Την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 17:30 π.μ. το παραδοσιακό γαϊτανάκι στην Κατούνα

Παρασκευή 4 Μαρτίου 20160 σχόλια

Το Παραδοσιακό Γαϊτανάκι που ήταν προγραμματισμένο να γίνει σήμερα  Τσικνοπέμπτη 03/03/2016 στην Κατούνα μετατίθεται και αυτό λόγο έντονων βροχοπτώσεων που...
σημειώνονται σήμερα το απόγευμα στην Κατούνα.
Το  Παραδοσιακό Γαϊτανάκι που γίνεται για πρώτη φορά στην Κατούνα από τα παιδιά και τους καθηγητές του ΚΔΑΠ Κατούνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 στις 17.30 .
Η παρέλαση θα ξεκινήσει από το Δημοτικό σχολείο ΚΑΤΟΥΝΑΣ και θα καταλήξει στην πλατεία Κατούνας, οπού θα λυθούν και ξεχυθούν τα Γαϊτανάκια των παιδιών της Κατούνας.
Τα παιδιά θα συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Σχολείο την Κυριακή στις 16.30  στις αίθουσες του ΚΔΑΠ Κατούνας.

Λίγα λόγια για το γαϊτανάκι:
Το γαϊτανάκι είναι ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια στις μέρες μας. Το γαϊτανάκι ήρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τον διωγμό που βίωσαν, έφεραν μαζί τους και τα έθιμά τους, κληρονομιά των προγόνων τους. Η λέξη γαϊτανάκι είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης γαϊτάνιν που σημαίνει το μεταξωτό κορδόνι και προέρχεται από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, προέρχεται από την κέλτικη πόλη Γαέτα, όπου παρήγαγαν κορδέλες. Το γαϊτανάκι χρειάζεται δεκατρείς χορευτές. Ο ένας κρατάει τον μεσαίο στύλο και οι άλλη κρατούν δώδεκα κορδέλες, κάθε μια σε διαφορετικό χρωματισμό. Οι χορευτές σχηματίζουν έξι ζευγάρια και χορεύουν αντικριστά, περνώντας μία φορά από κάτω από τον συν-χορευτή τους και μια από πάνω. Τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι, οι κορδέλες μπλέκονται και σχηματίζουν ένα ωραίο σχέδιο. Αφού έρθουν όλοι πολύ κοντά, τότε αρχίζουν και χορεύουν από την αντίθετη φορά, το γαϊτανάκι ξεμπλέκεται και ο χορός τελειώνει.
Τι συμβολίζει όμως το γαϊτανάκι;
Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, συμβολίζει την ομόνοια και την συναδέλφωση. Ο κυκλικός χορός κατά περίπτωση, υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την ζωή στον θάνατο, από την λύπη στην χαρά και από τον χειμώνα στην άνοιξη. Αυτά τα παραδοσιακά έθιμα σαν το γαϊτανάκι πρέπει να διατηρηθούν ζωντανά διότι είναι πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΕΚ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS