Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τιμωρεί την Αιτωλοακαρνανία: "Διέγραψε" 1.100.000 στρέμματα βοσκοτόπων

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 20130 σχόλια

Ευρεία σύσκεψη φορέων προκάλεσε σήμερα η Ένωση Αγρινίου, προκειμένου να αποφασιστεί το σχέδιο δράσης… ενάντια στο σχέδιο δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα
βοσκοτόπια. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, παρόντες ήταν εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, των δήμων, των υπολοίπων Ενώσεων και συνεταιρισμών.
Όλοι συμφώνησαν ότι ο «αγώνας για το αυτονόητο» θα πρέπει να δοθεί συγκροτημένα και με ανυποχώρητη στάση, κάνοντας δεκτή την πρόταση του προέδρου της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά, που από μηνών έχει πάρει σχετικές πρωτοβουλίες, να αποκτήσει θεσμικό πρόσημο αυτή η προσπάθεια, «σε επίπεδο κορυφής», όπως με έμφαση τόνισε.
Έτσι, στην επιστολή που σήμερα θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο, θα ζητείται συνάντηση, στην οποία θα πρέπει να μετέχουν ο Περιφεριάρχης, οι δήμαρχοι, οι βουλευτές…Το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια έχει πρώτο στη χώρα αναδείξει το agrinioreport.com με σχετική ανάρτηση απ” τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ αξίωσε την αλλαγή της κατανομής, που ήδη είχαν κάνει οι δήμοι, στη βάση του «σχεδίου δράσης».
Συνοπτικά και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή σύσκεψη, το εν λόγω σχέδιο μειώνει τις βοσκήσιμες εκτάσεις στην Αιτωλοακαρνανία κατά 1.100.000 στρέμματα (!!!), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι χάνουν τις άμεσες ενισχύσεις, χάνουν την εξισωτική αποζημίωση, χάνουν το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας (αποτάσσονται, αφού η Αιτωλοακαρνανία χάνει και το βασικό συγκριτικό της πλεονέκτημα, αυτό της ελεύθερης, βιολογικής εκτροφής).
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 60% των βοσκοτόπων, όταν στις άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 12%.
Το υπουργείο και οι υπηρεσίες του άφησαν, βέβαια, μια μικρή «δεξαμενή» 10.000 στρεμμάτων για να καλυφθούν οι παραγωγοί, αλλά μόνο ως προς τα δικαιώματα. Και φυσικά απέκλεισε χιλιάδες κτηνοτρόφους απ’ την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.
Όσο για τα αιτήματα αλλαγής επιλεξιμότητας, αρκεί να αναφέρουμε ότι για την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου απ’ τα 3.500 αιτήματα εξετάστηκαν μόλις 7, ενώ απ’ τα 1.000 περίπου του Μεσολογγίου οι αρμόδιοι του υπουργείου ήρθαν και κατάφεραν να εξετάσουν τα 11, απορρίπτοντας μάλιστα τα 6…
Το σύστημα ανοίγει στις 25 Νοεμβρίου και οι φορείς θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερα από 5.000 αιτήματα, μέχρι τις 30 του μήνα. Πράγμα αδύνατο, φυσικά…
Είναι σαφές ότι εκείνοι που σχεδίασαν και αποφάσισαν τα καθέκαστα, …δεν έχουν ιδέα ούτε από κτηνοτροφία και βοσκοτόπια ούτε όμως και από υπηρεσιακή λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ζητήσει να αναβληθεί η σημερινή σύσκεψη, που ήταν να γίνει νωρίτερα, προκειμένου να παραστεί… και δεν εμφανίστηκε. «Ένδειξη ενοχής», ήταν το σχόλιο του Θ. Κουτσουπιά. thebest.gr


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS