Ελιά, βασίλισσα της Αιτωλοακαρνανίας

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 20150 σχόλια

Μία από τις κατεξοχήν ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας είναι η Αιτωλοακαρνανία, η οποία παράγει κι ελαιόλαδο αλλά κι επιτραπέζιες ελιές, ενώ κατέχουν σημαντικό μερίδιο και στις εξαγωγές.
Οι εκδηλώσεις «ΕΛΑΙΑ 2015» συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά και θα πραγματοποιηθούν από τις 16-18 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο.
Θεματολογία έχουν το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά και τη Μεσογειακή Διατροφή. Στόχος η πολιτιστική δραστηριοποίηση κι η ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που σχετίζονται με την Μεσογειακή Διατροφή.
Η πρόταση κατατέθηκε από το δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς στη Κρήτη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο Αγίου Νικολάου. Φέρει τον τίτλο «Olive products in Mediterranean diet: Taste, Health and Mediterranean diet» (Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής) κι αφορά στη διεθνή προκήρυξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC-PROM 2015) όπου επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων που είχαν υποβληθεί διεθνώς.
Ο Διεθνής Επιστημονικός, Εκπαιδευτικός και Πολιτισμικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ενέταξε τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» παρέχοντας μεγάλες δυνατότητες για τη διαφήμιση της ιστορίας και την πολιτιστικής ταυτότητας του δήμου Αγρινίου. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων, του πολιτισμού μας αλλά κι η ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής γης, ειδικά της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο θεσμός «ΕΛΑΙΑ» αποτελεί γιορτή κι αντάμωμα αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών, συλλόγων, πολιτών κι επιστημόνων με σκοπό να ενδυναμωθεί περισσότερο η οικονομία της περιοχής.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ελαία 2015»:
Παρασκευή 16/10/2015
Εκδηλώσεις προβολής με το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα προϊόντα της ελιάς ως πρωταγωνιστές στη Μεσογειακή Διατροφή στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου.
  • Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και ελιάς σε μαθητές .
  • Έκθεση προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου.
  • Παιδομαγειρέματα σε μαθητές από τοπικούς chef.
  • Kαλλιτεχνικό διαγωνισμό φωτογραφίας και video με θέμα «Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής» καθώς κι έκθεση των έργων από μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Φωτογραφική έκθεση από φωτογράφους της ART 8 με θεματολογία τη Μεσογειακή Διατροφή ως τέχνη κι επικοινωνία. 
  • Επίδειξη τοπικών προϊόντων και συνταγών μαγειρικής από συλλόγους, chef ξενοδοχείων, ΚΑΠΗ κλπ.
  • Η συγγραφέας Μαρία Σεραφειμίδου μαγειρεύει φυσικά καλλυντικά. Θα παρασκευάσει, μπροστά στο κοινό, τις συνταγές της και θα υπογράψει τα αντίγραφα του βιβλίου της «Μαγειρεύω Καλλυντικά».
  • Mουσική βραδιά 
Παράλληλα, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας και το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές Αγροτικής Ανάπτυξης: Κοινά Δίκτυα Προώθησης Τοπικών Προϊόντων» στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Σάββατο 17/10/2015
Μια επιστημονική ημερίδα με θέμα τα προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή με ενημερωτικές διαλέξεις και τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Ζωντανή επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής- ζαχαροπλαστικής με ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα από τον εγκεκριμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια.

Κυριακή 18/10/2015
Αθλητικές εκδηλώσεις  «Μεσογειακή Διατροφή και Άθληση» και τελετή λήξης των εκδηλώσεων με συναυλία του Μουσικού Σχολείου του Δήμου Αγρινίου.

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS