Έρχεται τετράμηνο-φωτιά για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 20150 σχόλια

Ένα ολοκληρωτικά νέο τοπίο, που θα περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση της συμμετοχής των τραπεζών και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στο...
μετοχικό τους κεφάλαιo, αναμένεται να διαμορφωθεί έως τον προσεχή Φεβρουάριο στον κλάδο των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, ενός από τους πλέον δυναμικούς και με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η Σελόντα και ο Νηρέας, στις οποίες έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών τους. Μια διαδικασία που απαίτησε μεγάλο χρονικό διάστημα, πλην η ολοκλήρωσή της κατέστησε οικονομικά βιώσιμες τις δύο σημαντικά επιβαρημένες επιχειρήσεις μέσω μετοχοποίησης υποχρεώσεων, αυξήσεων κεφαλαίου με κατάργηση προτίμησης των παλαιών μετόχων και αναχρηματοδότησης του δανεισμού τους. Με το πέρας της διαδικασίας, οι πιστώτριες τράπεζες απέκτησαν άνω του 84% του μετοχικού κεφαλαίου αμφότερων εταιρειών και έλεγχο του μάνατζμεντ.
Από τις τράπεζες, επιβεβαιώνεται η πρόθεσή τους να μεταβιβάσουν κάθε non-core asset, με τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών να βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Στην εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση της Alpha Bank σημειώνεται πως στο πλαίσιο σχετικής συµφωνίας αναδιαρθρώσεως των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας ΣΕΛΟΝΤΑ, η Alpha Bank απέκτησε το 23,01% των μετοχών της, ποσοστό που η τράπεζα προτίθεται να μεταβιβάσει στο προσεχές διάστηµα.
Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι εντός εξαμήνου από την απόκτηση των νέων μετοχών της Σελόντα, δηλαδή πριν το τέλος του έτους, θα διαθέσει τον αναγκαίο αριθμό μετοχών προκειμένου το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της στην εταιρεία (33,85%) να κατέλθει του ορίου του 1/3. Συγκεκριμένα θα προβεί στη διάθεση κατ’ ελάχιστον 1.046.957 μετοχών, από τις συνολικά 69,1 εκατ. ευρώ μετοχές της Σελόντα που απέκτησε στο πλαίσιο της ΑΜΚ.
Οι πιστώτριες τράπεζες επιχειρούν να ξεκινήσουν τη δεύτερη φάση του σχεδιασμού τους για τη Σελόντα που περιλαμβάνει και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή (ονόματα όπως των Oaktree, Υork Capital και Rhone Capital είχαν ακουστεί στην αγορά), με τα σενάρια για συγχώνευση με τον Νηρέα να παραμένουν στο τραπέζι. Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρώτο έγραψε το Capital.gr., οι πιστώτριες τράπεζες κινούνται προς την πλήρη ανάληψη του ελέγχου του μάνατζμεντ της Σελόντα.
Έτσι, μετά την παραίτηση του κ. Γιάννη Στεφανή, ιδρυτή και επί σειρά ετών επικεφαλής της εταιρείας, προωθείται και η αντικατάσταση του ο κ. Γ. Ανδριανόπουλου, επί σειρά ετών υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας και νυν CEO. Ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση έμπειρου μάνατζερ (το όνομα του οποίου βρίσκεται σε γνώση του Capital.gr) ως επικεφαλής του ομίλου, ο οποίος και θα υλοποιήσει το πλάνο για τη Σελόντα. Οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν κληθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 25 Νοεμβρίου, για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ άλλων θεμάτων ημερήσιας διάταξης.
Την ίδια στιγμή στην "Νηρεύς” το πλάνο της αναχρηματοδότησης του ομίλου προχωράει κανονικά. Με την εκταμίευση 124 εκατ. ευρώ από τα ομολογιακά δάνεια που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ομίλου, η διοίκηση της εταιρείας που ασκείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Χαχλάκη, βρίσκεται εν αναμονή έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου για την υλοποίηση της ΑΜΚ 58,6 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες, καθιστάμενες έτσι κύριοι μέτοχοι. Παράλληλα, η αναχρηματοδότηση των δανείων της Seafarm Ionian, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην συνολική συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων του oμίλου, θα ολοκληρωθεί μετά την υλοποίηση της διαδικασίας συγχώνευσής της από τη Νηρεύς, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Του Νίκου Χρυσικόπουλου capital.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS