Ρύθμιση-βόμβα στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Τρίτη 21 Ιουλίου 20150 σχόλια

Πλειστηριασμούς στην εμπορική και οχι στην αντικειμενική αξία των ακινήτων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τα ξημερώματα στη Βουλή. Αλλαγές και στον ΚΠΔ.

Στις εμπορικές αξίες –και όχι στις αντικειμενικές όπως συνέβαινε μέχρι τώρα- θα γίνονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων κάτι που σημαίνει ότι –με δεδομένη την κατάσταση στην κτηματαγορά- τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να «ξεπουλιούνται» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, είτε είναι οι τράπεζες είτε είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Η δυσμενέστατη αλλαγή για τους οφειλέτες που έχουν ενυπόθηκα περιουσιακά στοιχεία επέρχεται με το δεύτερο «μνημονιακό» νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε τα ξημερώματα στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης. Σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τον ν. 1249/1982».
Η συζήτηση του ν/σ θα ξεκινήσει αύριο στις 9:00 από τις επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ η ψήφισή του θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες την ίδια ημέρα.
Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Με το νομοσχέδιο επέρχονται σοβαρές αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μεταξύ άλλων αυξάνονται σειρά προστίμων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια. Τα χρήματα δε, δεν θα καταλήγουν στο εξής στο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων όπως συνέβαινε μέχρι τώρα αλλά θα αποτελούν έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Επίσης, αλλάζει η σειρά κατάταξης των δανειστών στον πίνακα των γενικών προνομίων και ορίζεται ότι κατατάσσονται στην 3η σειρά οι απαιτήσεις του δημοσίου από ΦΠΑ και τους λοιπούς παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους (σ.σ  σήμερα οι οφειλές από ΦΠΑ κατατάσσονται στη 2η θέση μπροστά από τα ειδικά προνόμια). Thetoc.gr 
Διαβάστε εδώ την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το νομοσχέδιο
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα της Βουλής 
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS