Προσφυγικό: Στροφή στη Δυτική Ελλάδα έκαναν οι δουλέμποροι

Δευτέρα 11 Απριλίου 20160 σχόλια

«Τα δρομολόγια άλλαξαν, όπως και τα τιμολόγια για τους vip πρόσφυγες και τους...
φτωχότερους» δηλώνει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Φροντιστήρια, στυλίστες, κουρείς, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τζετ σκι, γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα και… free lance συνεργάτες χρησιμοποιούν πλέον τα κυκλώματα δουλεμπόρων και πλαστογράφων αλλάζοντας… πλεύση μετά τα κλειστά σύνορα, με δρομολόγια προς Δυτική Ελλάδα και τελικό προορισμό την Ιταλία.
«Στροφή» έκαναν και στις μεθόδους μεταφοράς, γυρίζοντας και πάλι προς τα αεροδρόμια χρησιμοποιώντας κλεμμένα διαβατήρια και διακινούμενους μετανάστες που μοιάζουν με τους πραγματικούς κατόχους (μέθοδος look like), με νταλίκες από λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας και με απευθείας δρομολόγια πλωτών μέσων απευθείας από τα παράλια της Τουρκίας. Την ίδια ώρα το Ισλαμικό κράτος φαίνεται να έχει στραφεί προς Αλγερία και Ιταλία, προκειμένου σεσημασμένα ή στρατολογημένα μέλη του, κυρίως βομβιστές αυτοκτονίας, να προμηθευτούν πλαστά έγγραφα και να περάσουν στην Ευρώπη.
Τις μεθόδους, τα δρομολόγια και την «τιμολόγηση» των υπηρεσιών πλαστογράφων και δουλεμπόρων αποκάλυψε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, κ. Χρήστος Χαρμαντζής.

Δρομολόγια και τιμές
«Τα δρομολόγια άλλαξαν, όπως και τα τιμολόγια για τους vip πρόσφυγες και τους φτωχότερους» δηλώνει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ..
Η δυσκολία των κυκλωμάτων να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, τα έστρεψε προς την Δυτική Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές αναμένουν την περίοδο του καλοκαιριού αύξηση της διακίνησης μεταναστών με φορτηγά και πλωτά μέσα, αλλά και μέσω των αεροδρομίων με κλεμμένα ή πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο κ. Χαρμαντζής αναφέρει πως έχουν εντοπίσει διαδικτυακές «διαφημίσεις», στις οποίες υπάρχουν τιμολόγια των κυκλωμάτων για την διακίνηση ανάλογα με το μέσο αλλά και το διαβατήριο που επιθυμούν να αγοράσουν. Για παράδειγμα: Τζετ σκι: 5.000 ευρώ, Γιοτ: πάνω από 5.000 ευρώ, Φουσκωτά: έως και 2.000 ευρώ,

Ιδιωτικό αεροπλάνο: 3.000-6.000 ευρώ.
Υπάρχουν και τα «ακριβά γούστα» για τον τελικό προορισμό, κυρίως με αεροπορική διακίνηση, όπως για Ηνωμένο Βασίλειο τα κυκλώματα απαιτούν 5.000-6.000 ευρώ, ενώ για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από 10.000 ευρώ και πάνω. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν πλαστά έγγραφα ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα έχουν να επιλέξουν: Διαβατήριο Ηνωμένου Βασιλείου: 2.500-3.000 ευρώ, Διαβατήριο ΗΠΑ: 6.000 ευρώ, Διαβατήριο Βουλγαρίας: 200-300 ευρώ, Υπηρεσιακό Σημείωμα: 20-100 ευρώ, Αιτήσεις Ασύλου: 200-300 ευρώ.

Οι «σωσίες» προτιμούν αεροπλάνα
Οι δουλέμποροι συνεχίζουν να επιχειρούν την διακίνηση μεταναστών μέσω αεροδρομίων, παρά το μεγάλο ρίσκο σύλληψης, εξαιτίας της ζήτησης που έχει αυτή η μεταφορά από οικογένειες μεταναστών με παιδιά ή άλλων που έχουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά εμφάνισης, επισημαίνει ο κ. Χαρμαντζής.
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η… look like. Κάποιος που μοιάζει με τον πραγματικό κάτοχο κλεμμένου διαβατηρίου, το χρησιμοποιεί αποφεύγοντας το έξτρα κόστος για την πλαστογράφηση ενός διαβατηρίου. Πολλά κυκλώματα συνεργάζονται με κλέφτες οι οποίοι μαζεύουν διαβατήρια ακόμη και από άλλες χώρες, τα στέλνουν ταχυδρομικώς ή με «κούριερ» προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από πλαστογράφους και δουλέμπορους. «Είναι πολύ εύκολο να ξεγελάσουν και το μηχάνημα γιατί είναι γνήσιο το έγγραφο. Ο εντοπισμός μπορεί να γίνει μόνο από την συνέντευξη του ταξιδιώτη και τον λεπτομερέστερο έλεγχό του» επισημαίνει ο κ. Χαρμαντζής, ωστόσο προσθέτει ότι οι αυξημένες ροές των ταξιδιωτών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστούν δύσκολο τον εξονυχιστικό έλεγχο όλων των επιβατών, οπότε κάποιοι «παράνομοι» καταφέρνουν και περνούν.

Οι… free lance πλαστογράφοι
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής διαπιστώνουν ότι οι πλαστογράφοι που συνεργάζονται με τα κυκλώματα λειτουργούν υπό μορφή… free lance, του ελεύθερου συνεργάτη. «Θα συνεργαστούν με το ένα κύκλωμα αλλά μπορούν να συνεργαστούν και με κάποιο άλλο δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι αποκλειστικοί συνεργάτες. Από εκεί και πέρα αν κάποιος χρειάζεται συγκεκριμένου είδους έγγραφα θα απευθυνθούν στον έναν τον πλαστογράφο, ο οποίος αν δεν μπορεί να τους τα παράσχει μπορεί να πάνε σε κάποιον άλλο πλαστογράφο» τονίζει ο κ. Χαρμαντζής.
«Υπήρχε πλαστογράφος-«μάστορας», που είχε την τεχνογνωσία και τα υλικά για να φτιάξει εξ υπαρχής ένα πλαστό διαβατήριο. Είχε και κλωστές ειδικές, έραβε ακόμη και το εξώφυλλο του διαβατηρίου με τα φύλλα το καινούργιο. Μπορούσε να σηκώσει τη γνήσια τη σφραγίδα από ένα έγγραφο και να την αποτυπώσει σε ένα άλλο έγγραφο. Είναι κάποιοι οι οποίοι είναι τεχνίτες, είναι κάποιοι άλλοι, που βασίζονται απλά στα μέσα που έχουν διαθέσιμα, όπως υπολογιστές και εκτυπωτές» προσθέτει ο διοικητής του τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης.

Φροντιστήριο και στυλίστες
Τα οργανωμένα κυκλώματα και ειδικά αυτά που προτιμούν ή που προσπαθούν να διώξουν τους μετανάστες προς χώρες της Ε.Ε. μέσω αεροδρομίου, έχουν συνεργάτες που πηγαίνουν τους διακινούμενους σε… συμβεβλημένα καταστήματα ρούχων προκειμένου να τους αγοράσουν πιο ευρωπαϊκό ρουχισμό, ώστε σε τυχαίο έλεγχο να μπορούν να ξεγελάσουν τις αρχές, πως είναι κάτοικοι αυτών των χωρών ή έχουν μεγάλο διάστημα παραμονής σε αυτές.
Τα μέλη των κυκλωμάτων, όπως επισημαίνει ο κ. Χαρμαντζής, μέχρι την τελευταία στιγμή βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη και να τους καθοδηγούν βήμα βήμα, πως θα περάσουν το τσεκ, πως θα μιλήσουν σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο, τι να ισχυριστούν, πως να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. «Έχει παρατηρηθεί ότι προσπαθούν να τους κάνουν ένα άτυπο φροντιστήριο προκειμένου να τους θέσουν σε εγρήγορση για το πως θα συμπεριφερθούν στις αρχές και στο πως θα περάσουν τους ελέγχους» δηλώνει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ..

Τα social media των κυκλωμάτων
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια εξιχνίασης υποθέσεων διακίνησης μεταναστών, διαπιστώνουν την ολοένα και συχνότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα κυκλώματα.
«Σε προφίλ δουλεμπορικού κυκλώματος γινόταν ανάλυση στο προσφυγικό καθεστώς κάθε χώρας της Ε.Ε. προκειμένου να πάρουν άμεσα μια άδεια διαμονής, ένα επίδομα, ποιο ήταν το ύψος του επιδόματος, πόσο θα έκαναν για να το πάρουν» τονίζει ο κ. Χαρμαντζής.
Γενικότερα τα κυκλώματα διαφημίζουν με κάποιο τρόπο τη… δουλειά τους στο διαδίκτυο διαδίδοντας και ανακρίβειες προκειμένου να πείσουν περισσότερους να μετακινηθούν, χωρίς μάλιστα να είναι εύκολος ο εντοπισμός τους. Από τις υποθέσεις εξάρθρωσης δουλεμπορικών κυκλωμάτων διαπιστώθηκε ότι προτιμούσαν ως επικοινωνία ανάμεσά τους τα social media, το facebook, εφαρμογές όπως το  Viber, το  Whatsapp, γιατί τους παρείχε έναν μεγαλύτερο βαθμό ανωνυμίας σε σύγκριση με ένα τηλέφωνο, ακόμη και «αχυράνθρωπου».

Έγγραφα του ISIS
Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος και το ενδεχόμενο διακίνησης πλαστών εγγράφων προς τα μέλη του, ο κ. Χαρμαντζής απάντησε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά η δικιά μας υπηρεσία δεν έχει ασχοληθεί με τέτοια υπόθεση, είναι όμως τεράστιος ο όγκος των εγγράφων που διακινούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο από την Ελλάδα. Υπάρχουν κυκλώματα που λειτουργούν στην Αλγερία και το Μαρόκο τα οποία ενδεχομένως είναι πολύ πιο δυνατά από τα κυκλώματα πλαστογράφων στην Ελλάδα και διακινούν και τέτοια έγγραφα. Από εκεί και πέρα το αν είναι εύκολο να εντοπιστεί ή όχι όπως καταλαβαίνετε δεν είναι κάτι εύκολο δεν γράφει κανένα διαβατήριο πάνω να προορίζεται για τρομοκράτη».
«Υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται ήδη όπως η διαδικασία του screening, με την οποία μπορείς να εντοπίσεις κάποια πράγματα αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε κανένας δεν γράφει στο κούτελο του ISIS ή ‘είμαι τρομοκράτης’» προσθέτει ο κ. Χαρμαντζής.
Ο διοικητής του τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, σχετικά με τις κατηγορίες που έχουν απευθύνει ξένες αρχές κατά της χώρας μας για τις διελεύσεις τζιχαντιστών, δηλώνει: «Γνωρίζω προσωπικά από τις επαφές μας με την Ε.Ε. ότι είχαν δακτυλοσκοπηθεί τρομοκράτες και σε άλλες χώρες, είχαν περάσει και από την Ιταλία κάποιοι, είχαν συλληφθεί και σε άλλες χώρες δεν σημαίνει ότι επειδή πέρασαν από την Ελλάδα, κάτι έγινε».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές αστυνομίας σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να προλαμβάνουν τέτοια περιστατικά αλλά η μέθοδος που ακολουθούν τα κυκλώματα και κυρίως ο όγκος των ανθρώπων, που μετακινείται δυσχεραίνουν το έργο αυτού του εντοπισμού.
Μέσα στο 2015, υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής εντόπισαν 15 εργαστήρια κατασκευής πλαστών εγγράφων στην περιοχή της Αττικής και συνολικά κατασχέθηκαν πάνω από 6.000 ταξιδιωτικά έγγραφα παντός τύπου, διαβατήρια, ταυτότητες Ε.Ε., άδειες διαμονής, έγγραφα ικανά δηλαδή για να μπορεί να ταξιδεύσει κάποιος εντός Σένγκεν.  thetoc.gr & aixmi-news.gr


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS