Το γιορτάσιο τ’ Αη Θυμιού ! Μεγάλη γιορτή και μοναδικές στιγμές κατάνυξης στην Κωνωπίνα…

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 20150 σχόλια

Με μεγάλη λαμπρότητα, ιδιαίτερη  κατάνυξη  και με τη συμμετοχή πλήθος πιστών που προσήλθαν από την ευρύτερη περιοχή, γιορτάστηκε στο χωριό Κωνωπίνα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, στις 19 Δευτέρα & 20 Τρίτη του Γενάρη ο εορτασμός της τοπικής Βυζαντινής εκκλησίας, που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε την Δευτέρα  19 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 17.00, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης, στην ασφυκτικά γεμάτη εκκλησούλα, χοροστατούντων των αιδεσιμότατων, Βελισαρίου Καντούνη  και Δημητρίου Χαμαλέτσου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η ευλογημένη και καθιερωμένη αρτοκλασία, που προσέφεραν  οι πιστοί και μοιράστηκε στο εκκλησίασμα αντί για αντίδωρο που δίνει ο παπάς στην πρωινή ακολουθία. 
Την επόμενη, ημέρα Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Κατούνας, Αρχιμανδρίτη  Νεκταρίου Τριάντη, συμμετασχόντων των αιδεσιμότατων Δημητρίου Χαμαλέτσου (Κωνωπίνας) και Νικοδήμου Ζαβογιάννη παρουσία, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα, του Δημάρχου Ακτίου – Βόνιτσας κ. Γεωργίου Αποστολάκη, του Προέδρου της Κωνωπίνας κ. Χρήστου Τίγκα, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Γιάννη Λύτρα, και του Αστυνομικού Διευθυντού Ακαρνανίας, Ταξιάρχου κ. Τσόλκα  Φωτίου.. 

Παρέστησαν επίσης  στον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου, ο Αρχηγός της Μείζωνος Αντιπολίτευσης και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ. Φερεντίνος Ευθύμιος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Στούπας Θεόδωρος, Πάντας Νικόλαος και Τσάκαλης Νικόλαος οι υποψήφιοι Βουλευτές Αιτ/νίας: κα.  Φούντα Νίκη, κα. Μπόκα  Γεωργία, κα. Σιδερά Πηνελόπη, κ. Πάνος Τρυφιάτης, κ. Γιώργος Κόκκαλης, κ. Αθανάσιος Κατερινόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Νικόλαος Καζαντζής,  ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας Υπαστυνόμος κ. Δημήτριος Κόκκιος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου και πρώην Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος, η Δημοτική Σύμβουλος & Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κα Βέμη-Καρέλου Αθηνά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ.κ. Σωτήρης Προδρομίτης, Παναγιώτης Σαλοδημήτρης, Καραμάνης Θωμάς, Τζεφριός Βασίλειος, Κώστας Φραδέλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατούνας κ. Θωμάς Καφρίτσας,  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Αετού κ. Γιώργος Ντέμος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παλαίρου κ. Δημήτριος Σταχτιάρης,  ο πρώην Πρόεδρος και νυν μέλος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας και Υπεύθυνος Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ. Βαγγέλης Κουτιβής,  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τρύφου  κ. Ηλίας Παππάς,   η Δημοτική Σύμβουλος & Πρόεδρος του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας «Η Αρχαία Μεδεών» κα. Μπουμπούλη Αφροδίτη, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας κ. Πάνος Καλογιάννης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομπωτής «Η Τοριβία» κ. Δημήτρης Λίβας η Πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Κατούνας κα Παναγιώτα Καραμπούλη από τον Αγροτικό Σύλλογο Αγρινίου (Ένωση) ο κ. Γιάννης Τσιώλος, ο πρώην Δήμαρχος Μεδεώνος κ. Δημήτρης Τζαβαλάς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας κ. Κώστας Κασούρας,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κατούνας κ. Θωμάς Κουδούνας,  καθώς επίσης τοπικοί παράγοντες και πλήθος πιστών .                                                                                                                                                  
     Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, οι διοργανωτές δεξιώθηκαν τους παραβρισκόμενους σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, όπου οι  γυναίκες του χωριού προσέφεραν τοπικά πατροπαράδοτα εδέσματα,   μπαζίνα,  σπλινάντερο, κοντοσούβλι, χωριάτικες πίτες και γλυκίσματα που είχαν ετοιμάσει με πολλή μεράκι, αποσπώντας κολακευτικά λόγια  από τους γευσιγνώστες.   Στην δεξίωση – εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος Βουλευτής  κ. Γιώργος Βαρεμένος.
    Παράλληλα, η υπέροχη ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου δημιούργησε εκπληκτική ατμόσφαιρα με πολύ  κέφι, δίνοντας την ευκαιρία  στα παιδάκια του νεοσύστατου χορευτικού τμήματος, να χορέψουν άψογα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσας κας Αθανασίας Κάτρη-Μπαλάφα, αλλά και χορευταράδες  Ξηρομερίτες στη συνέχεια, ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους
Όσοι τυχεροί προσήλθαν στην Κωνωπίνα για να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγίου Ευθυμίου ανήμερα της γιορτής του, έζησαν μοναδικές στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης και γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα μιας άλλης εποχής.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου εκφράζει την ευαρέσκειά του, σ’ όλους όσους προσήλθαν στην Κωνωπίνας, και τίμησαν με την παρουσία τους  τον εορτασμό, της μοναδικής εκκλησίας του Αγίου Ευθυμίου στο  Ξηρόμερο  και το Νομό Αιτ/νίας, ευχόμενος ο Άγιος Ευθύμιος να είναι αρωγός και προστάτης στη ζωή τους.
 Όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια του Συλλόγου με οιονδήποτε τρόπο για την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων για τη χάρη του Αγίου.
Ιδιαίτερα όμως εκφράζει  τις ευχαριστίες  και την αγάπη του,  σ’ όλες τις   Κωνωπινιώτισσες  γυναίκες που πρωταγωνίστησαν και φέτος  στην αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων του τόπου μας.






















































Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS