ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ … ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΠΛΗΝΑΝΤΕΡΟ

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 20100 σχόλια

Το σπληνάντερο γίνεται κανονικά από καρδιά και σπλήνα Πρόβατου η γιδιού η αμνοεριφίου ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ είναι υποχρεωτικά από μεγάλο ΓΙΔΙ η τράγο. Μπορεί κανείς να φτιάξει με έντερο από
μοσχάρι (πωλείται στη ν αγορά 6 εύρο το κιλό) η χοιρινό αλλά δεν είναι τόσο νόστιμα αυτά ειδικά  από το χοιρινό μυρίζει.

Πλένουμε καλά το παχύ έντερο.


Βάζουμε την σκέπη του σφαγίου ( μπόλια το λένε αλλού και αλλού ποδιά) στο τραπέζι και το απλώνουμε.


Κόβουμε με το ψαλίδι σε μια λωρίδα την καρδιά και σε άλλη μια λωρίδα την σπλήνα. Μπορεί να μην είναι συνεχόμενες αλλά δεν πειράζει Όταν τοποθετήσουμε τις λωρίδες πάνω στη  σκέπη θα είναι συνεχόμενες μεταξύ τους.


έπειτα βάζουμε σκόρδο αλάτι πιπέρι και ρίγανη πάνω στις δυο απλωμένες (πάνω στην σκέπη ) λωρίδες.

Γυρίζουμε την σκέπη μαζί με τις δυο λωρίδες σπλήνας και καρδιάς ώστε να τυλιχτούν καλά σαν να τυλίγουμε κάτι σε μια εφημερίδα δηλαδή

έπειτα παίρνουμε το παχύ έντερο και βάζουμε το δάκτυλο μας στο ένα άκρο βάζοντας το άκρο προς τα μέσα εκεί βάζουμε την σκεπή με το περιεχόμενο μέσα και το γυρίζουμε το έντερο θα γυρίσει ανάποδα και το μέσα θα γίνει έξω και αυτό είναι όλο το σπληνάντερο είναι έτοιμο Χρόνος ετοιμασίας 15 λεπτά.


ΠΡΟΣΟΧΗ όμως επειδή πολλοί δεν μπορούν να περάσουν την σκεπή στο έντερο (ούτε εγώ)να κάνετε το εξής κόλπο. Να βάλετε την σκέπη με το περιεχόμενο στην κατάψυξη για δυο περίπου ώρες να σκληρύνει αν δεν χωράει διπλώστε την και θα χωρέσει. μετά από δυο ώρες θα έχει σκληρύνει και μπαίνει πολύ εύκολα στο έντερο σαν να μπαίνει ένα ξύλο!!! Αν την ξεχάσετε στην κατάψυξη δεν πειράζει όταν την βγάλετε αφήστε την να μαλακώσει κατά την απόψυξη και μετά την περνάτε στο έντερο. αν είναι πολύ σκληρή θα σκίσει το έντερο.


Αν θέλετε το έτοιμο πια σπληνάντερο να το ψησετε υπαρχουν μερικοι τρόποι.


1.Το περνάτε στην σούβλα ζικ ζακ και το ψήνετε στα καρβουνά.


2.το βάζετε σε ταψί πάνω σε κληματόβεργες και το ψήνετε στον φούρνο της κουζίνας.

3.Το βάζετε σε ταψάκι με λίγο νερό και το βάζετε στον φούρνο της κουζίνας το λίπος. που φεύγει από το σπληνάντερο (και είναι πολύ) μπαίνει μέσα στο νερό.

Η πρώτη περίπτωση είναι η καλύτερη αλλά και η πιο δύσκολη για αυτό καταφύγετε στην τελευταία που είναι ευκολότερη και καλή σας όρεξη.

Από τον ΤΑΥΓΕΤΗ
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS