Από τα φωτοβολταϊκά και τα ρόδια στον εισαγγελέα – Μηνύσεις για καλοστημένη απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Σάββατο 21 Μαρτίου 20150 σχόλια

Στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης βρίσκονται εδώ και κάποιο διάστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσιάζει αποκλειστικά το KoolNews.gr, μηνυτήριες αναφορές εναντίον των ιθυνόντων μεγάλου ομίλου που δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη συνολική οικονομική ζημία να ανέρχεται σε επταψήφιο ποσό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Πολλά έχουν λεχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης για την ανάγκη ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας, η δραστηριότητα όμως του εν λόγω ομίλου μόνο με υγιή επιχειρηματικότητα δεν μοιάζει. Σύμφωνα με τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν υποβάλλει πολίτες που έχασαν τα χρήματά τους από τους συγκεκριμένους επενδυτές, η όλη διαδικασία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια καλοστημένη απάτη, με μόνο στόχο αυτοί που την ενορχήστρωσαν να καρπωθούν τα χρήματα των ιδιωτών επενδυτών.
Πώς είχε στηθεί το «κόλπο»
Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση της ιστοσελίδας μας, ο μεγαλομέτοχος του εν λόγω ομίλου φαίνεται πως οργάνωνε το όλο σχέδιο. Εν ολίγοις, έπειθε ανυποψίαστους πολίτες να επενδύσουν χρήματα σε δήθεν μεγαλόπνοα έργα, τα οποία αφορούσαν είτε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα), είτε βιολογικές καλλιέργειες (ρόδια, μανταρίνια και μανιτάρια). Σε αυτές τις επενδύσεις προβλεπόταν συμμετοχή τόσο της εταιρείας που θα αναλάμβανε τη διεκπεραίωση του έργου όσο και των ιδιωτών επενδυτών. Μέχρις αυτού του σημείου το πράγμα δεν έμπαζε από πουθενά.
Οι επίδοξοι επενδυτές πείθονταν από τάχα εγκεκριμένες επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που φυσικά δεν είχε καμία βάση. Επί της ουσίας, ο επικεφαλής του ομίλου παρουσίαζε στοιχεία για την οικονομική και χρηματοδοτική του θέση, τα οποία όμως ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα είχαν. Έτσι, ρεαλιστικά, οι μόνοι που θα επένδυαν χρήματα στο project ήταν οι ιδιώτες επενδυτές.
Επιπρόσθετα, ο μεγαλομέτοχος σε μια χαρακτηριστική περίπτωση ανάφερε πως έχει ήδη αγοράσει την έκταση, όπου θα χωροθετείτο η επένδυση, αν και είχε υπογράψει μόνο ένα προσύμφωνο! Ο εν λόγω επενδυτής περίμενε να εισπράξει τα ποσά των ιδιωτών και μόλις τα ενθυλάκωνε, στη συνέχεια έβαζε μπροστά την… κασέτα με τις δικαιολογίες: με διάφορες προφάσεις καθυστερούσε την υλοποίηση των έργων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές επί της ουσίας να έχουν χάσει τα χρήματά τους, τη στιγμή που δεν υπήρξε επιχειρηματική δραστηριότητα για να αποφέρει κέρδη, ώστε να τους αποδοθούν.
Η μητρική και οι 25 εταιρείες
Ο εν λόγω επιχειρηματίας ακολούθησε την πεπατημένη. Δεν εμφανιζόταν σε όλες τις επενδύσεις η μητρική εταιρεία, η οποία λειτουργούσε υπό το καθεστώς της Ανώνυμης Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας, αλλά αντίθετα είχε δημιουργήσει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 25 θυγατρικές εταιρείες που λειτουργούσαν υπό το καθεστώς Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Το παράξενο όμως είναι πως ως εταίροι στις εν λόγω εταιρείες εμφανίζονται σταθερά η μητρική ΑΕΒΕ αλλά και περίπου τα ίδια πρόσωπα, με σύστημα rotation.
Πέραν της μητρικής λοιπόν, σε πολλές εταιρείες εμφανίζεται ως εταίρος το κεντρικό στέλεχος του ομίλου Μ.Μ., ενώ σε άλλες εταιρείες τα δύο αδέρφια Γ. και Ε. Δ. Το ενδιαφέρον είναι πως σε μια εταιρεία εμφανίζεται ως εταίρος και ένας… φοιτητής, ο οποίος προφανώς είχε επιδείξει από νωρίς επιχειρηματικό πνεύμα. Φυσικά, πάνω από τις μισές θυγατρικές στεγάζονται στην ίδια διεύθυνση με τη μητρική, προφανώς για…οικονομία. Συνεπώς, συμβάσεις συνήπτε κάθε φορά και μια διαφορετική εταιρεία, αν και εν τέλει όλες οδηγούν στη μητρική ΑΕΒΕ, γι’ αυτό και οι μηνυτές στρέφονται και θα στραφούν περίπου εναντίον των ίδιων προσώπων, με πρώτο και καλύτερο τον επικεφαλής του ομίλου.
Με παρουσία σε ΜΜΕ και συνέδρια η εταιρεία
Ένα ενδιαφέρον παρασκηνιακό θέμα έχει να κάνει με την μιντιακή προβολή της εν λόγω εταιρείας. Οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης εταιρείας παρουσιάζονταν σε διάφορα προγράμματα της τηλεόρασης, όχι μόνο αμιγώς οικονομικού ενδιαφέροντος και παρουσίαζαν τα μεγαλόπνοα σχέδιά τους, ζητώντας έμμεσα κατ’ αυτό τον τρόπο ιδιωτική χρηματοδότηση. Παρουσία είχαν επίσης σε μεγάλα συνέδρια του κλάδου, όπου εκπρόσωποι της εταιρείας μιλούσαν για τους στρατηγικούς στόχους της αλλά και για την ελληνική επιχειρηματικότητα που είναι το μέλλον της χώρας.
Είναι άλλωστε γνωστό στην επιχειρηματική πιάτσα πως σε αυτά τα συνέδρια γίνονται πολλά deals, ενώ επιχειρείται και η προσέγγιση νέων, ιδιωτών επενδυτών για συμμετοχή σε νέα projects και αν μη τι άλλο, τα projects της εν λόγω εταιρείας φαίνονταν ιδιαιτερα ενδιαφέροντα.
Στη δικαιοσύνη η υπόθεση Πλέον, έχουν κατατεθεί τρεις μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών μέσα σε σύντομο διάστημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη μήνυση κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2014 και οι υπόλοιπες κατατέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015. Μάλιστα «για την πρώτη μήνυση ασκήθηκε δίωξη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για κακούργημα και η υπόθεση βρίσκεται σε Τακτικό Ανακριτή», όπως σημειώνει στο KoolNews.gr, ο Παύλος Μαρινάκης, συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας του ποινικολόγου Αλέξη Αθανασόπουλου και εις εκ των δύο συνηγόρων των μηνυτών.
Σύμφωνα με νομικές πηγές, η πρώτη μηνυτήρια αναφορά είχε έναν καταθέτη και τόσο η νομική τεκμηρίωση όσο και τα πρόσωπα που μηνύονταν ήταν περιορισμένα. Στο μεσοδιάστημα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, οι μηνυτές πολλαπλασιάστηκαν και η υπόθεση στοιχειοθετήθηκε σε προδικαστικό επίπεδο περαιτέρω, κάτι που σημαίνει πως, αν η πρώτη υπόθεση έφτασε στην τακτική ανακρίτρια, πιθανότατα την ίδια μοίρα θα έχουν και οι υπόλοιπες.
Μέχρι στιγμής, η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι μηνυτές φτάνει τα 600.000 ευρώ, εκτιμάται όμως πως είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να εμφανίζονται περισσότερες μηνυτήριες αναφορές, καθώς το συνολικό ποσό της ζημίας είναι σίγουρα επταψήφιο. koolnews.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS