Τζέιμς Γκαλμπρέιθ: Ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να βγει το «Ναι»

Σάββατο 11 Ιουλίου 20150 σχόλια

Συνέντευξη την Ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο» παραχώρησε ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και πρώην σύμβουλος του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον λόγο που έγινε το δημοψήφισμα.

Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ τόνισε στην ανάλυση του πως για το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας ρίσκαρε πολύ, συμπληρώνοντας πως «Όταν προκήρυξε το δημοψήφισμα ήταν πεπεισμένος ότι θα τα έχανε και ότι η ψήφος θα επικύρωνε την πτώση της κυβέρνησης».
Αντιθέτως, η λαϊκή ετυμηγορία του πρόσφερε μεγάλη στήριξη, αλλά και την υποχρέωση να διαπραγματευθεί με πολύ σταθερό τρόπο. Αυτήν την στιγμή, για τον ίδιο, ο μόνος μεγάλος κίνδυνος θα ήταν να υπογράψει μια συμφωνία που δεν μπορούν να δεχθούν ούτε το κόμμα του, ούτε ο ελληνικός λαός».
Ερωτηθείς, τέλος, αν «η Ευρώπη, σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης, κινδυνεύει» ο κ. Γκαλμπρέιθ απαντά «Το σημαντικότερο στοίχημα έχει ήδη χαθεί, και ήταν εκείνο που αφορούσε την κοινοτική ηγεσία. Μια ομάδα αλαζόνων γραφειοκρατών νόμιζε, όντως, ότι ο ελληνικός λαός θα δεχόταν να στείλει στο σπίτι τους, ακριβώς τους πολιτικούς που είχε εκλέξει, και να τους αντικαταστήσει με μαριονέτες στα χέρια των Βρυξελλών. Αυτό που πέτυχαν, αντιθέτως, είναι η διεύρυνση της διαμαρτυρίας στην Ισπανία και στην Ιταλία». crashonline.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS