ΑΜΦΙΓΑΛ: Ανοίγει δρόμο στις ΗΠΑ για τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας

Σάββατο 14 Μαρτίου 20150 σχόλια

Επενδύσεις στον δυναμικό κλάδο των γαλακτοκομικών και ειδικά σε αυτόν της φέτας και των σκληρών τυριών υλοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου, ο οποίος σε αντίθεση με το κλίμα «κατήφειας» που επικρατεί στην οικονομία ανοίγει νέες δραστηριότητες με στόχο να φέρει κοντά τους παραγωγούς με τον τελικό καταναλωτή.

Όπως επισημαίνει μιλώντας σε πρόσφατη επίσκεψη δημοσιογράφων στο χώρο του υπό περάτωση εργοστασίου ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου και αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Θωμάς Κουτσουπιάς:, «στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε στόχους και επιδιώξεις, να αξιοποιήσουμε επιτέλους τις πραγματικές μας δυνατότητες. Η οικονομία που δεν στηρίζεται στην παραγωγή είναι αποτυχημένη», προσθέτοντας ότι «όλες οι κινήσεις αποσκοπούν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων εντός και εκτός συνόρων, μέσω επανεπένδυσης των κεφαλαίων που εισρέουν στην Ένωση υπέρ των παραγωγών».

Έτσι, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος της ΑΜΦΙΓΑΛ, που αποτελεί επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος είναι να αξιοποιήσει το δυναμικό του μεγαλύτερου γαλακτοπαραγωγικού νομού της χώρας, που φτάνει περίπου 1,1 εκατ. αιγοπρόβατα.
Μάλιστα για τη διοίκηση της Ένωσης Αγρινίου η μονάδα της ΑΜΦΙΓΑΛ θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη επένδυση που θα ανοίξει δυναμικές αγορές με ένα καθαρά ελληνικό προϊόν και κυρίως θα δώσει διέξοδο στους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας. Κύριος στόχος είναι το 80% της παραγωγής να προωθείται στις ΗΠΑ.

Η μονάδα, που είναι στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας, θα παράγει φέτα αλλά και σκληρά τυριά, δηλαδή γραβιέρα ΠΟΠ Αμφιλοχίας, λόγω του ότι η συλλογή του γάλακτος αλλά και η παραγωγή γίνεται με όλα τα εχέγγυα ποιότητας και τις νομικές δεσμεύσεις που απαιτεί ένα ΠΟΠ προϊόν.
Στο μεταξύ η ΑΜΦΙΓΑΛ ήδη λειτουργεί συλλέγοντας από 148 παραγωγούς, με ειδικό βυτίο – ψυγείο, γάλα. Το προϊόν το προωθεί στη Δωδώνη και την ΑΣ Καλαβρύτων.
Εκτιμάται ότι το 2014 η συλλογή γάλακτος έφτασε τους 850-1.000 τόνους, ενώ σε «σε βάθος πενταετίας οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί θα φτάσουν τους 2.000-3.000, η εισκομιζόμενη ποσότητα τους 20.000 τόνους ετησίως και ο τζίρος πάνω από 10 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Κουτσουπιάς. reporter.gr  Γιώργος Αλεξάκης

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS