηση προκαταβολής για τη φετινή χρήση (εκκαθαριστικό 2016) από το 55% στο 75%. Υπενθυμίζουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η προκαταβολή για τις ατομκές επιχειρήσεις να φτάσει το 100% μέχρι το 2017.
-Τα αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι, κ.α. βότανα) εντάσσονται στο ΦΠΑ 13% (αντί για 23% όπω είχε γραφεί αρχικά).
-Η αύξηση ΦΠΑ στο 13% (από 6,5% σήμερα) στα ξενοδοχεία τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.
-Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με το αρχικό προσχέδιο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ϊσως επειδή διαπιστώθηκε ότι πρέπει να προηγηθεί έγκριση από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους δανειστές.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 3,175 δισ ευρώ από τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι οι εξοικονομήσεις από την αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.
Συγκεκριμένα:
- 2.390 εκατ. ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ (795 εκατ. το 2015)
-75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων
- 410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων
- 48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων, καθώς και την αύξηση του συντελεστή του εν λόγω φόρου για τα αυτοκίνητα από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω, για τα αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και τις δεξαμενές κολύμβησης
- 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (η οποία περιορίζεται για το 2015 στο ποσό των 221 εκατ. ευρώ)
- 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση εσόδων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της αυξημένης προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων
-Επίσης προβλεπεται αύξηση των εσόδων ύψους 854 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. agronews.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS