F.T.: Ποια πολιτικά «τζάκια» θα επιβιώσουν μετά τις εκλογές

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 20150 σχόλια

Πολύ σκληρές για να... εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη μετά από την επερχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι τρεις πολιτικές δυναστείες της χώρας, αναφέρουν οι "Financial Times". 
Ποιες είναι...

και τι προβλέπει η εφημερίδα για το μέλλον τους.

«Η παλιά ελληνική πολιτική τάξη δεν είναι έτοιμη για την αποχώρησή της από το προσκήνιο», εκτιμά ο αρθρογράφος των FT, Τόνι Μπάρμπερ.
«Αρκετά μέλη των τριών μεγαλύτερων δυναστειών που έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή από τον Β' Παγκόσμιο και έπειτα - οι οικογένειες Καραμανλή, Μητσοτάκη και Παπανδρέου- είναι πιθανό να κερδίσουν μια θέση και στη νέα Βουλή», αναφέρει το άρθρο.
«Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα καθίσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Για τους νεότερους από αυτούς, ωστόσο, ο δρόμος προς την εξουσία είναι σίγουρο πως μια ημέρα θα ανοίξει και πάλι».
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι από αυτές τις τρεις οικογένειες προήλθαν έξι πρωθυπουργοί από το 1944 έως σήμερα.
Οικογένεια Μητσοτάκη
Η δυναστεία με την πιο μακρά πολιτική διαδρομή είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η οικογένεια Μητσοτάκη. Με αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και τον θείο του Ελευθέριο Βενιζέλο, στο άρθρο σημειώνεται πώς η Ντόρα Μπακογιάννη αν και «είναι και πάλι υποψήφια, η πολιτική της καριέρα έχει πιθανώς ήδη φτάσει στο ανώτερο σημείο της».
Αντίθετα, χαρακτηρίζει τον αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον πραγματικό «λαμπαδηδρόμο» της οικογένειας, μια δραστήρια και ευχάριστη προσωπικότητα.
«Όποτε ο κ. Σαμαράς εγκαταλείψει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας -κάτι που δεν θα γίνει απαραίτητα αμέσως μετά την πιθανή εκλογική του ήττα- ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ένας δυνατός υποψήφιος για να πάρει τη θέση του», υποστηρίζει ο συντάκτης.
Αναφορά και στον γιο της Ντόρας Μπακογιάννη, τον Κώστα Μπακογιάννη. Μπορεί να μην κατεβαίνει στις εκλογές, αλλά στα 35 του εμφανίζεται ως μια ανερχόμενη προσωπικότητα της Νέας Δημοκρατίας που έχει το χρόνο με το μέρος του. Ο αρθρογράφος  δεν ξεχνά και την ανιψιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντιγόνη Λυμπεράκη, που κατεβαίνει ως υποψήφια με το Ποτάμι.
Οικογένεια Καραμανλή
Δεύτερη δυναστεία, αυτή της οικογένειας Καραμανλή, της οποίας αδιαμφισβήτητος πατριάρχης υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο ανιψιός του Κώστας έγινε πρωθυπουργός από το 2004 έως το 2009 σε μια κυβέρνηση που, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ακολούθησε καταστροφική δημοσιονομική πολιτική βυθίζοντας την Ελλάδα στην κρίση χρέους κατεβαίνει εκ νέου στις εκλογές και έχει πάρα πολλούς υποστηρικτές.
«Θα μπορούσε να επιστρέψει, αλλά φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως δεν το θέλει», λέει στους FT ένα μέλος της Νέας Δημοκρατίας διατηρώντας την ανωνυμία του, ενώ επισημαίνεται η παρουσία σε αυτές τις εκλογές ενός ακόμη Καραμανλή, του 40χρονου Κώστα, ο οποίος εργάζεται στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση και κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος στη Β. Ελλάδα.
Οικογένεια Παπανδρέου
«Η δυναστεία με τις πιο μελαγχολικές προοπτικές» είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η οικογένεια Παπανδρέου. Μεταξύ 1944 και 2011 ο Γεώργιος, ο Ανδρέας και ο Γιώργος υπηρέτησαν ως πρωθυπουργοί.
Ο 62χρονος Γιώργος παραιτήθηκε το 2011 και πλέον αποσύρθηκε από το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει το δικό του κόμμα που παλεύει να μπει στη βουλή.

Αυτή τη στιγμή κανένα άλλο μέλος της οικογένειας δεν φαίνεται να επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική, καταλήγει το άρθρο.
 nonews-news

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS