Δ. Ελλάδα: Καλπάζει η κατάθλιψη λόγω της οικονομικής κρίσης. Αποκαλυπτική έρευνα

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 20140 σχόλια

Ένας στους τρεις Έλληνες έχει αναγκαστεί να περιορίσει δραστικά τα έξοδά του ακόμα και για είδη απολύτως αναγκαία για τη διαβίωσή του και ένα επίσης υψηλό ποσοστό 28,3% έχει ήδη ξοδέψει μέρος ή και το σύνολο των αποταμιεύσεών του.

Βασικές οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή της δόσης κάποιου δανείου, στην εξόφληση λογαριασμών, στα έξοδα ένδυσης και υπόδησης, στα δίδακτρα των φροντιστηρίων ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ. Αποτέλεσμα; 12 στους 100 κατοίκους της χώρας βρέθηκαν να πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. 

Πρόκειται για τα αποτελέσματα έρευνας του Ερευνητικό Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) που παρουσίασε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, υπό το συντονισμό της προέδρου Αννας Μαστοράκου, ο επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης. Θέμα ήταν η κρίση και η ψυχική υγεία κι εντάσσονταν στα πλαίσια του χθεσινού εορτασμού του ιατρού Αγίου Λουκά, προστάτη των γιατρών. Οπως επισήμανε ο κ. Σουλιώτης αλλά και οι άλλοι ομιλητές που ήταν οι Στυλιανός Στυλιανίδης, αν. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Φίλιππος Γουρζής, αν. καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγράφεται μία συνεχής και εντυπωσιακή αύξηση της επικράτησης της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.

 Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011 (8,2%), το ποσοστό του 2013 (12,3%) παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση 50%, υποδεικνύοντας ότι η κλινική μείζων κατάθλιψη σημειώνει ανοδική πορεία στη χώρα μας, παράλληλα με την εντεινόμενη οικονομική κρίση. «Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα καταγράφεται προοδευτική αύξηση της κατάθλιψης, η οποία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις αν λάβει κανείς υπ' όψιν το μικρό χρονικό διάστημα (2008-2013) μέσα στο οποίο συντελείται» σημείωσε ο κ. Σουλιώτης.
Από τα δεδομένα της έρευνας του 2013 προκύπτει ότι οι ομάδες του πληθυσμού στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερη επικράτηση της κλινικής μείζονος κατάθλιψης ήταν οι γυναίκες, οι ηλικιακές ομάδες των 35-44 και των 55-64 ετών, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με εισόδημα 0-400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι. dete.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS