Τριτοκοσμικές εικόνες προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγιεινή. Οι Βούλγαροι εργάτες γης πληρώνουν και ενοίκιο για να μένουν σε μισογκρεμισμένους
στάβλους στην ευρύτερη περιοχή Κατοχής – Νεοχωρίου.
στάβλους στην ευρύτερη περιοχή Κατοχής – Νεοχωρίου.
Ανάλογες εικόνες και στο κέντρο του Αγρινίου, σε «κατειλημμένο» κτήριο της οδού Τσαλδάρη. Στον αντίποδα, οικογένειες Αλβανών που είχαν πλήρως ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό του Αγρινίου, μη έχοντας πια άλλη λύση, επιστρέφουν στην πατρίδα τους
Θύματα της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής οι Έλληνες πολίτες που έχουν ήδη γονατίσει μη αντέχοντας το βάρος των άδικων φόρων και των δεινών που η ύφεση έφερε στη χώρα, θύματα της ίδιας πολιτικής όμως είναι και οι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί και πλήρως ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ουκ ολίγες οικογένειες Αλβανών κυρίως υπηκόων που είχαν προγραμματίσει το μέλλον τους εδώ, πήραν των οματιών τους και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Τα παραδείγματα στο Αγρίνιο είναι πολλά. Στη γείτονα χώρα όμως δεν είναι μόνο οι Αλβανοί που επιστρέφουν. Δυστυχώς μαζί τους πηγαίνουν και Έλληνες εργάτες προς αναζήτηση μεροκάματου… Επίσης γνωρίζουμε αρκετά παραδείγματα Αγρινιωτών, που εντάσσονται κι αυτοί σ’ εκείνο που τόσο ειρωνικά είπε πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός για τους κακόμοιρους Έλληνες που η δική του η χώρα τους δίνει εργασία…!!!
Στην παραχελωΐτιδα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Εκεί, άγνωστο το πώς και το γιατί (αν δηλαδή είναι η ερημοποίηση ή πιο σωστά η απουσία νέων ανθρώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις δύσκολες εργασίες στα λιοστάσια και λίγο μετά στα περιβόλια ή αν στα εκεί χωριά υπάρχει ακόμη η πολυτέλεια… να κάθονται οι Έλληνες και να δουλεύουν γι’ αυτούς οι αλλοδαποί) το τελευταίο διάστημα έχουν εγκατασταθεί πολλές δεκάδες Βουλγάρων κυρίως εργατών γης.
Πρόκειται για τους εποχιακούς μετανάστες, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό διαβιούν σε πραγματικά άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι συχνά σε παλιούς σταύλους, αποθήκες ή και παραπήγματα. Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές αναγνωστών μας απ’ την περιοχή, οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν και ενοίκιο… 5 ευρώ το κεφάλι για να μείνουν σε στάβλους και αποθήκες.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που σε έναν παλιό στάβλο, σύμφωνα πάντα με τα όσα μας μεταφέρουν κάτοικοι της περιοχής, στοιβάζονται 30, ίσως και περισσότεροι άνθρωποι. Χωρίς παροχή νερού, χωρίς τουαλέτες, χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις έστω κανόνες υγιεινής.
Οι εικόνες που μας περιγράφουν είναι προσβλητικές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εγείρονται όμως και άλλα ζητήματα, που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγιεινή, αλλά και τον στρουθοκαμηλισμό των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών.
Να σημειωθεί ότι η προσφορά εργατικών χεριών είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όση δύναται να απορροφήσει η περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα βρουν μεροκάματο… κάποιοι άλλοι όχι. Και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί και πώς θα επιβιώσουν εκείνοι που δεν θα εργαστούν τώρα στις ελιές, αργότερα στα εσπεριδοειδή.
Ήδη πάντως καταγράφονται στο αστυνομικό δελτίο περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών και έχουν μάλιστα ξεκινήσει και οι συλλήψεις ανθρώπων που διαπιστώθηκε ότι είχαν εμπλοκή σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Εύλογα συνεπώς εκφράζονται ανησυχίες ότι τα αστυνομικού ενδιαφέροντος περιστατικά θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.
Κι αν στα χέρια της παραχελωΐτιδας δεν είναι πρωτόγνωρες οι εικόνες μεταναστών σαν σύγχρονοι σκλάβοι να διαβιούν σε τέτοιες συνθήκες, για το Αγρίνιο και δη για το κέντρο της πόλης είναι πρωτοφανείς.
Αναφερόμαστε στο κτίριο της οδού Τσαλδάρη και 39ου Συντάγματος, απ’ όπου και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο. Στο κτίριο αυτό, για το οποίο επίσης σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών μας έχουν ήδη υπάρξει συγκεκριμένες αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο κάποια παρέμβαση ως τώρα, μένουν αλλοδαποί (μάλλον ασιατικής καταγωγής)… στις συνθήκες που οι ίδιες οι φωτογραφίες καταδεικνύουν…
sinidisi.gr