Παρακράτηση επιδοτήσεων για οφειλές προς τον ΟΓΑ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 20140 σχόλια

Πήρε το «ΟΚ» από την Κομισιόν» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Από τέλος του μήνα θα παρακρατούνται από τις επιδοτήσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών – φόβοι ότι η διάταξη θα επεκταθεί και σε οφειλές προς τράπεζες και Εφορία


Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει για τους αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ το «πράσινο φως» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον συμψηφισμό των χρεών με τα ποσά των επιδοτήσεων. Τη στιγμή που υπολογίζεται πως οι μισοί αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία και πάνω από 250.000 πανελλαδικά έχουν οφειλές προς τον ασφαλιστικό οργανισμό, εκφράζεται ο φόβος πως έτσι ανοίγει σταδιακά ο δρόμος για την υιοθέτηση των συμψηφισμών με χρέη προς τράπεζες και εφορίες.

Στη δημιουργία συστήματος αυτόματου συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την θετική απάντηση που έλαβε από την Κομισιόν σε σχετικό ερώτημα της ελληνικής πλευράς. Στην απάντησή του ο επίτροπος Γεωργίας, DacianCiolos αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία, ενώ προσθέτει ότι υπό προϋποθέσεις το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και σε οφειλές προς τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό λύνονται τα χέρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ζητούσε εδώ και μήνες τρόπο για να βάλει χέρι στις αγροτικές επιδοτήσεις.
Για το ίδιο θέμα είχε μιλήσει στην εφημερίδα «Σ» την προηγούμενη εβδομάδα ο Σπύρος  Κοτοπούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, όταν είχε αποκαλύψει την ύπαρξη τέτοιου σχεδιασμού από μέρος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως είχε υποστηρίξει τότε, το υπουργείο αναζητούσε «φόρμουλα» προκειμένου να ξεπεραστεί ο νομικός σκόπελος και να καταστεί εφικτό μέσω της σύστασης Ανώνυμης Εταιρείας να παρακρατούνται χρηματικά ποσά από τις επιδοτήσεις των αγροτών. Όπως όλα δείχνουν η «φόρμουλα» τελικά βρέθηκε και αρχής γεννωμένης από τον φετινό Οκτώβριο, ξεκινάνε και οι παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις. Ο ίδιος υπολογίζει ότι από την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα θιχτεί τουλάχιστον το 50% του αγροτικού πληθυσμού του νομού, το οποίο έχει οφειλές προς τον ΟΓΑ, ενώ η εφημερίδα «Έθνος» σε πρόσφατο ρεπορτάζ της κάνει λόγο για 250.000 θιγόμενους αγρότες πανελλαδικά.
Πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι να παρακρατηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τρέχοντος έτους, οι οποίες υπολογίζονται σε 65-65 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το άνοιγμα του προϋπολογισμού του ΟΓΑ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα όμως του «Έθνους», ο ΟΓΑ ζητά παράλληλα με «άτυπη» οδηγία προς τους αγρότες να προσέλθουν για διακανονισμό των χρεών τους, δίνοντας «ότι μπορούν», κατά την ίδια λογική που εφαρμόζει η Εφορίας, ώστε να αποφύγουν πιθανές κατασχέσεις.
«Ζητούν τα ρέστα από τις ήδη πετσοκομμένες επιδοτήσεις», αναφέρει σχετικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού μας, ο οποίος εκτιμά επιπλέον ότι όλο αυτό δεν είναι παρά το έναυσμα, για να ξεκινήσουν και συμψηφισμοί αγροτικών χρεών προς την Εφορία ή τις Τράπεζες. «Εμμένουμε στην πάγια θέση μας για απόδοση των επιδοτήσεων κατευθείαν στους αγρότες» συνεχίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «οι επιδοτήσεις θα φιλτράρονται και τα ψίχουλα που περισσεύουν θα πετιούνται στους αγρότες».
Σε προχθεσινή της ανακοίνωση επίσης η Δημοκρατική Αριστερά, αναφέρει ότι είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 για πιέσεις της τρόικας για συμψηφισμό των ασφαλιστικών οφειλών των αγορών, ενέργεια την οποία χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη». Η ΔΗΜΑΡ εκτιμά, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ότι αυτές οι απαιτήσεις πρέπει να αποκρουστούν από την ελληνική κυβέρνηση γιατί θα οδηγήσουν σε δυσμενείς συνέπειες, μεταξύ άλλων, στις εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο.
Αν και το υπουργείο δεν έχει ανοίξει ακόμη πλήρως τα χαρτιά του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μέτρο θα ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο. Παρά το κοινώς αποδεκτό πρόβλημα της συσσώρευσης οφειλών εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τον ΟΓΑ, οι οποίες εκτιμώνται στα 730 εκατομμύρια ευρώ, οι επιδοτήσεις που δίνονται αυτή την εποχή αποτελούν οικονομική «ανάσα» για τους αγρότες και δύσκολα θα επιτρέψουν την ουσιαστική κατάσχεσή τους, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για εφαρμογή του ίδιου μέτρου σε κάθε είδους οφειλές. Από την άλλη όμως επείγει και το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΟΓΑ και θα πρέπει να βρεθεί λύση προτού η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και κινδυνεύσουν συντάξεις και παροχές. Κώστας Καρακώστας sinidisi.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS