Στο στόχαστρο τα αναπηρικά επιδόματα

Τετάρτη 6 Απριλίου 20160 σχόλια

Μετά τις συντάξεις και τους μισθούς, στο στόχαστρο του ΔΝΤ μπαίνουν και τα προνοιακά επιδόματα που εισπράττουν...

δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρίες στη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν τα επιδόματα να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως έχει μετονομαστεί, κάτι που, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.


Μια τέτοια ρύθμιση, με την οποία δεν συμφωνεί η Ελλάδα, θα σήμαινε ότι ανάπηροι με μηδενικό εισόδημα που ζουν μόνο από επιδόματα θα κινδύνευαν να μείνουν εκτός μηχανισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου. Αυτή είναι και μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες αναβάλλεται για τον Ιούλιο η δεύτερη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.


Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εστιάζουν στο κονδύλι των 700 εκατ. ευρώ που δαπανά το ελληνικό Δημόσιο ετησίως για αναπηρικά εισοδήματα. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει περικοπές και καμία παρέμβαση στα «τυφλά», αλλά έχει δεχτεί να εξορθολογίσει το σύστημα στη βάση της μνημονιακής της υποχρέωσης για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.


Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα καταβάλλονται τουλάχιστον 200 προνοιακά επιδόματα χωρίς σαφή στρατηγική.Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS