Με τους κυνηγούς της Βόνιτσας

Τετάρτη 8 Ιουλίου 20150 σχόλια

Ο θηροφύλακας Απόστολος Καραλής.
Βενετσιάνικο μπαλκόνι στον Αμβρακικό αποκαλούσαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας την πόλη, αφού πέρασε για ένα μεγάλο διάστημα υπό τον έλεγχο των Βενετών. Η Βόνιτσα είναι κωμόπολη στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, έδρα του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας.

Πλούσιος κυνηγότοπος αφού τα Ακαρνανικά όρη φιλοξενούν σχεδόν όλα τα θηράματα των οποίων η θήρα τους επιτρέπεται στην Ελλάδα και με έναν σύλλογο που τα μέλη του δουλεύουν καθημερινά για την προστασία των θηραμάτων και τη βελτίωση του κυνηγότοπου.

Είχα την τύχη να βρεθώ, για λογαριασμό του «Εθνους - Κυνληγι», την περασμένη εβδομάδα στη Βόνιτσα όπου και συνάντησα τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόνιτσας, Αθανάσιο Κούρτη, και τον θηροφύλακα, Απόστολο Καραλή.
«Ο σύλλογος ιδρύθηκε με το ενιαίο καταστατικό ίδρυσης των κυνηγετικών συλλόγων, ανήκει στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας και περιοχή ευθύνης του είναι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας.
Ο σύλλογος σήμερα έχει περισσότερα από 350 ενεργά μέλη. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε αύξηση στον αριθμό αδειών και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι», μας λέει ο πρόεδρος κ. Κούρτης.
Σύντομα ο σύλλογος θα μεταφερθεί στα νέα ιδιόκτητα γραφεία σε χώρο που παραχώρησε ο δήμος στο κλειστό γυμναστήριο.
«Ευχαριστούμε τον δήμο για την παραχώρηση αλλά θέλω να ευχαριστήσω και όλους όσοι εργάστηκαν αλλά και συνεχίζουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση αυτού τους έργου», λέει ο κ. Κούρτης.
Με τον πρόεδρο του ΚΣ Βόνιτσας, Αθανάσιο Κούρτη.
Με τον πρόεδρο του ΚΣ Βόνιτσας, Αθανάσιο Κούρτη.
Οι δράσεις
Ο μεγάλος στόχος του ΔΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόνιτσας είναι η προστασία της άγριας πανίδας της περιοχής από τους λαθροθήρες.
Ο Απόστολος Καραλής και ο Παναγιώτης Βρακατσέλης είναι οι δύο θηροφύλακες που σηκώνουν το βάρος της θηροφύλαξης στη μεγάλη περιοχή ευθύνης που τους αναλογεί. «Λαθροθηρία υπάρχει, αλλά σίγουρα είναι περιορισμένη μετά την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Oι θηροφύλακες δεν ασχολούνται μόνο με τον έλεγχο της λαθροθηρίας αλλά και με τη λαθροϋλοτομία, την πυροπροστασία και γενικά με οποιαδήποτε δραστηριότητα στη φύση.
Oι θηροφύλακες δεν ασχολούνται μόνο με τον έλεγχο της λαθροθηρίας αλλά και με τη λαθροϋλοτομία, την πυροπροστασία και γενικά με οποιαδήποτε δραστηριότητα στη φύση.
Εχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με αδίστακτους λαθροθήρες οι οποίοι μόνο κυνηγοί δεν είναι», τονίζει ο κ. Καραλής και συνεχίζει «πρέπει όμως να ξέρετε ότι οι θηροφύλακες δεν ασχολούνται μόνο με τον έλεγχο της λαθροθηρίας αλλά και με τη λαθροϋλοτομία, την πυροπροστασία και γενικά με οποιαδήποτε δραστηριότητα στη φύση».
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόνιτσας ήταν από τους πρώτους συλλόγους που έκαναν απελευθέρωση ορεινής πέρδικας στα Ακαρναρικά.
«Ο σύλλογος έχει τον δικό του κλωβό προσαρμογής θηραμάτων σε μια ιδιόκτητη έκταση, όπου μπορούμε να φιλοξενήσουμε μεγάλο αριθμό θηραμάτων αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάνει απελευθερώσεις και προτιμήσαμε να ασχοληθούμε με τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κούρτης.
Το καταφύγιο του Συλλόγου.
Το καταφύγιο του Συλλόγου.
Ο σύλλογος διοργανώνει επίσης κάθε χρόνο στην Παναγία Βροχωτινή στα Ακαρνανικά την ετήσια γιορτή για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Οι κυνηγοί στη Βόνιτσα είναι μοιρασμένοι μεταξύ τριχωτών και πτερωτών θηραμάτων.
Ας μην ξεχνάμε ότι το κυνήγι της τσίχλας είναι παράδοση στην Αιτωλοακαρνανία και όπως μας είπε ο κ. Κούρτης πιθανή απαγόρευση του κυνηγιού τον Φεβρουάριο θα πλήξει καίρια το κυνήγι στην περιοχή αφού και οι άδειες θα μειωθούν αλλά και οι επισκέπτες-κυνηγοί θα περιοριστούν δημιουργώντας πρόβλημα στην τοπική οικονομία.
Από αριστερά ο πρόεδρος Αθ. Κούρτης, το μέλος Πέτρος Δράκος και ο θηροφύλακας Απόστολος Καραλής.
Από αριστερά ο πρόεδρος Αθ. Κούρτης, το μέλος Πέτρος Δράκος και ο θηροφύλακας Απόστολος Καραλής.
«Ο πληθυσμός των ενδημικών θηραμάτων είναι σε ανοδική πορεία με μόνο ίσως πρόβλημα τη μείωση των λαγών στα πεδινά που απ' ό,τι φαίνεται αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φυτοφαρμάκων» απαντάει ο κ. Κούρτης σε ερώτημά μας για την κατάσταση των πληθυσμών των ενδημικών θηραμάτων.
Ρωτήσαμε τον κ. Κούρτη αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα οι κυνηγοί της περιοχής και μας απάντησε ότι σε γενικές γραμμές είναι ευχαριστημένοι, αν και η συμμετοχή τους στις γενικές συνελεύσεις είναι περιορισμένη και αυτό είναι το μεγάλο παράπονο του κ. Κούρτη.
Τα Ακαρνανικά Ορη.
Τα Ακαρνανικά Ορη.
Στα σχέδια του ΔΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόνιτσας είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτηρίου όπου θα μπορούν οι κυνηγοί να εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους.
Εξάλλου ο κ. Κούρτης είναι γνωστός κυνόφιλος και μάλιστα είναι από τους πρώτους που έφεραν καθαρόαιμα Πόιντερ στην περιοχή.
«Ονειρό μου είναι να μπορέσουμε να βρούμε μια έκταση και να δημιουργήσουμε το δικό μας εκπαιδευτήριο όπου θα μπορεί να έρχεται ο κυνηγός και να ξεκινάει τα μικρά σκυλιά του.
Σε πρώτη φάση σε λαγό και σε αγριογούρουνο. Αργότερα, ίσως με κάποιες απελευθερώσεις πεδινών περδίκων μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν ικανό πληθυσμό ώστε να μπορούν και οι πουλοκυνηγοί να εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους».ethnos.gr
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS