Αυτοψία της Περιφέρειας στο στρατόπεδο του
Άγριλου για ενδεχόμενη στέγαση προσφύγων αποκάλυψε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας
Απόστολος Κοιμήσης. Αιχμηρός για τη...
στάση της Περιφέρειας. Ερωτήματα εγείρονται
για διεργασίες ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Διεργασίες στο
προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη για την ανεύρεση χώρων
στέγασης μεταναστών και στην Αιτωλοακαρνανία.Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κοινοποιήθηκε χθες έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με το οποίο αναζητούνται κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση των έκτακτων αναγκών των προσφύγων.
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας αμέσως μετά την κοινοποίηση του εγγράφου επικοινώνησε με όλους τους Δημάρχους, με την Εκκλησία και άλλους φορείς προγραμματίζοντας συνάντηση των φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Αυτά στο προσκήνιο.
Στο παρασκήνιο όμως φημολογείται πως η Περιφερειακή Αρχή έχει κινητοποιηθεί εδώ και ημέρες για τον εντοπισμό χώρων που πληρούν κριτήρια για τη φιλοξενία μεταναστών- προσφύγων. Αυτή η φήμη παίρνει πλέον άλλη διάσταση μετά την αποκάλυψη (στο ραδιόφωνο του Αχελώου) του δημάρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση πως «εν κρυπτώ υπάλληλοι της Περιφέρειας πραγματοποίησαν αυτοψία» στο στρατόπεδο «Ψαρογιάννη» στην περιοχή του Άγριλου (βρίσκεται κοντά στη θέση Σαμάρι στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στα όρια των δήμων Αμφιλοχίας και Ακτίου- Βόνιτσας).
Ο χώρος ανήκει στο Δήμο Αμφιλοχίας και για το λόγο αυτό η άτυπη αυτοψία της Περιφέρειας (που έγινε αντιληπτή προχθές εντελώς συμπτωματικά) προκάλεσε ενόχληση στον Απόστολο Κοιμήση έστω κι αν πλέον ο ίδιος διατείνεται πως το θέμα είναι λήξαν, καλώντας ωστόσο να “μαζευτούν” όσους κινούνται χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες . Ο χώρος του στρατοπέδου έχει παραχωρηθεί στο δήμο Αμφιλοχίας αν και υπάρχουν κάποιες ενστάσεις για το κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί αυτή διαδικασία.
Η υπόθεση του Άγριλου πάντως μόνο νέα δεν είναι. Πριν πέντε χρόνια η τότε Κυβέρνηση είχε υποδείξει τον χώρο για προσωρινή φιλοξενία μεταναστών. Οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώθηκαν ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Είχε τονιστεί εξάλλου πως το στρατόπεδο «ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ» είναι απαρχαιωμένο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ανθρώπινων ψυχών και ιδιαίτερα των ταλαιπωρημένων λαθρομετανάστων.
Εξάλλου προκαλεί εντύπωση η σκέψη πως ο εν λόγω χώρος δύναται να φιλοξενήσει πρόσφυγες όταν στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζεται πως οι χώροι που θα προταθούν θα πρέπει να είναι εντός ή πλησίον αστικού ιστού ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση με ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτρισμό. Σημειωτέον εξάλλου πως στο έγγραφο υποδεικνύονται και παραδείγματα χώρων όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.α. που δεν χρησιμοποιούνται.
Σε κάθε περίπτωση η αποκάλυψη της αυτοψίας στον Άγριλο θέτει θέμα για τη διαχείριση της υπόθεσης από την Περιφέρεια και για το αν δρα εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών. agrinionews.gr