Με πολιτικό όρκο θα ορκιστεί στις 16:00 πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας - Στις 14:30 θα δεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 20150 σχόλια

- Την Αρχιεπισκοπή θα επισκεφτεί το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Θα ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως δεν χρειάζεται να παραστεί στην ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού


- Ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί στις 16:00 με πολιτικό όρκο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια
- Αύριο η ανακοίνωση της κυβέρνησης και η ορκωμοσία της, παρουσία του Αρχιεπισκόπου
- Δεν θα είναι αντιπρόεδρος ο Πάνος Καμμένος αλλά θα είναι στο κυβερνητικό σχήμα
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ: Δεν αποκλείεται να ανήκει στην κεντροδεξιά

Μπορεί πριν από μερικές μέρες να ήταν το... πρόσωπο της ημέρας στον εορτασμό των Θεοφανείων στον Πειραιά, όταν άφησε ελεύθερο ένα περιστέρι, αλλά φαίνεται πως η... σχέση του με τη θρησκεία σταματάει εκεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας και αποφάσισε να ορκιστεί με πολιτικό και όχι με θρησκευτικό όρκο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί στις 14:30 το μεσημέρι της Δευτέρας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ώστε, σε ένδειξη σεβασμού, να τον ενημερώσει για την απόφασή του να μην ορκιστεί με θρησκευτικό αλλά με πολιτικό όρκο. Η απόφαση αυτή δεν αφορά στην ορκωμοσία της κυβέρνησης, καθώς μπορεί κάποιοι να θέλουν να ορκιστούν από τον κ. Ιερώνυμο.

Για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ορκιστεί με πολιτικό όρκο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είναι ήδη ενήμερη και η Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις 15:30 στο Προεδρικό Μέγαρο για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια και αφού έχει τη δεδηλωμένη, θα ορκιστεί στις 16:00.

«Δηλώνω στο άνομα στη τιμή και στην συνείδησή μου να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους», αναφέρει ο πολιτικός όρκος που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Την Τρίτη η ανακοίνωση και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης


Αφού ορκιστεί πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει μπρος για να... σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Μια κυβέρνηση που θα είναι προϊόν συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως συμφώνησε στη συνάντηση που είχε με τον Πάνο Καμμένο το πρωί της Δευτέρας, η οποία θα έχει 162 έδρες αλλά όχι και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ως αντιπρόεδρο.

Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κουμουνδούρου Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, μια συνάντηση που έγινε μακριά από αδιάκριτα... βλέμματα και αυτιά, αφού οι δυο άνδρες έμειναν εντελώς μόνοι τους για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά για την ώρα δεν είναι σαφές πόσα θα είναι αυτά ούτε και που θα τοποθετηθούν.

Όπως προκύπτει από την Κουμουνδούρου, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι μικρό και ευέλικτο. Θα γίνει συγχώνευση ομοειδών υπουργείων και σε αυτά θα υπάρχουν υπουργός, αναπληρωτές και όπου χρειαστεί υφυπουργοί.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και η ορκωμοσία της θα γίνει την Τρίτη. Κι αυτό γιατί θα πρέπει πρώτα να υ[ογραφεί το προεδρικό διάταγμα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.
Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί σε Σώμα η Βουλή, θα εκλεγεί προεδρείο, θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και στο επόμενο, άμεσο, διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο οποίος, όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου μπορεί να ανήκει και στην κεντροδεξιά...
Η ονοματολογία

Θέση στο κυβερνητικό σχήμα θα έχει, εκτός απροόπτου και ο Πάνος Καμμένος, αλλά όχι από τη θέση του αντιπροέδρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θέλει να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όσον αφορά στο οικονομικό επιτελείο, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι ο γενικός συντονιστής στα θέματα οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο κύριος εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Μαζί του θα είναι πιθανότατα ο Γιώργος Σταθάκης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Βαρουφάκης στο υπουργείο Οικονομικών όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ δεν αποκλείεται και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όπως έχει γράψει εδώ και ημέρες το newsit.

Για το υπουργείο Αμυνας, πολλά ακούγονται και μάλιστα ίσως να παζαρευθεί από τους ΑΝΕΛ αφού ο Πάνος Καμμένος φέρεται να θέλει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκλείεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και πρόσωπο το οποίο να έχει εμπειρία πολλών ετών στον χώρο αυτό ιδιαίτερα στο σωφρονιστικό σύστημα.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, ακούγεται η Νάντια Βαλαβάνη αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς.

Στο υπουργείο Παιδείας, τρία ονόματα έχουν ακουστεί: Του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, της Θεανώς Φωτίου και του Τάσου Κουράκη.

Για το υπουργείο Υγείας θα ανατεθεί πιθανότατα στον Παναγιώτη Κουρουπλή, ενώ για το Εσωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του Κώστα Πουλάκη.

Για το νευραλγικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει ενδιαφέρον και από τους ΑΝΕΛ, ωστόσο, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ "παίζουν" τα ονόματα των Γιάννη Πανούση και Δημήτρη Τσουκαλά.

Ειδικό υφυπουργείο για την μετανάστευση είναι πιθανό να ιδρυθεί με επικεφαλής την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.
Για το υπουργείο Εργασίας, φαβορί είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Σάββας Ρομπόλης. newsit.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS