Όλες οι λεπτομέρειες του Voucher για 15.000 ανέργους νέους ηλικίας 18-24 ετών – Τα προγράμματα που ακολουθούν

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 20160 σχόλια

Για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το πρόγραμμα για 15.000 ανέργους νέους ηλικίας 18-24 ετών και το οποίο τέθηκε σε αφορμή από την...
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού, 39,75 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ. Όπως εξήγησε η κυρία Αντωνοπούλου το πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)
Λιανικό Εμπόριο
Εξωστρέφεια και Διεθνές Εμπόριο (Έμφαση στον πρωτογενή τομέα)
Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)
Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι (δεν το τρέχει όμως ο ΟΑΕΔ) θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνο, αίτηση συμμέτοχής,  ανάλογα με την ειδικότητα τους, στις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες: (www.logistics-eede.gr  www.esee-emporio.grwww.exagogiko-eede.gr καιhttp://edu.sepe.gr )
«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο επανασχεδιάσαμε ώστε το όφελος να πηγαίνει στους ανθρώπους που είναι άνεργοι και δεν έχουν μια πρώτη εργασιακή εμπειρία και όχι στους ενδιάμεσους. Όπως γνωρίζετε μέχρι πρότινος οι ενδιάμεσοι λυμαίνονταν αυτούς τους πόρους», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας.
Με τον ανασχεδιασμό του προγράμματος οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν 1471 ευρώ, και όχι 799 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά. Η αύξηση σε ποσοστό 84%  των αποδοχών του καταρτιζόμενου ανέργου προέκυψε διότι αναστράφηκε η αναλογία δαπάνης μεταξύ παρόχων κατάρτισης και ανέργων. Επίσης, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αμοιβή παρόχου για κάθε τμήμα κατάρτισης 1050 ευρώ, ενώ με τον νέο σχεδιασμό ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λαμβάνει 840 ευρώ (μείωση 20%).
«Ήρθαμε σε επαφή με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης πρώτα. Πρέπει δε να επισημάνω ότι όσα Κέντρα κάνουν παραβάσεις των κανόνων που θέτουμε δεν θα μπορούν να συμμετέχουν πλέον σε επόμενα προγράμματα. Θα μπαίνουν σε «μαύρη λίστα» για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή την κατάσταση. Όμως η πλειοψηφία των Κέντρων αυτών θέλει και μπορεί να κάνει τη δουλειά της σωστά, αρκεί το κράτος να έχει ένα θεσμικό πλαίσιο και οι προκηρύξεις να τους λένε με σαφήνεια τι μπορούν να κάνουν και τι απαγορεύεται να κάνουν. Εμείς λοιπόν αυτό το προχωρήσαμε σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και μας κατέθεσαν προτάσεις για το πώς μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα», εξήγησε η κυρία Αντωνοπούλου.
Μια από τις άλλες καινοτομίες του προγράμματος είναι η εναλλαγή κατάρτισης και Πρακτική άσκησης σε επιχειρήσεις, διάρκειας 260 ωρών, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή αφομοίωση των γνώσεων στους ανέργους. «Αυτό γίνεται για να δούμε τι έμαθε ο καταρτιζόμενος για να μάθει κάτι παραπάνω στην συνέχεια προκειμένου να του δοθεί η αυτοπεποίθηση αλλά και οι δεξιότητες που του έλλειπαν στην πρώτη φάση. Απώτερος στόχος μας να μπορεί να μεγιστοποιήσει τώρα τις δυνατότητες που θα έχει όταν ο ιδιωτικός τομέας θα βγάζει πλέον ανακοινώσεις προσλήψεων», υπογράμμισε σχετικά η κυρία Αντωνοπούλου.
Επιπλέον καινοτομία του προγράμματος η κατάρτιση των ωφελουμένων  με  συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών τα οποία βασίζονται στα εγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα από τον ΕΟΠΠΕΠ και η παράλληλη πιστοποίηση προσόντων των ωφελούμενων. Παράλληλα εξήγησε ότι για την επιλογή των 15.000 ωφελούμενων μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια, λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή τους κατάσταση καθώς και ο χρόνος της ανεργίας τους. Διευκρίνισε δε ότι ο ωφελούμενος σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος (260 ώρες) πρέπει να παραμένει άνεργος ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα τους κόβεται η «κάρτα του ΟΑΕΔ».
Τέλος η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στα προγράμματα που αναμένεται να βγουν το αμέσως προσεχές διάστημα. Το πρώτο θα αφορά 15.000 ανέργους 50 ετών και πάνω. Η διάρκειά του θα είναι 12 με 24 μήνες και θα υποστηρίζει την πρόσληψη των ωφελούμενων σε νέες θέσεις εργασίας. Ένα δεύτερο θα απευθύνεται σε 26.000 ανέργους από 29 έως 64 ετών που θα αφορά πιστοποίηση και εγγυημένη απασχόληση.
Μέχρι πρότινος, εξήγησε, στα αντίστοιχα προγράμματα οι ωφελούμενε λάμβαναν περίπου 1.600 ευρώ ενώ τώρα πλέον με την εγγυημένη απασχόληση, η πλειοψηφία τους μπορεί να φθάσει στα 5.500 ευρώ. Το τρίτο, που θα βγει τον Απρίλιο, θα είναι ουσιαστικά η νέα γενιά της κοινωφελούς εργασίας για 17 Δήμους της χώρας που αποτελούν «θύλακες» ανεργίας. Θα είναι διάρκειας 8 μηνών και θα έχουν το εξής χαρακτηριστικό: Ανάλογα με τις εξελίξεις θα προσαρμόζονται για να έχουν και κάτι άλλο εκτός από την θέση εργασίας του ανέργου. Για παράδειγμα τεχνολογίες πληροφορικής, να έχουν δηλαδή οι συμπολίτες πρόσβαση στην γνώση του πώς να διαχειρίζονται το διαδίκτυο.

«Έρχονται λοιπόν αυτά τα προγράμματα να εξοικειώσουν το πολίτη με το διαδίκτυο και να πάρουν μια πιστοποίηση ECDL ανάλογα με το γνωστικό του επίπεδο», σημείωσε η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου. dete.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS