Ιόνιο: Οι περιπέτειες του ταλαίπωρου Σεΐχη με την Οξυά

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 20140 σχόλια

Όταν τον Απρίλιο του 2012 ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, ο τέως, σήμερα, Εμίρης του Κατάρ, αγόραζε προς περίπου 5 εκατ. ευρώ τη νησίδα Οξυά στο Ιόνιο Πέλαγος, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης, δεν ήταν λίγοι όσοι είχαν σπεύσει να μιλήσουν για… ξεπούλημα.
Άλλοι, πάλι, ήταν ιδιαίτερα δύσπιστοι σχετικά με το εάν ο Άραβας, που κατά τη 18χρονη περίοδό διακυβέρνησής του, μετέτρεψε το Κατάρ στην πλουσιότερη χώρα παγκοσμίως θα καταφέρει να χτίσει έστω και…. καλύβα στο γραφικό νησί των Εχινάδων. 
Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά την αγορά του νησιού, έκτασης 4.220 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσοι έβλεπαν το ποτήρι μισοάδειο φαίνεται να δικαιώνονται και το «στόρι» της Οξυάς θα ενέπνεε, εάν βρισκόταν στη ζωή, τον Τσέχο συγγραφέα Φραντς Κάφκα.

Όσοι έχουν γνωρίζει τον Σεΐχη τον περιγράφουν ως Φιλέλληνα και ερωτευμένο με τη σπάνια ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου. Τα σχέδιά του για το ειδυλλιακό νησί της Οξυάς περιλαμβάνουν την επένδυση ποσού της τάξης των 300 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της έκτασης βάσει όσων προβλέπουν οι αυστηρότερες προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας.
Ωστόσο, τα σχέδια αυτά δεν προχώρησαν, εξέλιξη που-για μία από τις ελάχιστες φορές- δεν αποδίδεται στην ελληνική γραφειοκρατία. Προκειμένου τμήμα, έστω, της νησίδας, που βρίσκεται σε ζώνη Natura, να πολεοδομηθεί απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η ένταξη  του έργου στο καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και εν συνεχεία η έκδοση προεδρικού διατάγματος, διαδικασίες, δηλαδή, αρκετά χρονοβόρες.

Όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του Άραβα κροίσου, την υλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είχε αναθέσει το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό όχημα Pimara Α.Ε.- ενεργεί για λογαριασμό του τέως Εμίρη- στο αρχιτεκτονικό γραφείο aa Associates του Στέλιου Αγιοστρατίτη που έχει βάλει την υπογραφή του σε ορισμένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια των Βορείων Προαστίων και όχι μόνο.
Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς ο Στέλιος Αγιοστρατίτης διατηρεί στενές σχέσεις με την Μέση Ανατολή, γνωρίζει αραβικά, είναι μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό έργων σε Αίγυπτο και Κατάρ.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το αρχιτεκτονικό γραφείο είχε «διαρρεύσει», κατά το παρελθόν, στα media τα σχέδια για την μετατροπή της Οξυάς σε art island. Σε προορισμό, που με κυρίαρχο στοιχείο τις πολιτιστικές αναπτύξεις, τους οικισμούς καλλιτεχνών, τα μουσεία και τις γκαλερί θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες, τουριστικά χωριά, εμπορικούς χώρους, ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις προσαπογείωσης υδροπλάνων και χώρους άθλησης.

Ωστόσο, αυτού του είδους η ανάπτυξη της Οξυάς δεν είχε την έγκριση του Εμίρη και μάλιστα κύκλοι προσκείμενοι στον Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί αναφέρουν ότι πρόκειται για «πρόχειρα και  ανεδαφικά σχέδια που δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού». Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μη υποβολή στο υπουργείο Ανάπτυξης αιτήματος ένταξης του έργου στο καθεστώς «fast track», οδήγησε -τον Οκτώβριο του 2013- σε τερματισμό τη συνεργασία μεταξύ της Pimara και του αρχιτεκτονικού γραφείου.

Επακόλουθο της παραπάνω εξέλιξης υπήρξε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η διεκδίκηση αποζημίωσης, δια της δικαστικής οδού, από το γραφείο Αγιοστρατίτη που έχει αμειφθεί με το ποσό των 400 χιλιάδων ευρώ για τις όποιες υπηρεσίες έχει προσφέρει.
Το λόγο πάντως, για τη διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών θα έχει η δικαιοσύνη την ερχόμενη Τρίτη, οπότε έχει προγραμματιστεί η υπόθεση να συζητηθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ Θανί, που έχει επενδύσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως σε εταιρείες και τράπεζες, όπως η Barclays, η Siemens, η Harrods, η Volkswagen, αλλά και η αθλητική ομάδα Paris Saint-Germain F.C. συνεχίζει το εγχείρημα της λήψης των απαιτούμενων αδειών για το νησάκι του Ιονίου. Έτσι έχει αναθέσει την υλοποίηση των γραφειοκρατικών διαβημάτων σε επιτελείο ειδικών που ανήκει στη βασιλική οικογένεια.
Και χωρίς αμφισβήτηση, θα απαιτηθεί να παρέλθει ένα μακρύ χρονικό διάστημα εωσότου αντιμετωπιστεί το "paperwork" και όσα σχεδιάζει ο Εμίρης για την Οξυά τεθούν σε εφαρμογή. του Δημήτρη Δελεβέγκου

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS