Ιταλοί λαθραλιείς έχουν ρημάξει τα όστρακα-κυδώνια του Αμβρακικού

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 20150 σχόλια

Ένας θησαυρός οστράκων υπήρχε για πολλά χρόνια στον Αμβρακικό κόλπο.
Χάβαρα, μύδια, καποσάντες, κυδώνια, πετροσωλήνες, πίνες και χρωματιστοί αχινοί συνέθεταν ένα...

μοναδικό παζλ προϊόντων και γεύσεων, που μαζί με την γάμπαρη προκαλούσαν το ενδιαφέρον των καλοφαγάδων της χώρας μας αλλά και όλης της Ευρώπης.
Δυστυχώς σήμερα, από διάφορες παρεμβάσεις αλλά και μόλυνσης των υδάτων, τα όστρακα αυτά έχουν εξαφανιστεί. Ελάχιστα μπορεί να βρεθούν και αυτά μόνο από κάποιους μερακλήδες ψαράδες που γνωρίζουν τις «μεριές» .
Τα μόνα όστρακα που άντεξαν είναι τα κυδώνια, τα οποία υπήρχαν σε μικρές ποσότητες αλλά δυστυχώς μια παρέα Ιταλών εδώ και πολύ καιρό τα αλιεύει παράνομα με μπουκάλες οξυγόνου και τα εμπορεύεται.
Η  υπόθεση αυτή είναι γνωστή σε όλους και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά η γνωστή αδιαφορία των Πρεβεζάνων επιτρέπει στους Ιταλούς να εξαφανίσουν και το τελευταίο ίχνος οστράκου που ζει και αναπαράγεται σε παράλια του Αμβρακικού και του Ακτίου.
Το άσχημο είναι ότι οι Ιταλοί δεν έβγαζαν και δεν βγάζουν κάποια όστρακα για προσωπική κατανάλωση, αλλά για εμπόριο. Στη συνέχεια αυτά πωλούνται ως προερχόμενα από καλλιέργεια οστράκων. Τιμολόγιο όμως δεν υπάρχει  και έτσι είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι προστατευόμενα είδη οστράκων διακινούνται στο εμπόριο και ενίοτε σερβίρονται σε καταστήματα ως εκλεκτοί μεζέδες.
prevezaposto.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS